ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΗΠΑ: Ιστορικη ευκαιρια για λυση με πΓΔΜ

ΗΠΑ: Ιστορικη ευκαιρια για λυση με πΓΔΜ
Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 10:00 το πρωί στα γραφεία του κόμματος, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει «παγώσει» και η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται εν μέσω συζητήσεων για το Κυπριακό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στα «καυτά» θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες.
Βασικό θέμα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης, καθώς άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα, μετά και το χθεσινό EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Και την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση τόσο η νέα προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και η επιμονή του ΔΝΤ  στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων, εάν δεν μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, για το 2018. 
Θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι και η συνεχιζόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία, καθώς όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε προκλητικό μήνυμα στην Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών.
Η Άγκυρα επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά,  επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των ''γκρίζων ζωνών''. Διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς».
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα ενημερώσει το Πολιτικό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά το τέλος της Διάσκεψης στην Γενεύη, όπου αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών.
ΑΜΠΕ
''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ