ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΓΕΝΕΥΗΣ

Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Κύπρου, του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού και του αριστερού ΑΚΕΛ επέκριναν σήμερα τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου γιατί ακόμη και τις παραμονές της διάσκεψης της Γενεύης επιδίδονται σε πολεμική εναντίον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι οι πολιτικές αυτές δυνάμεις με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, όσο πλησιάζουν καθοριστικές εξελίξεις στο Κυπριακό. «Ακόμα και την καλύτερη λύση να πετύχουμε, αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να την αποδεχθούν», είπε ο κ. Νεοφύτου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν την καλύτερη προοπτική για λύση του Κυπριακού.

Διερωτήθηκε τι θα πράξουν τα πέντε κόμματα του κέντρου, εάν στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Αναστασιάδης πετύχει στις συνομιλίες κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεως του 1960.
«Είναι καιρός να σταματήσουν να κάνουν μαθήματα πατριωτισμού στους άλλους», είπε ο κ. ΝεοφύτουΕξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη φημολογούμενη απουσία του Ταγίπ Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στο πιο ψηλό επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέλαβε την έκκλησή του για μορατόριουμ δηλώσεων ώστε να μη προκληθεί βλάβη στη διαδικασία της Γενεύης και υπέδειξε πως θέση του κόμματός του είναι πως όσα λιγότερο λέγονται δημοσίως αυτή την περίοδο τόσο το καλύτερο είναι για το εθνικό πρόβλημα. «Δυστυχώς κάποια κόμματα δεν βάζουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον αλλά τις κομματικές σκοπιμότητες» ανέφερε. Εξάλλου, ανέφερε ότι η επιστολή Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία διαμαρτύρεται για τη δήλωση του Κύπριου Προέδρου ότι θα παραστεί στη διάσκεψη και υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, λόγω της διαρροής της επιστολής του κ. Αναστασιάδη προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ότι ο Διεθνής Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Τουρκία για πάνω από πέντε δεκαετίες λέει ότι δεν την αναγνωρίζει.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε το ζήτημα της ασφάλειας ως το πιο καθοριστικό θέμα, το οποίο θα κρίνει εάν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.
Διατύπωσε την άποψη ότι στις 12 Ιανουαρίου δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, επειδή απομένουν ακόμα ανοικτά πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και συμφώνησε με την εκτίμηση ότι η διάσκεψη είναι ανοικτού τέλους και σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια.

Από τα μικρότερα κόμματα, το ΔΗΚΟ, δια του προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου εξέφρασε απαισιοδοξία για την έκβαση των συναντήσεων της Γενεύης σε ό,τι αφορά την ουσία όσο και τη διαδικασία. Κι αυτό, όπως υποστήριξε, γιατί στο τέλος της διαδικασίας δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει την κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως, αλλά ένα άλλο διάδοχο κράτος, λέγοντας πως συνεχίζεται η προσπάθεια του Λόρδου Χάνεϊ, πριν από τη σύνταξη του σχεδίου Ανάν, για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με εποικοδομητικές ασάφειες και αντικατάστασή της από ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

Ο πρόεδρος του Κινήματος ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία της Γενεύης, αλλά και με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε ότι υπάρχει κίνδυνος για τουρκικούς ελιγμούς στο τραπέζι των συνομιλιών, οι οποίοι θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά κυρίως θα δημιουργήσουν προβλήματα λειτουργικότητας, σε περίπτωση λύσης. Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως η επιστολή Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα θεωρηθεί ως μη παραληφθείσα.
ΑΜΠΕ''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ