ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κασσελάκης για ΛΑΡΚΟ: «Απέναντι στην κατασκευασμένη εικόνα ανάπτυξης βρίσκεται η σκληρή πραγματικότητα». ***** Μύκονος: Ένας νεκρός μετά από άγρια συμπλοκή 25 Πακιστανών σε μπαρ. ***** Τραγωδία στην Ξάνθη: 67χρονος βρέθηκε νεκρός μετά από φωτιά στο σπίτι του. ***** Η Γαλλία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα - Δεκάδες νεκροί - Σκοτώθηκε δημοσιογράφος με τη γυναίκα και το παιδί του. ***** Βασανιστήρια χωρίς τέλος σε μυστικό κέντρο κράτησης στην έρημο κάνουν οι Ισραηλινοί - Ανησυχεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους. ***** Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ισραήλ: Πιθανή η χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων κατά αμάχων στη Γάζα.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Άρχισαν πριν από λίγο στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς αυτή την ώρα συναντάται με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, όπου και θα τους παρουσιάσει την πρόταση του για το όνομα των Σκοπίων. Σύνθετη ονομασία, ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

To ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους του, εφόσον επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν από την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, «MIA», μέρος της οποίας μεταδίδεται σήμερα.
Ερωτηθείς εάν η πΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ» σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ .


Νικολά Ντιμιτρόφ: Μπορεί να μην καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για το όνομα

Εν τω μεταξύ, την ώρα που υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως επίκειται λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα, "Birn" αναγνωρίζει τον κίνδυνο να χρειαστεί το θέμα να περιμένει για μια πιο κατάλληλη στιγμή. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα έχουν καθήκον να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα δυναμική. «Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε, τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα, για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Έχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Έπειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών».

Ο Ντιμιτρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο». Σημείωσε όμως ότι παρά την αισιοδοξία «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει». Τόνισε ακόμη ότι είναι απαραίτητη μία λύση, «για να συγκεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

Πάντως, επιμένει πως η όποια λύση θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». «Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο... οπότε είναι πολύ σημαντικό για την πΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: Να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ''Μακεδονία'' και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ''Μακεδονία''. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά», δήλωσε.

Στην ερώτηση αν τον τρομάζει το δημοψήφισμα, απάντησε: «Είναι περίεργο αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ''υπερασπιστές'' του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», τόνισε.

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε ακόμη ότι είναι κρίσιμης σημασίας η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως και να είναι γνήσιες οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το ζήτημα. Απευθύνει εξάλλου έκκληση στην Ε.Ε. να ξεμπλοκάρει το συντομότερο την ενταξιακή διαδικασία καθώς όπως σημειώνει, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας σε διεθνείς θεσμούς ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί όσο η πΓΔΜ αναμένει στο δωμάτιο αναμονής. «Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε στην πΓΔΜ τα τελευταία χρόνια», σχολιάζει.


Κατρούγκαλος: Δεν έχουμε αποδεχθεί το όνομα «Μακεδονία»

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Σκοπιανό επισημαίνοντας «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς».
«Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Τίποτα δεν έχει δοθεί…», είπε ο κ. Κατρούγκαλος διαψεύδοντας τη φημολογία περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ, με αποδοχή από την ελληνική πλευρά του όρου «Μακεδονία», κάνοντας μάλιστα λόγο για «διαστρέβλωση των δηλώσεων του Μάθιου Νίμιτς».

«Η διαπραγμάτευση παρέχει παράθυρο ευκαιρίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της, και πολύ λιγότερο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα αποτέλεσμα», προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: «Οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή. Να βρεθεί μια λύση για το όνομα που δεν θα του επιτρέπει να είναι όχημα αλυτρωτισμού και να εξαλειφθούν και όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού από την πολιτική της γειτονικής χώρας, προς όφελος και των δύο χωρών, προς όφελος της σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ