Πάνω από 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Ινστιτούτο Παστέρ. ***** Φωτιά στην Κορινθία: Στάχτη περίπου 65.000 στρέμματα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες. ***** Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον 16χρονο που συνελήφθη για τον βιασμό 13χρονης. ***** ΥΠΕΞ: Ένας Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ. ***** Π. Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό παρά τις εξελίξεις. ***** Επιχείρηση των IDF στη Χεβρώνα για την τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ - Έφοδοι σε σπίτια και συλλήψεις. ***** Κρεμλίνο: Όλα τα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. ***** Νεκροί 51 Παλαιστίνιοι στην Γάζα το τελευταίο 24ωρο - 41.689 από την έναρξη του πολέμου.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Χαρίτσης για φωτιά στην Αττική: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί σε βάρος της κοινωνίας (Vid)

Πώς απαντά η Πυροσβεστική στα «λάθη στη φωτιά του Βαρνάβα»
«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκληματεί σε βάρος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος. Και μάλιστα συνειδητά» αναφέρει σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή την μεγάλη φωτιά στην ΑττικήΌπως τονίζει: «Η Κυβέρνηση επέλεξε να ξεχαρβαλώσει την Πυροσβεστική, να νομοθετεί διαρκώς νέες ρυθμιστικές πολιτικές ανεξέλεγκτης δόμησης, να δημιουργήσει ένα Υπουργείο-κέλυφος δίχως πραγματικές αρμοδιότητες, να προβάλει ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για την ευθύνη των πολιτών να αποψιλώσουν τις ιδιοκτησίες τους, και φυσικά να αγνοήσει την έκθεση Γκολντάμερ, την πιο σοβαρή και ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιπυρική προστασία της χώρας».

Σημειώνει ότι η Κυβέρνηση στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης «προέβλεψε ένα πενιχρό κονδύλιο για την πολιτική προστασία» κι αυτό εξαιτίας της «εγγενούς απέχθειας» των «τελευταίων Μοϊκανών του παρηκμασμένου νεοφιλελευθερισμού για τον δημόσιο σχεδιασμό και την πολιτική προστασίας των δημόσιων αγαθών». 
Παράλληλα παρουσιάζει μια δέσμη προτάσεων «που μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική, προσανατολισμένη στην πρόληψη και στην προσαρμογή στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».

Κλειδί η πρόληψη

Όπως αναφέρει οι προτάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν «μια προοδευτική πολιτική που όπως είναι αυτονόητο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την ιδεοληπτική και επικίνδυνη Κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη». Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι το κλειδί είναι η πρόληψη των πυρκαγιών και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε όταν ξεσπούν «να μην βλέπουμε το αδιανόητο να εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα».

Σύμφωνα με τη Νέα Αριστερά το πρώτο βήμα είναι «η ολοκλήρωση δύο κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που εδώ και πέντε χρόνια λιμνάζουν στα κυβερνητικά συρτάρια: δασικοί χάρτες και τοπικά χωρικά σχέδια. Για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες που ενθαρρύνουν τους κάθε λογής εμπρηστές».

Δεύτερο βήμα είναι η αποφασιστική ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη δασοπυρόσβεση. «Με μόνιμους διορισμούς, ανανέωση μέσων εξοπλισμού, εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης. Με απλά λόγια, περισσότεροι πυροσβέστες, οχήματα και εναέρια μέσα. Εκσυγχρονισμός της επιτήρησης των δασών και της έγκαιρης πρόληψης, άμεσης κινητοποίησης και κατάσβεσης».

Τρίτο βήμα: «Εθνική και κοινωνική καμπάνια για την ενημέρωση και οργάνωση των κατοίκων της χώρας. Να μπει το ζήτημα της πολιτικής προστασίας ως μάθημα στα σχολεία».

Τέταρτο βήμα: «Ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Με την πυροπροστασία σε εμβληματική προτεραιότητα του κράτους και την πολύπλευρη επένδυση σε έργα οχύρωσης και επέκτασης των δασικών εκτάσεων. Και φυσικά, σε αυτό το πλαίσιο, την εκπόνηση ενός συνολικού και συνεκτικού σχεδίου για την αποκατάσταση και την θωράκιση της Αττικής».

Πώς απαντά η Πυροσβεστική στα «λάθη στη φωτιά του Βαρνάβα»

Εν τω μεταξύ, τις ενέργειες που ακολούθησε από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την φωτιά στον Βαρνάβα αναφέρει μέσω ανακοίνωσης το Πυροσβεστικό Σώμα. Η ανακοίνωση είναι η «απάντηση» στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», όπου γίνεται λόγος για κακές εκτιμήσεις και λάθη της Πυροσβεστικής στη φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα την περασμένη Κυριακή (11/8).

Η ανακοίνωση- απάντηση του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Mε την έναρξη πυρκαγιάς στον Βαρνάβα για την οποία ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στις 11 Αυγούστου 2024 και ώρα 15:02, δόθηκε άμεσα εντολή αρχικά σε δύο (2) ελικόπτερα επιτήρησης να μεταβούν στο μέτωπο. Συγκεκριμένα, εντός του πρώτου λεπτού δόθηκε εντολή σε δύο (2) ελικόπτερα που έκαναν έμφορτη περιπολία πάνω από την Αττική. Το πρώτο έφτασε πάνω από τη φωτιά στις 15:07 (υπάρχει καταγραφή από drone) και σχεδόν την ίδια ώρα έφτασε και το δεύτερο ελικόπτερο. Το πρώτο ελικόπτερο έκανε 5 ρίψεις και το δεύτερο 24 ρίψεις. Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο πρώτος καπνός δόθηκε εντολή και απογειώθηκαν από το Αεροδρόμιο Τατοίου:
  • Στις 15:17, ένα (1) ελικόπτερο που πραγματοποίησε 16 ρίψεις και,
  • Στις 15:21, δύο (2) αεροσκάφη που πραγματοποίησαν 12 ρίψεις.
»Στη συνέχεια, το ΕΣΚΕΔΙΚ συνεχίζει να δίνει διαδοχικές εντολές απογείωσης και τα επόμενα λεπτά. Ενδεικτικά:
  • 15:16 εντολή σε 1 Canadair,
  • 15:20 εντολή σε 2 Air Tractors,
  • 15:21 εντολή σε 2 Canadair,
  • 15:22 εντολή σε συντονιστικό ελικόπτερο,
  • 15:28 εντολή σε 2 Air Tractors κοκ
»Αξίζει να αναφερθεί ότι, εντός χρονικού διαστήματος 26 λεπτών από την ώρα ειδοποίησης του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά στο Βαρνάβα, δόθηκαν εντολές απογείωσης σε 14 εναέρια μέσα. Στη συνέχεια, δόθηκαν εντολές έτσι ώστε να υπάρχει συνεχώς ο μέγιστος δυνατός αριθμός εναέριων πάνω από τη πυρκαγιά. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας της 11ης Αυγούστου επιχείρησαν σε δύο κύκλους συνολικά 29 εναέρια μέσα.

»Σχετικά με την αναφορά ότι η Πυροσβεστική θεώρησε ότι το ανάγλυφο της περιοχής του Μαραθώνα θα ανέκοπτε τη φωτιά, ουδέποτε υπήρξε τέτοια εκτίμηση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες πολύ πριν η πυρκαγιά φτάσει στο Μαραθώνα στις περιοχές Βαρνάβα, Μικροχωρίου, Νέας Μάκρης, Ροδόπολης, Σταμάτας κ.ά.».




«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


Σημείωση: Ο Όθων Κουμαρέλλας είναι αδελφός του εκδότη και διαχειριστή της εφημερίδα μας, κ. Ιωάννης Κουμαρέλλας.

Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ