ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τσιπρας - Λαγκαρντ: Συμφωνια για εγκαιρη ολοκληρωση της αξιολογησης


«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από τη συνάντησή τους, στην έδρα του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και σημείωσε ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας. «
Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας» ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει ότι «η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό».
Όπως επισήμανε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, τόσο η ίδια όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η γ' αξιολόγηση. «Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών. Αλλά τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόνταλντ Τραμπ θα υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση. Στις 20:30 θα πραγματοποιηθούν οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ.

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Ταβάνι στις μειώσεις των προσωπικών διαφορών παράλληλα με νέο «δίχτυ ασφάλειας» στα συνολικά εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις εξετάζει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες συντάξεων σε άτομα που λαμβάνουν χαμηλές, πιθανότατα κάτω από 1.000 ευρώ, παροχές. Το ... «μεικτό σύστημα» μείωσης και των επικουρικών, παράλληλα με τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές των κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιβαρυνθούν όσο το δυνατό λιγότερο τα χαμηλά εισοδήματα, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Το βάρος των συζητήσεων έχει πέσει στο πότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ, κι αν θα υπάρξει κλιμάκωση στις μείωσης ή θα υλοποιηθούν μια κι έξω. Όμως, σε τεχνικό επίπεδο, όπου γίνονται οι προβολές και μετρώνται οι εξοικονομήσεις, από την ελληνική πλευρά επιδιώκεται να τεθεί ένα όριο στις μειώσεις των προσωπικών διαφορών, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και τα 600 ευρώ το μήναΣε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται ακόμη και η εκ νέου μείωση σε κάποιες επικουρικές συντάξεις, ώστε να προστατευθούν συνταξιούχοι με συνολικά εισοδήματα κάτω των 1.000 ως άθροισμα κύριων και επικουρικών. Η πρόταση, στηρίζεται στο γεγονός ότι οι δανειστές ζητούν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ και όχι δημοσιονομική προσαρμογή αντίστοιχου μεγέθους.

Στην πράξη, η συνολική δαπάνη για συντάξεις θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από 17,92% (πρόβλεψη για το 2017, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου) σε 16,92%, όμως τα 1,8 δισ. ευρώ δεν θα κοπούν από τις κύριες συντάξεις και δη από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά και από τις επικουρικές, οι οποίες πλέον δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος. Να σημειωθεί ότι βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η συνολική δαπάνη το 2017 εκτιμάται σε 29,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,77 δισ. ευρώ για κύριες συντάξεις και 3,43 δισ. ευρώ για επικουρικές.

Σύμφωνα πάντως με το κεντρικό σενάριο που επεξεργάζονται, όλες οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογισθούν, προκειμένου να προκύψει η προσωπική διαφορά. Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι πάνω από 1.200 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση ή πάνω από 1.000 ευρώ στην χειρότερη, θα κοπεί ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της προσωπικής διαφοράς. Το ποσό αυτό, θα προκύψει κατά 75% από την κύρια σύνταξη και κατά 25% από την επικουρική. Δηλαδή, η μείωση, στο ύψος που αντιστοιχεί στο 50% της προσωπικής διαφοράς, θα επιβληθεί κατ’ αναλογία, τόσο στην κύρια, όσο και στην επικουρική σύνταξη.

Στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής είναι κάτω από 1.200 ευρώ ή 1.000 ευρώ, η μείωση θα αντιστοιχεί στο 20% της προσωπικής διαφοράς και θα προκύπτει με βάση την ίδια αναλογία, από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, θα υπάρξει προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων, ανεξάρτητα από το ύψος της προσωπικής διαφοράς, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σημαντικά υψηλές προσωπικές διαφορές, σε σχέση με το συνολικό ύψος της σύνταξης, έχουν και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια συντάξεων.

Το δυσκολότερο ίσως εγχείρημα μιας τέτοιας λύσης είναι να αποδειχθεί ότι «τα νούμερα βγαίνουν», καθώς βάσει των εκτιμήσεων προσωπική διαφορά λαμβάνουν 1,4 εκατ. συνταξιούχοι. Μάλιστα, η αρχική εκτίμηση για το συνολικό ύψος των προσωπικών διαφορών ήταν ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, και ότι το 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφορά το ''καθαρό'' δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφού υπολογιστούν οι απώλειες εσόδων του δημοσίου από τους φόρους. Το σενάριο για «μεικτές» συντάξεις, οδηγεί σε μειώσεις συνταξιοδοτικής δαπάνης της τάξης του 1 με 1,2 δισ. ευρώ και πιθανότατα συνδέεται με την αρχική κυβερνητική πρόταση για περικοπές 0,7% του ΑΕΠ το 2019 και 0,3% το 2020. Η απόρριψη της πρότασης αυτής, επαναφέρει στο προσκήνιο το «σκληρό» πακέτο με μειώσεις έως και 40% στις κύριες συντάξεις.

Συνολικά, από τους 2,7 εκατ. συνταξιούχους, εκτός περικοπών βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, για τους οποίους άλλωστε δεν προβλέπεται καν επανυπολογισμός συντάξεων. Από τους υπόλοιπους 2,1 εκατ. συνταξιούχους, εκτιμάται ότι περίπου το 1/3, ήτοι 700.000 θα έχουν μηδενική προσωπική διαφορά και μένουν 1,4 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα υποστούν μειώσεις. Στην περίπτωση δε, που ''περάσει'' η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπή του συνόλου των προσωπικών διαφορών, οι μειώσεις θα αγγίξουν ακόμη και το 39%, ενώ μεσοσταθμικά εκτιμώνται στο 14%Μάλιστα, στο ενδεχόμενο αυτό, μειώσεις και μάλιστα σημαντικές, σε σχέση με το ύψος της κύριας σύνταξης, θα δουν και χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια συντάξεων, κάτι που επιθυμεί να αποτρέψει η κυβέρνηση.
Euro2day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ