Έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς για το ενδεχόμενο χειραγώγησης των μετοχών
Καθησυχαστικός για την κατάσταση στις τράπεζες εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία ημέρα μετά τις ισχυρές απώλειες του χρηματοπιστωτικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι η πρόκληση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) είναι «απολύτως διαχειρίσιμη».Πρόσθεσε δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν όχι μόνο επιτύχει, αλλά και υπερβεί τους στόχους των ευρωπαϊκών αρχών για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων.
Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των NPLs, κάτι το οποίο θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση».
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για ένα όχημα ειδικού σκοπού, στο οποίο θα μπορούν να μεταφέρουν κόκκινα δάνεια οι τράπεζες.
Το συγκεκριμένο όχημα θα χρηματοδοτείται από το μαξιλάρι ασφαλείας και ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το σχέδιο, που βρίσκεται υπό εξέταση και το οποίο δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Χθες, οι μετοχές των εγχώριων τραπεζών κατέγραψαν απώλειες άνω του 8%, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση άγγιξε και το 11%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να διολισθαίνει, έστω και πρόσκαιρα, ακόμη και στο επίπεδο του 29%.
Έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς για το ενδεχόμενο χειραγώγησης των μετοχών
Τον έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες οδήγησαν στις χθεσινές ισχυρές τραπεζικές απώλειες, ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ερευνώντας το ενδεχόμενο χειραγώγησης των μετοχών μέσω του short-selling.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτίμησε ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. «υπήρξαν κινήσεις, οι οποίες εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο συγκεκριμένο έκτακτο μεγάλο γεγονός». Πάντως, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας», ενώ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγουμε έλεγχο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω κινήσεων short-selling».
Διευκρίνισε δε, ότι ο έλεγχος των συναλλαγών έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις, οι οποίες επηρεάζουν την αγορά, εμείς κοιτάμε τι συνέβη -πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα».
Όσον αφορά την υπόθεση της Folli-Follie, διαβεβαίωσε ότι «κάναμε τα πάντα και μ' όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε». «Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή, μόλις είδαμε τη ραγδαία πτώση της μετοχής, και έχουμε καταγράψει πάρα πολλές ενέργειες και αποφάσεις. Στείλαμε τρεις φορές την εταιρεία στη δικαιοσύνη, δεν έχει ξανασυμβεί αυτό» έσπευσε να προσθέσει.
Και συνέχισε: «Φτάσαμε σε συμπεράσματα για συναλλαγές εκτός Ευρώπης -στην Ασία οι περισσότερες- όπου εκεί καταλήξαμε και σε χειραγώγηση. Επιβάλλαμε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα βέβαια».
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
Newsroom