ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά, υπογραμίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε συν...


Πήρε μέρος στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα ο Στέφανος Κασσελάκης. ***** Ενδοοικογενειακή βία: Έξι συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. ***** Κ. Μητσοτάκης: Παρακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου. ***** Στη Μητρόπολη Αθηνών θα παρακολουθήσει την Ανάσταση η ΠτΔ. ***** Eurovision 2024: Οι διοργανωτές θα αφαιρούν παλαιστινιακές σημαίες ή σύμβολα. ***** ΗΠΑ: Πιέσεις από Δημοκρατικούς βουλευτές στον Μπάιντεν να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΗ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΚΤ

Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά «σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» δήλωσε χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, καθιστώντας σαφές ότι από σήμερα ξεκινά νέος Γολγοθάς για την κυβέρνηση αφού, εκτός των άλλων, πέφτει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια, εκτιμά ο Γ. Βαρουφάκης, δεν εκταμιεύεται ούτε ένα ευρώ χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τήρηση δεσμεύσεων, διαμηνύουν Γ. Ντάισελμπλουμ και Β. Σόιμπλε.

Τη σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών στο ραδιόφωνο του Alpha για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην καταβολή πληρωμών χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι, μετέδωσε το Reuters.

«Δεν θα έχουμε προβλήματα ρευστότητας με τον δημόσιο τομέα. Αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο» είπε ο υπουργός Οικονομικών.


Στο πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού αναφέρθηκαν ήδη από την Τρίτη, μετά την έγκριση από το Eurogroup της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας χαρακτηριστικά για «αχαρτογράφητο ζήτημα» και σημειώνοντας ότι «μέχρι τώρα πασχίζαμε για το πλαίσιο. Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού αρχίζει από αύριο το πρωί».

Στις αυξημένες ανάγκες για ρευστότητα με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο, αναφέρθηκε και ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης επιβεβαιώνοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί. «Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης τονίζοντας ότι ακολουθεί «τετράμηνο καθημερινής διαπραγμάτευσης».


«Ούτε ευρώ χωρίς αξιολόγηση»
Αν και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα λύσει αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ εμφανίζονται σκληροί και απόλυτοι ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ βοήθειας εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου, επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της αξιολόγησης. Διευκρίνισε δε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Δίνοντας τη δική του μάχη να πείσει την γερμανική βουλή να ψηφίσει την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας το βασικό επιχείρημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι ότι αυτό συνοδεύεται από ελληνικές δεσμεύσεις για σοβαρές μεταρρυθμίσεις. «Ούτε ένα ευρώ δεν θα δοθεί, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν» επαναλαμβάνει δοθείσης ευκαιρίας ο Σόιμπλε και προσθέτει: «Και αν δεν τις εκπληρώσουν, οι δόσεις δεν θα καταβληθούν».

Σε ηπιότερους τόνους και πάντα πιο αισιόδοξος ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα διακινδυνεύσει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. «Είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη να κινδυνεύει τη διάλυσή της για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Οι υποχρεώσεις μέχρι το καλοκαίρι

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης από Ε.Ε. και ΔΝΤ, αλλά η χρηματοδότηση θα αποδεσμευθεί μόνο μετά την έγκριση των λεπτομερών οικονομικών σχεδίων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει το Reuters. Μετά από τις πληρωμές τόκων αυτόν τον μήνα περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους και επίσημους δανειστές, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περίπου 1,6 δισ. ευρώ που λήγει τον Μάρτιο, προσθέτει το ReutersΣτη συνέχεια χρειάζεται 0,8 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων τον Απρίλιο και περίπου 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για την ωρίμανση ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και περισσότερες πληρωμές τόκων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει να επανέλθει με αίτημα στην ΕΚΤ προκειμένου να της επιτραπεί να δανειστεί έως 8 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις των 15 δισ. ευρώ. Ακόμη διεκδικεί να της δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του το ευρωσύστημα, ώστε να αποπληρώσει με αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους, που είχε επιτευχθεί το Νοέμβριο του 2012 στο Eurogroup, έχει χάσει την ισχύ της. «Αυτό που ισχύει πλέον είναι η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής» έλεγε την Τετάρτη στο Βερολίνο κυβερνητική πηγή. «Και σε αυτήν αναφέρεται ρητά, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της εμπρόθεσμα και εξ ολοκλήρου σε όλους τους δανειστές». Η άρση της συμφωνίας του 2012 δεν έχει εξαγγελθεί επίσημα, πρόσθεσε η πηγή, αυτή έχει όμως αρθεί εκ των πραγμάτων ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας για παράταση από τον Γιάννη Βαρουφάκη στις 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Στο Βερολίνο, οι εκτιμήσεις για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες. Ο κοινός παρονομαστής τους είναι, ότι η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε πολύ ριψοκίνδυνα και έχασε. «Αν συγκρίνετε το ντοκουμέντο της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου, που περιείχε πολλές παραχωρήσεις, με εκείνο της Παρασκευής, που παίρνει πίσω όχι μόνο τις νέες παραχωρήσεις, αλλά και παλιές, όπως εκείνη για ελάφρυνση του χρέους, θα καταλάβετε το μέγεθος των απωλειών. Με αποτέλεσμα, το παρατεταμένο πρόγραμμα να φαίνεται σκληρότερο από το αρχικό» συνόψιζε η πηγή.

Οι απώλειες αυτές οφείλονται στην απειρία και «αφροσύνη» των Ελλήνων διαπραγματευτών, που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των 18 άλλων υπουργών οικονομικών στο Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης προσπάθησε μεν με πολύ ευγλωττία και δεξιότητα να κάνει τα αδύνατα δυνατά στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όμως ο Γιάννης Δραγασάκης, που παρευρισκόταν επίσης εκεί, τον «άδειασε» τελικά, σε συνεργία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Δραγασάκης δεν είπε σχεδόν κουβέντα στη συνεδρίαση» θυμάται η πηγή. «Το μόνο που έκανε ήταν κάτι που δεν κάνει κανείς άλλος στο Eurogroup: Να τηλεφωνεί ακατάπαυστα, προφανώς με τον Τσίπρα». Το αποτέλεσμα ήταν ένας απογοητευμένος Βαρουφάκης, που στην αποφασιστική συνεδρίαση της Παρασκευής αποδέχθηκε σχεδόν άφωνος το «μοιραίο».

«Το ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με την πραγματικότητα» που είχε προβλέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνέχισε η πηγή, έγινε λοιπόν υπό τους χειρότερους δυνατούς όρους.
Υπάρχουν όμως και χειρότερα. «Οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές είναι εξοργισμένοι από τις συνεχείς μεγαλοστομίες και υπαναχωρήσεις της Αθήνας» πρόσθεσε η πηγή. Αυτό ίσως να μην επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παράταση του προγράμματος την ερχόμενη Παρασκευή στη γερμανική Βουλή, δεδομένου ότι ο αριθμός των βουλευτών που σκοπεύουν να την καταψηφίσουν, δεν ξεπερνά τους 20-25«Αν όμως η Αθήνα συνεχίσει τις εμπρηστικές δηλώσεις της, τότε δεν αποκλείεται, ότι στα τέλη Ιουνίου η πλειοψηφία των βουλευτών να πει "όχι" τόσο στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρέχοντος προγράμματος, όσο και στην εκπόνηση ενός τρίτου» τόνισε.

Για την κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών δεν μπαίνει βέβαια ακόμα θέμα τρίτου προγράμματος. Αυτό το επιβεβαίωσε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ. Ο ίδιος απέκλεισε επίσης και την παροχή μιας
«προληπτικής πιστωτικής γραμμής» για την οποία γινόταν πολύς λόγος πριν την αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα. Το ίδιο ισχύει και για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν έχουμε καν καιρό να σκεφτούμε για ένα τρίτο πρόγραμμα» είπε ο βουλευτής Ντέτλεφ Σάιφ. «Η προσοχή μας είναι πλήρως απορροφημένη από την ανάγκη της παράτασης και ολοκλήρωσης του δεύτερου προγράμματος».

Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν ήδη μακρύτερα. «Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας και υπεύθυνος για οικονομικά θέματα Κάρστεν Σνάιντερ. Μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της, πρόσθεσε, «μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη». Ένα άλλο ερώτημα είναι βέβαια, υπό ποιους όρους θα δοθεί το τρίτο πακέτο. Η πηγή ήταν κατηγορηματική: «Οι όροι θα είναι τέτοιοι, που θα εξασφαλίζουν την εφαρμογή του πακέτου, αλλά και τα συμφέροντα των δανειστών» είπε. Στην Αθήνα, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες γι αυτό. Ταυτόχρονα, ωστόσο τόνισε, ότι τόσο η παράταση του δεύτερου προγράμματος, όσο και ένα ενδεχόμενο τρίτο, θα προσφέρουν μοναδική ευκαιρία στην Αθήνα, να κάνει πράξη πολλές προθέσεις της. 

Το Βερολίνο, είπε, αποδέχεται πλήρως το «δόγμα Βαρουφάκη», που συνίσταται στο συνδυασμό του 70% του τρέχοντος προγράμματος με το 30% των προτάσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Αν θέλουν την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ας προχωρήσουν, είμαστε μαζί τους» είπε.  Εξάλλου, πρόσθεσε, η σημερινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, επειδή δεν διαπλέκεται με τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα. «Κατά παράδοξο τρόπο είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας στη μεταρρύθμιση της χώρας» πρόσθεσε. Το ζητούμενο είναι έτσι ο συντονισμός των επιχειρήσεων μεταξύ της Αθήνας και των «θεσμών».


Το κατά πόσο οι ανεπίσημες αυτές, αλλά καταπληκτικές στην ουσία τους δηλώσεις, μπορούν να ληφθούν στα σοβαρά, είναι ανοικτό θέμα. Επίσημα πάντως, το Βερολίνο συνεχίζει να ζητά από την Αθήνα «να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις». Αυτό συνέβη και την Τετάρτη, όταν ο κ. Γιέγκερ σχολιάζοντας τη δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του υπουργείου του, απάντησε με τη φράση: «Δεν πρόκειται για μέτρο που μπορεί να αποφασίσει μόνη της η ελληνική κυβέρνηση». Στη διαδικασία της απόφασης, πρόσθεσε, πρέπει να συμμετέχουν και οι «θεσμοί». Κι αυτό ισχύει και για κάθε άλλη μεταρρύθμιση που σχετίζεται με το πρόγραμμα βοήθειας.
ΑΜΠΕ/Reuters/D.Welle

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ