ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Ραϊσί - Μεταβατικός Πρόεδρος ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ - Συλλυπητήρια Γ. Γεραπετρίτη. ***** Σι Τζινπίνγκ για Ραϊσί: Μεγάλη απώλεια για το Ιράν - Η Κίνα έχασε έναν καλό φίλο. ***** Πούτιν: Αξιόλογος ηγέτης ο Ραΐσι, πραγματικός φίλος της Ρωσίας. ***** Λαβρόφ: Αληθινοί πατριώτες Ραΐσι και Αμπντολαχιάν. ***** Ερντογάν: «Είμαστε στο πλευρό του φίλου και αδελφού ιρανικού λαού». ***** Κ. Μητσοτάκης: Σε 6 μήνες παραδίδουμε στους Θεσσαλονικείς το πιο σύγχρονο Μετρό.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ «ΣΤΕΓΝΩΣΕ» ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

«Αφαίμαξη» στα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου και στην ρευστότητα των τραπεζών πραγματοποιεί με συστηματικό πλέον τρόπο το κράτος προκειμένου να σταθεί όρθιο ταμειακά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πηγές του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι οι δύο παραπάνω πηγές ρευστότητας σε συνδυασμό με τα φορολογικά έσοδα αποτελούν τα μόνα ταμειακά σωσίβια του ελληνικού δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη «τραβήξει» 7,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τον Ιανουάριο το ποσό θα ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα διαθέσιμα των φορέων τα οποία αξιοποιεί το δημόσιο μέσω συμφωνιών repos διαμορφώνονται στα 11 δισ. ευρώ.

«Από εκεί και πέρα δεν θα έχουμε το εργαλείο των repos και η μόνη πηγή, πλην των εσόδων του κράτους, θα είναι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων», τονίζει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Πρόβλημα, στην ρευστότητα, όμως δημιουργεί και η έκδοση εντόκων γραμματίων. Επί του παρόντος καλούνται εκ νέου οι ελληνικές τράπεζες να καλύψουν εξολοκλήρου τις δημοπρασίες, βάζοντας στο δημόσιο ταμείο κεφάλαια, τα οποία προγραμμάτιζαν δειλά-δειλά να ρίξουν στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. 

«Από τον Απρίλιο όταν το δημόσιο βγήκε στις αγορές, εμφανίσθηκαν στις δημοπρασίες των εντόκων ξένες τράπεζες. Εξέλιξη, που διευκόλυνε τις ελληνικές τράπεζες καθώς έμπαινε φρέσκο χρήμα στο δημόσιο ταμείο», επισημαίνουν τραπεζικές πηγές και προσθέτουν: «Οι ξένοι αποσύρθηκαν εκ νέου και αυτό θα διαρκέσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επί της ουσίας μπήκαμε ξανά στον φαύλο κύκλο όπου το δημόσιο εκδίδει έντοκα και αγοραστές είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες»...

Συνέπεια του αυτοτροφοδοτούμενου δανεισμού του δημοσίου, καθώς για περί αυτού πρόκειται, είναι η στέρηση της ρευστότητας από τις τράπεζες και κατ' επέκταση από τις επιχειρήσεις.
«Χασούρα» όμως μετράει το τραπεζικό σύστημα και από το όφελος των 7 δισ. ευρώ που προέκυψε από την απόφαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δεχθεί το κούρεμα στα ενέχυρα που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες να μειωθεί από το 70% στο 30%Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το όφελος εξανεμίσθηκε εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα και την συνακόλουθη πτώση της αξίας τους, η οποία σημειωτέον έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο όταν η κυβέρνηση υποστήριξε ότι επιθυμεί να απεμπλακεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πληρωμές α' τριμήνου

Κι ενώ η ρευστότητα περιορίζεται καθώς κάνει την... ασύμφορη διαδρομή μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το σύστημα διευκολύνεται καθώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρχουν σημαντικές πληρωμές εξωτερικού (λήξεις ομολόγων κ.ά.). Ωστόσο, τον Ιανουάριο η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει, όπως κάνει κάθε μήνα, 415 εκατ. ευρώ πλην τόκων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Φεβρουάριο το ποσό ανεβαίνει στα 690 εκατ ευρώ, επίσης χωρίς τόκους.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου το δίμηνο δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Τον Μάρτιο, όμως αρχίζουν οι μεγάλοι πονοκέφαλοι καθώς η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει μόνο προς το ΔΝΤ 1,5 δισ. ευρώΧαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή. Οπως είπε: «Το επόμενο 3μηνο υπάρχει ανάγκη πληρωμής σωρευτικά στα περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει και η περαιτέρω ανάγκη κάλυψης των εντόκων γραμματίων που λήγουν στο διάστημα αυτό». Γι' αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά θα πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία οι δόσεις από Ε.Ε. και ΔΝΤ, αθροιστικά 3,6 δισ. ευρώΣε κάθε περίπτωση το δύσκολο κομμάτι του 2015 εντοπίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες οπότε υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων, ενώ συνολικά για το έτος το ποσό υπολογίζεται στα 12 δισ. ευρώ.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ