Πέντε μήνες μετά την τελευταία συνάντησή τους στο Κάϊρο, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα ξαναβρεθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προς επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών που διέπουν τις δύο χώρες. Αφορμή είναι η Συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, η σύσταση του οποίου είχε αποφασιστεί τον Μάρτιο του 2024, με κοινή δήλωση των δύο ηγετών.
Σε μια πολύ ιδιαίτερη γεωπολιτική συγκυρία και των ραγδαίων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η επίσκεψη αντιπροσωπείας της αιγυπτιακής Κυβέρνησης στην Αθήνα και η Συνεδρίαση - ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σηματοδοτούν την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας - Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και αλ Σίσι αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο με τη μορφή του μηχανισμού τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων, στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, στις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας και στην ενεργειακή ασφάλεια, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY interconnector.
Ο Πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη μιλήσει για τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η ελληνική πλευρά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με πρώτο, το συγκεκριμένο, εμβληματικό έργο, που θα ενώσει ουσιαστικά τις δύο χώρες, καθιστώντας τις μια ενεργειακή «γέφυρα» μεταφοράς καθαρής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική έως την Ευρώπη. Η Αίγυπτος διαθέτει πολύ υψηλούς συντελεστές αποδοτικότητας στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, οι οποίοι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης σε πράσινη ενέργεια, με δεδομένη τη βούληση απεξάρτησης της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Μήνυμα συναντίληψης
Οι δύο ηγέτες θα συνυπογράψουν Κοινή Δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται επίσης και την κλιματική αλλαγή, στην Άμυνα και την Ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, ενώ θα εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη. «Η Αίγυπτος αποτελεί μία χώρα σταθμό, όχι μόνο λόγω της φυσικής γειτνίασης και της μεγάλης συνεργασίας. Κυρίως, όμως, διότι θεωρούμε ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πριν από λίγες μέρες συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενόψει της προετοιμασίας του σημερινού Ανωτάτου Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας, στον οποίο αποτυπώνεται και η συμφωνημένη από το 2020 ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και αποτελεί μια απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κάϊρο και πριν από έναν περίπου χρόνο, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε. - Αιγύπτου.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
Newsroom