ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Μητσοτάκης: «Βήμα-βήμα οι υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας βελτιώνονται». ***** ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα αισιοδοξίας από δημοσκοπήσεις και περιοδείες. ***** ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: Επέλεξε να στοχοποιήσει με ψέματα για μια ακόμη φορά τον Κασσελάκη. ***** Ο Κασσελάκης μπήκε στα γραφεία της Ν.Δ. στο Κιλκίς. ***** Στ. Κασσελάκης: « Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ο ίδιος με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015». ***** Νίκος Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι όμηροι και ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή».

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή- έκκληση 108 ευρωβουλευτών και 280 βουλευτών Ε.Ε. για άρση της πατέντας εμβολίων

Ε
πιστολή-έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
και τους ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν την θέση τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων και της Συμφωνίας για τα ''TRIPS'' έστειλαν από κοινού 108 Ευρωβουλευτές και 280 βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων ανά την Ευρώπη, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Η επιστολή, συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας των Δημ. Παπαδημούλη και Κ. Αρβανίτη για την αντιμετώπιση των εμβολίων COVID-19 ως Δημόσιων αγαθών που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων, καταδεικνύει ότι το θέμα της άρσης της πατέντας, παρά τις επίμονες αρνήσεις ορισμένων κύκλων της ευρωπαϊκής ηγεσίας, παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης, ως μία ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως, ιδίως μετά την υποστήριξη της πρότασης για άρση του καθεστώτος της προστασίας της πατέντας και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής: «Σημαντική και θετική εξέλιξη στον αγώνα για την επιτάχυνση της παραγωγής και του εμβολιασμού κατά του COVID-19 η θετική στάση του Προέδρου των ΗΠΑ για άρση της πατέντας. Η Ε.Ε. οφείλει, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, να αλλάξει επιτέλους στάση και να θέσει το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία εκεί όπου ανήκει: στον πυρήνα των αποφάσεων και της πολιτικής της. Η υγεία των πολλών, σε όλο τον πλανήτη, πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών. Τα εμβόλια κατά του COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστούν ως Δημόσιο αγαθό. Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, όπως και για την αποτελεσματικότητα των συλλογικών και εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης».

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Φιλίπ Λαμπέρτς, Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων,  Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της Ευρωομάδας των Ιταλών Σοσιαλιστών,  Ούντο Μπούλμαν, πρώην Πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, και Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Στεκόμαστε δίπλα στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις πάνω από 100 εθνικές κυβερνήσεις, τις εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και συμμετέχουμε μαζί τους για να προτρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συζητήσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να υποστηρίξουν την προσωρινή άρση ορισμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (''TRIPS'')» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές στην επιστολή τους, τονίζοντας πως μία τέτοια πρόταση «θα διευκόλυνε την κοινή χρήση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων και της τεχνογνωσίας. Επιπλέον, θα άρει τα διεθνή φαρμακευτικά μονοπώλια, θα εξαλείψει τη νομική αβεβαιότητα και θα δώσει την ελευθερία έτσι ώστε να λειτουργήσει και να αυξηθεί η συνεργασία και να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτή τιμή σε εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες για τον COVID-19 παγκοσμίως». Και υπογραμμίζουν πως «τα νέα στελέχη του COVID-19 αποδεικνύουν ότι δεν θα νικήσουμε τον ιό έως ότου τον νικήσουμε παντού».

Σε αυτό το πλαίσιο κι «έναν χρόνο μετά το Lockdown και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, τεστ, φαρμάκων και προστατευτικών υλικών. Κι αυτό απαιτεί ευρύτερη κοινή χρήση της ιδιοκτησίας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, των δεδομένων και των πόρων, ιδιαίτερα με χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

«Κοινή έκκληση Ευρωβουλευτών και Βουλευτών από εθνικά κοινοβούλια - Παρότρυνση προς την Ε.Ε. και τα Κράτη-μέλη για υποστήριξη της άρσης της Συμφωνίας για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (''TRIPS'') Νέα στελέχη του COVID-19 αποδεικνύουν ότι δεν θα νικήσουμε τον ιό έως ότου τον νικήσουμε παντού. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας από τις σοβαρότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου. Πάνω από 2,6 εκατομμύρια ζωές έχουν ήδη χαθεί παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια, εάν το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξηθεί γρήγορα παγκοσμίως. Τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης συχνά βρίσκονται στο όριο ή υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους, ολόκληρες οικονομίες έχουν γονατίσει και ο βιοπορισμός εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο.

»Έναν χρόνο μετά το Lockdown και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, τεστ, φαρμάκων και προστατευτικών υλικών. Κι αυτό απαιτεί ευρύτερη κοινή χρήση της ιδιοκτησίας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, των δεδομένων και των πόρων, ιδιαίτερα με χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Στεκόμαστε δίπλα στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις πάνω από 100 εθνικές Kυβερνήσεις, τις εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και συμμετέχουμε μαζί τους για να προτρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συζητήσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να υποστηρίξουν την προσωρινή άρση ορισμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (''TRIPS'').

»Η άρση που προτείνεται από τη Νότια Αφρική και την Ινδία θα διευκόλυνε την κοινή χρήση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων και της τεχνογνωσίας. Επιπλέον, θα άρει τα διεθνή φαρμακευτικά μονοπώλια, θα εξαλείψει τη νομική αβεβαιότητα και θα δώσει την ελευθερία έτσι ώστε να λειτουργήσει και να αυξηθεί η συνεργασία και να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτή τιμή σε εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες για τον COVID-19 παγκοσμίως.

»Οι κοινωνίες μας έχουν ήδη πληρώσει τεράστιο ανθρώπινο τίμημα στην πανδημία, κάτι που μόνο αυξάνεται με τη μέρα. Μεγάλα ποσά Δημόσιου χρήματος βρίσκονται πίσω από την καινοτομία σε τεχνολογίες και προϊόντα υγείας για τον COVID-19. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θα αρθούν όλα τα εμπόδια. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τη θέση τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της συμφωνίας για τα TRIPS και να προστατεύσουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων στη ζωή, την υγεία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο».

Αλέξης Τσίπρας: «Η πατέντα ανήκει στην ανθρώπινη ζωή»

«Μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε, εν ονόματι της εικόνας του, να υποβαθμίσει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα, όπως αυτό με τις πατέντες των εμβολίων, στη γελοιότητα του ''αυτές είναι οι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, εντάξει, έχω και άλλες'', όπως έλεγε και ο Γκράουτσο ΜαρξΣε ό,τι με αφορά, δεν έχει κανένα νόημα αυτού του είδους το θέατρο σκιών. Όταν άνθρωποι πεθαίνουν επειδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου προτάσσουν τα κέρδη τους, το δίλημμα δεν είναι ποιος είπε πρώτος τι, γνωριζόμαστε εξάλλου καλά όλοι σ’ αυτόν τον τόπο. Αλλά το πώς μπορεί στην πράξη η στάση της Κυβέρνησης Μπάιντεν να αξιοποιηθεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

»Αυτό λοιπόν που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση, έστω και τώρα, είναι ακριβώς ό,τι χλεύαζε εδώ και πέντε μήνες. Να πάρει επιτέλους την πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να πάψει η Ευρώπη να κρύβει πίσω από πατέντες την ευθύνη της για τη σημερινή τραγωδία. Οι συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο κύριος Μητσοτάκης, οφείλουν να κατανοήσουν πως όταν το νέο προβάλλει επιτακτικά, αυτοί δεν μπορούν να πορεύονται με το παλιό και τις αξίες του. Γιατί κάτι τέτοιο έχει τεράστιο κόστος για τους λαούς.

»Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή. Και μια ιστορική τομή είναι η κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας για το αγαθό του εμβολίου. Μια ιστορική τομή που έχουμε χρέος να ακολουθήσουμε. Γιατί, όπως απάντησε ο Τζόνας Σολκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, όταν τον ρώτησαν σε ποιον ανήκει η πατέντα του εμβολίου που ανακάλυψε: ''Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;''».

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ