ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Νέο ραντεβού Μητσοτάκη με Ιερώνυμο την Πέμπτη - «Χέρι - χέρι» με τα ράσα. ***** Επιστολική ψήφος: Πάνω από 200.000 εγγραφές. ***** Θανατηφόρο τροχαίο στο Πικέρμι: 62χρονος καρφώθηκε σε κολώνα. ***** Μπάιντεν σε Αίγυπτο και Κατάρ: «Πιέστε τη Χαμάς να δεχτεί την πρόταση εκεχειρίας». ***** Εποχές Βιετνάμ στα αμερικανικά Πανεπιστήμια: Πάνω από 900 συλλήψεις ***** ΗΠΑ: Τρεις Αστυνομικοί νεκροί και άλλοι 5 τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών στη Β. Καρολίνα.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ EUROGROUP

«Παγώνουν» τα μνημονιακά μέτρα για αύξηση του ΦΠΑ και μείωση συντάξεων
 Η δημοσιονομική ευελιξία, με το «κούρεμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και τα επόμενα χρόνια, αλλά και η διατήρηση «ζωντανής» της δέσμευσης των εταίρων του Νοεμβρίου του 2012, για την απομείωση του δημόσιου χρέους, είναι τα βασικά «κέρδη» της ελληνικής πλευράς από τη μαραθώνια διαπραγμάτευση των τελευταίων 20 ημερών. 
Επιτεύχθηκε «πάγωμα» των μνημονικών μέτρων για αύξηση του ΦΠΑ και μείωση των συντάξεων, αλλά ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην ακυρώσει νόμους που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος ή θα επιβαρύνουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, ενώ η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Επίσης οι δόσεις των 7,2 δισ. που εκκρεμούν θα αποδεσμευτούν ανάλογα με την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων και έπειτα από γνωμοδότηση των «θεσμών», δηλαδή της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
''Δεν ακυρώνονται νόμοι που δεν έχουν δημοσιονομικό ή τραπεζικό κόστος''
Πρώτη και βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η υποβολή μέχρι τη Δευτέρα του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει.
Ο κατάλογος θα υποβληθεί στους εταίρους, οι οποίοι θα κρίνουν εάν ανταποκρίνονται στην απόφαση του Eurogroup και εφόσον εγκριθεί η λίστα, τότε αμέσως ξεκινά η διαβούλευση κυβέρνησης και εταίρων για την εξειδίκευση και την εφαρμογή τους. Στην περίπτωση που ο κατάλογος απορριφθεί, «θα έχουμε μπελάδες», όπως απάντησε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Εάν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους ομολόγους τη Δευτέρα δεν γίνει αποδεκτή, τότε αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. ΒαρουφάκηςΣύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με κυβερνητικούς κύκλους, οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα υποβληθεί τη Δευτέρα θα αφορούν:

* Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
* Την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.
* Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακόμη θα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, όπως είναι π.χ. το κτηματολόγιο, που δεν έχουν πολιτικό κόστος.
Ο κ. Βαρουφάκης ήταν σαφής, πάντως, δηλώνοντας πως ο κατάλογος της Δευτέρας, δεν θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως:

* Ασφαλιστικό.
* Εργασιακές σχέσεις.

Χρέος: Εξυπνη λύση

Ο κ. Βαρουφάκης, εμφανώς ικανοποιημένος, δήλωσε ότι χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε πως «σήμερα δείξαμε ότι οι προσπάθειες εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα απέτυχαν».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε πως οι εταίροι έχουν συμφωνήσει για μια διευθέτηση και «εμείς έχουμε προτείνει έναν έξυπνο τρόπο απομείωσης», με swaps κ.λπ., που έχει αποδοχή στους κόλπους των εταίρων, αλλά είναι κάτι που θα εξειδικευτεί σε συνεργασία μαζί τους.
Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία, είπε, για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι «δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε παραπάνω, είναι ένα μικρό βήμα. Ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς».

Σχολιάζοντας τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως με αυτή «Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, όπως τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».

Για τις συντάξεις διευκρίνισε ότι αποτράπηκε η μείωσή τους για το προσεχές τετράμηνο, που διαρκεί η συμφωνία. Επίσης, τόνισε πως απετράπη η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, εξηγώντας πως το ποσοστό θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους εταίρους ανάλογα με τις συνθήκες της οικονομίας. Ανέφερε επίσης πως θα ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης από τον Ιούλιο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως δεν έχουμε ιδεοληψίες, ενώ για την κατάσταση των τραπεζών ανέφερε ότι «μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες καταθέτες ότι τα ΑΤΜ θα έχουν χρήματα», ενώ αναμένει και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση.
Για τα 10,9 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στο ΤΧΣ, είπε πως θα παραμείνουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διευκρινίζοντας πως ποτέ δεν ζητήσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλο σκοπό. Τόνισε επίσης πως υποστήκαμε τεράστιες πιέσεις από διαρροές και κύκλους που  δημιούργησαν πιέσεις στις τράπεζες και στους πολίτες, τόσο τις τελευταίες μέρες όσο και πριν από τις εκλογές, όταν η πρώην κυβέρνηση τρομοκρατούσε τους πολίτες για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε την εκλογική αναμέτρηση.



''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ