Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, «κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε», εκτιμούν πως «ό,τι μεμπτό έχει υπάρξει, έχει βγει στο φως» και αισιοδοξούν ότι «ήδη ξεκίνησε η επόμενη μέρα». Παρόλα αυτά, το κλίμα στην Κυβέρνηση είναι πολύ βαρύ και δεν είναι λίγοι, Υπουργοί και Βουλευτές, που εκφράζουν την ανησυχία τους μην τυχόν προκύψουν και νέες δυσάρεστες… εκπλήξεις για την κυβερνώσα παράταξη. Η σκιά από την παραίτηση των τεσσάρων παραμένει βαριά πάνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά αναλαμβάνοντας την ευθύνη «στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα Κράτος που έπρεπε να αλλάξει» και με μια σειρά πρωτοβουλιών/κινήσεων επιχειρεί να αλλάξει το δυσμενές κλίμα.
Μια από αυτές είναι η σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ, προκειμένου να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων και να καταλογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά στους αποδέκτες τους. Ένα στοίχημα καθόλου εύκολο να κερδηθεί, καθώς τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και ψηλά. Δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι η κατάργηση των πελατειακών σχέσεων και το κτίσιμο ξανά της επαφής πολίτη και πολιτικού πάνω στο gov.gr. Όπως έγινε σε διάφορα άλλα πεδία, όπως στο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο πλέον δεν χρειάζεται η μεσολάβηση του πολιτικού για την τακτοποίησή του. Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα δεν επιτεύχθηκε η ανάταξη της κρατικής ανεπάρκειας, κάτι που προσδοκά να γίνει με το αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το ΟΠΕΚΕΠΕ η ΑΑΔΕ.
Αναφορικά με τις φήμες για τις παραιτήσεις άλλων Υπουργών, όπως του Γιάννη Κεφαλογιάννη, η Κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες παραιτήσεις Υπουργών. Ειδικά για τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το πρωθυπουργικό επιτελείο επικαλείται συνομιλίες τρίτων από τη δικογραφία, σύμφωνα με τους οποίους δεν τους έκανε τις εξυπηρετήσεις που του ζήτησαν. Ακόμα, λένε οι ίδιες πηγές, «και όταν προσπάθησαν να του ασκηθεί πίεση ότι θα χαθούν ψήφοι στην περιοχή του Ρεθύμνου». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, διαχωρίζονται οι ευθύνες των Υπουργών από αυτές των συνεργατών τους, με τον καθένα να είναι υπεύθυνος για τα λόγια και τις πράξεις του και να μην πρέπει να ακολουθηθεί η λογική των συμψηφισμών.
«Μεγάλη υποκρισία»
Η Κυβέρνηση ασκεί έντονη κριτική στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης και δη στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει μεγάλη υποκρισία από ένα μεγάλο μέρος της Αντιπολίτευσης, συκοφαντίες και υποκριτική λογική από Κόμματα του 3% με αμετάκλητα καταδικασμένους. Δεν είναι λογικό ο Πρόεδρος του Κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων Υπουργών από το Ειδικό Δικαστήριο, που εξελέγη μέσα από νυχτερινό κέντρο και δημοσκοπικά έχει φτάσει στο 3%, να λέει τον Πρωθυπουργό απονομιμοποιημένο», σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος σε δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου. Αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, «δεν είναι λογικό να… πέφτει από τα σύννεφα, όταν ακούει διαλόγους για ρουσφέτια και αγροτικές επιδοτήσεις…. Τα Κόμματα αυτά δεν ιδρύθηκαν το 2019, το 2020, το 2021».
Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Magnus Brunner, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό το βάρος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Στις αρχές Ιουλίου ο κ. Brunner θα επισκεφθεί τη Λιβύη, μαζί με τους Υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Οι προπαρασκευαστικές διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στο επίκεντρο της Ε.Ε. είναι η διευκόλυνση των διαδικασιών επιστροφής και η ενίσχυση των εξωτερικών της συνόρων. Όπως λένε στην Κυβέρνηση, η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει τον κίνδυνο παγίωσης της νέας μεταναστευτικής οδού από το νότο και φαίνεται διατεθειμένη να πάρει μέτρα. Η χώρα μας έχει ούτως ή άλλως αναλάβει δράση ώστε να αντιμετωπίσει κυκλώματα απάνθρωπων διακινητών, στέλνοντας δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα.
«The New Daily Mail»
Newsroom με πληροφορίες από το euro2day.gr