Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου για το σημερινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι θέλουν τους δύο ηγέτες να προχωρούν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων και να συζητούν ζητήματα ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί επί τάπητος για μία ακόμη φορά, δεύτερη σε μία εβδομάδα, καθώς οι δυο τους τα είπαν και στην Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Τρίτη, και το θέμα πιθανής αγοράς των πυραύλων Meteor από την Τουρκία. Κάτι στο οποίο η ελληνική πλευρά αντιτίθεται έντονα, δεδομένου ότι τέτοιους πυραύλους έχουν και τα πρόσφατα αποκτημένα από την Αθήνα Rafale και τυχόν αγορά τους από την γείτονα ίσως σημάνει εξουδετέρωση μέρους των πλεονεκτημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε καλέσει πρόσφατα τη Γαλλίδα Πρεσβευτή στο γραφείο του για να εκφράσει την έντονη αντίθεση της Ελλάδας στην πώληση των Meteor στην Τουρκία που, όπως είχε πει, «δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας». Σημειώνεται ότι ο πύραυλος Meteor είναι προϊόν συμπαραγωγής Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Σουηδίας και η Τουρκία θέλει να το αποκτήσει σε συνδυασμό με τα μαχητικά Eurofighter.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχουν επαφές με την Τουρκία για τους Meteor, με πρωτοβουλία του Λονδίνου, ωστόσο, κατά το ίδιο, η επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Αρχηγοί Κρατών
Η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη που οργανώνει ο κ. Μακρόν και στην οποία θα συμπροεδρεύει η Ινδία. Θα είναι προσκεκλημένοι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων απ’ ολόκληρο τον κόσμο, διεθνείς Οργανισμούς και μεγάλες Εταιρείες τεχνολογίας. Όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου: «Η Eλλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός διαθέτει πλέον ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα που του παρέδωσε η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, προ δύο μηνών και με αφετηρία αυτή την εξαιρετική δουλειά, η χώρα πλέον εισέρχεται με σταθερά βήματα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».
Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύο από τις προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες στην Ε.Ε. που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, έναν χώρο δηλαδή, που θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των Επιχειρήσεων και του Κράτους. Στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να "εξάγει" εφαρμογές και τεχνογνωσία. Ταυτόχρονα, υλοποιείται το ετήσιο Φόρουμ με θέμα την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στο συγκεκριμένο φόρουμ είχε παραστεί και πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τότε είχε μιλήσει για τη σχέση Αριστοτέλη και Τεχνητής Νοημοσύνης. Φέτος στη Σύνοδο θα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Harvard και θα εξεταστεί η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τα παιδιά.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom