ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Παραμένει η αφρικανική σκόνη για λίγες ώρες ακόμα στην Ελλάδα - «Εξαφανίστηκε» η Ακρόπολη: Πέπλο σκόνης στην Αθήνα το πρωί. ***** «Κόκκινη γραμμή» από Κασσελάκη: «Ποτέ συνεργασία με τη Ν.Δ.» ***** Μετακλητοί και συνταξιούχοι κατακλύζουν προεκλογικά το Δημόσιο. ***** Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνηση μεταναστών μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία». ***** Ακριβότερο από ποτέ το πασχαλινό τραπέζι φέτος - «Γονατίζουν» τα νοικοκυριά. ***** «Πέρασε» από το Κογκρέσο η βοήθεια «μαμούθ» στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα στον Ζελένσκι νέα όπλα. ***** Χεζμπολάχ: «Δεκάδες ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα. ***** Αεροπορική τραγωδία στην Αλάσκα - Συνετρίβη αεροσκάφος με δύο επιβαίνοντες.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

ΤΟΝ ΠτΔ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι το θέμα της συνάντησης που θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος θα δεχθεί τον πρωθυπουργό, στη 13:00 μετά το μεσημέρι. Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, άφησαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα.

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ, συνομίλησε τηλεφωνικά χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. "Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης", σημειώνεται. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα, συμπεριλαμβανομένης της διερμηνείας από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου, όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.


«Η μεγαλύτερη ευκαιρία επανένωσης της Κύπρου»

«Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» επιγράφει άρθρο της, η εφημερίδα του Βερολίνου Ταgeszeitung (taz) και επισημαίνει: «Την πρώτη μέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού οι ηγέτες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σημείωσαν προόδους. Πληρούνται επομένως οι προϋποθέσεις για την προγραμματισμένη πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων την Πέμπτη».

«Όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από διαπραγματευτικούς κύκλους, τη δεύτερη μέρα θα συζητηθούν στη Γενεύη ζητήματα που άπτονται της Ε.Ε., καθώς και το κόστος της επανένωσης» γράφει η εφημερίδα Die Welt και προσθέτει: «Την Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον πυρήνα του προβλήματος, στο εδαφικό. Οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν χάρτες με τις προτάσεις τους για την συνοριακή γραμμή μεταξύ του βορείου και νοτίου τμήματος. Ζητούμενο είναι, πόσο έδαφος προτίθεται να επιστρέψει η τουρκοκυπριακή πλευρά έτσι ώστε να γυρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνοκύπριοι στις περιοχές που κατοικούσαν πριν τη διχοτόμηση το 1974».

«Παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μετριοπαθών πολιτικών, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015, θεωρούνται οι καλύτερες εδώ και δεκαετίες», παρατηρεί η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Όλοι οι συμμετέχοντες μιλούν για τη μεγαλύτερη ευκαιρία επανένωσης της Μεγαλονήσου από την εποχή του σχεδίου του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το 2004. Τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν διαθέτουν ωστόσο τις απαραίτητες πλειοψηφίες. Ο Κύπριος πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου ακόμα κι αν έχει διασφαλίσει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ισχυρότερου αντιπολιτευτικού κόμματος. Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί έχει να διαχειριστεί μια βουλή, στην οποία το λέγειν έχει μια πιστή, στην Άγκυρα, κυβέρνηση».


Παράγοντας κινδύνου για τη Δύση ο Ερντογάν

Η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που προωθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει πια καμιά σχέση με την κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως τη γνωρίζουμε στη Δύση, σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Ο διαχωρισμός των εξουσιών υποσκάπτεται. Το κοινοβούλιο χάνει σχεδόν κάθε εξουσία. Ο πρόεδρος μπορεί να κυβερνά με διατάγματα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βουλή. Οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες δεν θα τον απασχολούν πλέον. Η συγκέντρωση εξουσιών σε ένα πρόσωπο θυμίζουν αυταρχικά καθεστώτα σε Λατινική Αμερική και Ασία. Την ίδια στιγμή η στροφή της χώρας προς το Ισλάμ διχάζει την τουρκική κοινωνία. Το χάσμα διευρύνεται ακόμα περισσότερο από τις εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο. Το γεγονός ότι η τουρκική οικονομία ασθμαίνει δεν αποτελεί έκπληξη. Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν μετατρέπεται για τη Δύση ολοένα και περισσότερο, από σημαντικός εταίρος για ζητήματα ασφαλείας, σε παράγοντα κινδύνου».
ΑΜΠΕ/Deutsche Welle

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ