ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΦΚΑ «ΠΟΝΤΑΡΕΙ» ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στα έσοδα του πρώην ΙΚΑ, αλλά και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αναζητούν σανίδα σωτηρίας στο υπουργείο Εργασίας καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης των εσόδων του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), εξαιτίας της ασφαλιστικής και φορολογικής επιβάρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Στην φαρέτρα του υπουργείου μπαίνουν οι εκτιμήσεις για έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, οι αυξημένες καταβολές εισφορών από τον τομέα της μισθωτής απασχόλησης αλλά και η επανένταξη στο σύστημα των περίπου 350.000 ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν εκπλήρωναν λόγω αδυναμίας τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, εντάσσεται και η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στον προϋπολογισμό του 2017, αν και προβλέπονται αυξημένα έσοδα από εισφορές της τάξης του 1,371 δισ. ευρώ, αναγνωρίζεται ότι μόλις τα 49 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ανατροπές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ στα 92,7 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται τα επιπλέον έσοδα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών στους αγρότες.

Η πλειοψηφία των αυξημένων εσόδων προέρχεται από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων που θα καταβάλλονται πλέον στον ΕΦΚΑ και την υποχρέωση του δημοσίου να πληρώνει εισφορές ως εργοδότης. Μάλιστα, το τρέχον έτος, το δημόσιο θα καταβάλλει μόλις 311 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις εργοδοτικές εισφορές του κράτους για την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι 3,33% και όχι 13,33% όπως οι υπόλοιποι εργοδότες. Προεξοφλώντας λοιπόν, χαμηλά έσοδα από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, είτε γιατί θα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε γιατί η αύξηση των εισφορών για αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα οδηγήσει σε γιγάντωση της εισφοροδιαφυγής και γνωρίζοντας ότι το κράτος ως εργοδότης θα καταβάλλει πολύ μικρό τίμημα σε σχέση με τους υπόλοιπους εργοδότες, το υπουργείο Εργασίας στηρίζει τις ελπίδες του στα έσοδα του πρώην ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ.

Ήδη, τα σημάδια από το κλείσιμο του 2016 είναι άκρως ενθαρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Δεκέμβριο, τα έσοδα του ΚΕΑΟ ανήλθαν σε 108 εκατ. ευρώ, όταν τους προηγούμενους μήνες, κατά μέσο όρο, οι εισπράξεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2016 εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΚΕΑΟ από τις ρυθμίσεις και τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ, αισθητά υψηλότερα από τα 760 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Μάλιστα, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η δυναμική που έχει αποκτήσει το Κέντρο θα συνεχιστεί και κατά το τρέχον έτος, με συνέπεια να αναμένουν έσοδα που μπορεί να υπερβούν ακόμα και το ένα δισ. ευρώ.

Ανάσα για τα έσοδα του ΕΦΚΑ, που ενδέχεται σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να βελτιώσουν το έλλειμμα του νέου υπερ-ταμείου, αναμένεται να δώσουν και τα έσοδα του ΙΚΑ. Το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα έσοδα του Ιδρύματος που αποτελεί και τον βασικό πυλώνα του νέου ΕΦΚΑ, βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4,77% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2015. Η θετική αυτή πορεία έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σχεδόν στο μισό το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2016, το οποίο αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 2,1 δισ. ευρώΜάλιστα, σχεδόν το 1/3 από την ''υπεραπόδοση'' εσόδων οφείλεται στη δράση του ΚΕΑΟ, την αύξηση των ελέγχων κυρίως σε μεγαλο-οφειλέτες με σημαντικούς τζίρους καθώς στο γεγονός ότι λόγω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, πολλοί εργοδότες έσπευσαν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Σημαντικά είναι άλλωστε και τα έσοδα από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κ.λπ.

Την εκτίμηση ότι το έλλειμμα του ΕΦΚΑ που βάσει του τελικού προϋπολογισμού εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, τελικά θα πέσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε άλλωστε ότι τουλάχιστον τα 350 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν το 2017 από τα διαθέσιμα του ΕΦΚΑΣτο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση των εσόδων άλλωστε, εντάσσεται και η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών, ώστε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να επιβάλλονται μόνο στο ποσό που υπολείπεται κάθε φορά.
Euro2Day

''The New Daily Mail''
 Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ