Μητσοτάκης: Αυξάνει στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός. ***** Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ναι στην αύξηση του κατώτατου αλλά χωρίς ελάφρυνση βαρών των ΜμΕ ο λογαριασμός δεν βγαίνει. ***** Καφούνης: Ζητά μείωση μη μισθολογικού κόστους, καλοδεχούμενη η αύξηση κατώτατου μισθού. ***** Στ. Κασσελάκης: «Κυβέρνηση που επί των ημερών της ντράπηκε και η ντροπή». ***** ΣΥΡΙΖΑ: Χαμηλότερος από τις ανάγκες της κοινωνίας ο κατώτατος μισθός. ***** Νέα Αριστερά για κατώτατο μισθό - Απέχει πολύ η αύξηση από τις πραγματικές ανάγκες. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ευκολία Κ. Καραμανλή στα ψέματα - Παρουσιάζει έγγραφο που τον προειδοποιούσε για Τέμπη. ***** ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 10% τα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - Καταγράφηκαν 49 νεκροί. ***** Ισόβια η ποινή της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας. ***** Δίκη για την 12χρονη: Ένοχος για βιασμό και μαστροπεία ο Ηλίας Μίχος - Αθώα η μητέρα.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Δημογραφική «βόμβα» απειλεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται «κενές περιεχομένου». Η δραματική υποχώρηση του αριθμού των γεννήσεων ουσιαστικά δημιουργεί μια χώρα γερόντων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη σε λίγα χρόνια η κάλυψη των συντάξεων από τους εργαζόμενουςΣύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ, Κωνσταντίνος Βούλγαρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9»:
  • Σήμερα «οι γεννήσεις σε ετήσια βάση ανέρχονται στο επίπεδο των 90.000 χιλιάδων, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού».
  • «Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις», σημειώνει ο κ. Βούλγαρης, αφού έχουμε περίπου 120.000 θανάτους ετησίως, μια μείωση του πληθυσμού που τα έτη πριν από το 2010 μπορούσε να καλυφθεί από τη μετανάστευση. Κι αυτό διότι εκείνη την περίοδο «οι άνθρωποι που έρχονταν στη χώρα ήταν περισσότεροι από εκείνους που την εγκατέλειπαν».
  • Η μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι ετήσιες γεννήσεις μειώθηκαν από τις 140.000-150.000 ανά έτος στις 100.000 ετησίως στο τέλος της δεκαετίας του '80.
  • Η συγκεκριμένα τάση για μείωση των γεννήσεων είχε διάρκεια μιας περίπου 15ετίας. Στη συνέχεια, αναστράφηκε κατά τη δεκαετία του 2000, όταν υπήρξε εμφανής άνοδος στον αριθμό των γεννήσεων, οι οποίες έφτασαν μέχρι και τις 120.000 ανά έτος, πριν φτάσουμε στα σημερινά ποσοστά των μόλις 90 χιλ. γεννήσεων.
Μείωση πληθυσμού 

Όπως τονίζει ο κ. Βούλγαρης, σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, πέρα από το ζήτημα της αναλογίας των γεννήσεων με τους θανάτους, είναι αυτή του φαινομένου της «αρνητικής μετανάστευσης» κάτι που έχει ως συνέπεια και τη «μείωση κάθε χρόνο του πληθυσμού της χώρας σε απόλυτο αριθμό». Οι προοπτικές για τον πληθυσμό της επικράτειας γενικότερα είναι αρνητικές, αφού υφίσταται και ζήτημα που άπτεται της «δομής του πληθυσμού, όπου όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να έχουμε μείωση του πληθυσμού και μεγάλη αύξηση του δείκτη γήρανσης», τονίζει ο κ. Βούλγαρης«Θα αυξάνεται ο πληθυσμός πάνω από τα 65 σε βάρος των ηλικιών 0-14», προσθέτει ο Έλληνας επιστήμονας. Η εικόνα είναι «μέχρι σε έναν βαθμό μη αναστρέψιμη», καταλήγει. 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών, από το 20,7% το 2015 θα ανέλθει το 2050 στο 1/3 του συνόλου, ενώ και στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 80 ετών εκτιμάται ότι θα σημειωθεί διπλασιασμός του μεριδίου, στο 12,7%Όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και είναι μη αναστρέψιμο, βάζει βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.

Η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 67, όπως ισχύει από πέρυσι το καλοκαίρι με μόνη εξαίρεση τα 62 για όσους θα έχουν 40 χρόνια, η απονομή χαμηλότερων συντάξεων στους συνταξιούχους και η αύξηση των εισφορών που ήδη έχει νομοθετηθεί και προκαλεί έντονες αντιδράσεις, είναι τα πρώτα επώδυνα μέτρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η κατάσταση για το σύστημα θα χειροτερεύσει το 2023 όπου προβλέπεται μαζική έξοδος στη σύνταξη από τους γεννημένους έως τις αρχές της δεκαετίας του '60. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορούν τα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι να ελπίζουν πως θα πάρουν σύνταξη, αφού οι εισφορές τους δεν μπαίνουν σε κάποιον «κουμπαρά» αλλά δίνονται για να καλυφθούν οι υπάρχοντες συνταξιούχοι.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ