ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Ράφα: Το Ισραήλ βομβάρδισε δύο συνοικίες. ***** Παλαιστινιακή Αρχή: Καλεί τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα- Επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου. ***** Γαλλία: «Όχι» σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα. ***** Μ. Κεφαλογιάννης: Σαθρή και έωλη η κατηγορία των Αλβανών για Μπελέρη. ***** Φωτιά σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Προσύμνη Αργολίδας. ***** Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων - Αυξημένη η κίνηση στα διόδια των Μαλγάρων. ***** Υπό ρωσική κατάληψη ακόμη δύο χωριά σε Χάρκοβο και Ντονέτσκ - Τα «απελευθερώσαμε» λένε οι Ρώσοι.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Οι πιέσεις εναντίον της Ελλάδας για λήψη αποτελεσματικότερων μέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία προκειμένου να ανασχεθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη εντείνονται ολοένα περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε σε σχετική έκθεση την Ελλάδα για τους χειρισμούς της στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, διαπιστώνοντας «σοβαρές ελλείψεις».
Σε άλλη βάση επιχείρησε όμως να θέσει τα πράγματα ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, διευκρίνισε ότι: «Η έκθεση βασίζεται σε εξέταση που έγινε τον Νοέμβριο. Περιγράφει κακώς κείμενα που υπήρχαν τότε, τα οποία όμως παρουσιάστηκαν με υπερβολικό τρόπο», επισήμανε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι οι ελλείψεις στο πεδίο της καταγραφής των προσφύγων οφείλονται στην έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού.

Όπως επισήμανε, για αυτές τις ελλείψεις «ο κύριος υπεύθυνος δεν είναι η Ελλάδα». Δίνει μάλιστα ένα παράδειγμα: «Ζητήσαμε 1.800 υπαλλήλους της Frontex, όμως ήρθαν μόλις 800. Υπάρχει έλλειψη μεταφραστών και χρήματα για νέες συσκευές Eurodac για την ηλεκτρονική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τα λάβαμε από την Ε.Ε. μόλις την περασμένη εβδομάδα». 

Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε μεν ότι η Ελλάδα φέρει και αυτή ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των λεγόμενων hot spots για την καταγραφή των προσφύγων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι καθυστερήσεις είναι για πολλούς μια βολική δικαιολογία προκειμένου να μας επιτεθούν πολιτικά». Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν και άλλες αλήθειες», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός «μόλις τον Οκτώβριο εκταμιεύθηκαν χρήματα» από την Ε.Ε. για την Ελλάδα.

«Σαν ντόμινο» το κλείσιμο των συνόρων

Σε ό,τι αφορά τις απειλές που ακούστηκαν περί αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Μουζάλας τις χαρακτήρισε «ανοησία» από νομικής άποψης, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες απειλές δεν βοηθούν ούτε εμάς τους Έλληνες ούτε την Ευρώπη. Ο,τι κι αν συμβεί με τη Σένγκεν δεν θα έχει καμία επιρροή στη ροή προσφύγων». Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επέκρινε και την πολιτική των κλειστών συνόρων που ακολουθούν ορισμένες χώρες, λέγοντας ότι: «Το κλείσιμο των συνόρων είναι σαν ντόμινο. Αρχίζει στη Σλοβενία, μετά ακολουθούν η Κροατία, η Σερβία. Στο τέλος έρχεται η πΓΔΜ και δεν φταίει σε τίποτα. Το καταδικάζω αυτό κυρίως για χώρες, όπως η Σλοβενία, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη λύση του προβλήματος».

Σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Μουζάλας αναγνώρισε τη συνεισφορά της Γερμανίας στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας «πραγματικό κίνδυνο» το ενδεχόμενο η χώρα να κλείσει κάποια στιγμή τα σύνορά της. Όπως επισήμανε: «Η Γερμανία έχει δεχθεί ήδη περισσότερους από 1,2 εκατομ. ανθρώπους. Η Άγκελα Μέρκελ είναι υπό πίεση. Γι' αυτό φοβάμαι ότι τα γερμανικά σύνορα ενδέχεται να σφραγιστούν από ένα σημείο και έπειτα. Θέλουμε να το αποτρέψουν αυτό», υπογράμμισε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Η Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή η φωνή της λογικής στην Ευρώπη. Σε αυτή την κρίση λαμβάνει υπόψη της τόσο τους κινδύνους για την ασφάλεια όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Εκατοντάδες πρόσφυγες στο λιμάνι
Εν τω μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες στους επιβατικούς σταθμούς Ε7 και Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους με πούλμαν προς τα σύνορα και την Ειδομένη, λόγω των μπλόκων των αγροτών. Η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλμψη των ανθρώπων αυτών, που φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του λιμανιού γίνεται από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, την επιτροπή αλληλεγγύης Πειραιά και εθελοντές.


Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο πλοία μεταφέροντας 532 άτομα. Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε από τη Λέσβο 492 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ το Blue Star 240 άτομα από την Κω.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ