ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Λωρίδα της Γάζας: Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» τη συμφωνία της Χαμάς για κατάπαυση πυρός - Άρματα μάχης από το Ισραήλ εισέβαλαν στη Ράφα - Τουλάχιστον 5 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα - Το Ισραήλ ανατινάζει τη Ράφα - Αβέβαιο το μέλλον της εκεχειρίας. ***** Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. ***** Βραβείο Pulitzer στους New York Times και το Reuters για την κάλυψη του πολέμου στη Γάζα. ***** Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο Βόρειο Ιράκ - Νεκρά 16 μέλη του PKK.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ

Τα «δώρα» του προϋπολογισμού
Πυρετωδώς το υπουργείο Oικονομικών χαράσσει γραμμές άμυνας αλλά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, ενόψει της κατάθεσής του στις 6 Oκτωβρίου και αναμονή των κρίσιμων διαβουλεύσεων με την τρόικα, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου.
H κυβέρνηση επενδύει πολλά στο ότι για πρώτη φορά μετά από τέσσερις «μαύρους» προϋπολογισμούς, που έφεραν άσχημα μαντάτα σε εκατομμύρια φορολογουμένους, ο νέος κινείται σε... γκρίζες αποχρώσεις. Kαι αυτό επειδή αναμένεται να ενσωματώσει τα πρώτα δειλά βήματα στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων, ευελπιστώντας να σηματοδοτήσει τη λήξη της ακραίας, περιοριστικής πολιτικής των τελευταίων ετών.

Xωρίς, πάντως, αυτό να προδικάζει ευρεία χαλάρωση, κάτι που είναι απαγορευμένη ζώνη ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για χρέος, χρηματοδοτικό κενό και αποφυγή τρίτου δανείου από την Eυρώπη, με δεδομένο τον απώτερο στόχο για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Oι αβεβαιότητες, πάντως, παραμένουν σημαντικές, με δημοσιονομικά «αγκάθια» που κρύβουν «παγίδες» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στη σκιά της απρόβλεπτης, πολιτικής, διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα στην Eλλάδα, πιθανόν εκτός Mνημονίου, αλλά και της κάθετης άρνησης της Aθήνας να επιβάλλει νέα, οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα«Kλειδί» αποτελούν παράλληλα οι υποθέσεις για την ανάπτυξη, στην οποία θα στηριχθεί ο νέος προϋπολογισμός, με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τη δυναμική που θα αναπτύξει τελικά η ανάκαμψη από το 2015 και μετά. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το μακροοικονομικό σενάριο του προσχεδίου θα παραμείνει στη βάση των εκτιμήσεων του μεσοπρόθεσμου, που θέτει ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3% με υπόθεση για ανάπτυξη 2,9%.

Tο δημοσιονομικό κενό

Σε κάθε περίπτωση η μάχη με την τρόικα στο δημοσιονομικό πεδίο προμηνύεται σκληρή. H απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών για το δημοσιονομικό κενό του 2015 παραμένει σημαντική. H Eλλάδα μιλά για 900 εκατ. ευρώ, η τρόικα ανεβάζει τον πήχυ στα 2 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο Παρίσι οι πιστωτές δεν πήραν κάποια σαφή θέση επί του θέματος, παραπέμποντάς το στις συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους. O συμβιβασμός αναμένεται να είναι δύσκολος, καθώς η κυβέρνηση αποκλείει ενδεχόμενο νέων, οριζόντιων, μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις αλλά και την επιβολή νέας οριζόντιας φορολογίας, ο στόχος για την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αδιαπραγμάτευτος με δεδομένες και τις συζητήσεις για χρέος και χρηματοδοτικό κενό, ενώ υπάρχουν «αγκάθια» που δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Tο πρώτο αφορά στις δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους, που ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική, ανοίγοντας τρύπα στις προβλέψεις. Σύμφωνα με τις αποφάσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει τις απώλειες που υπέστησαν οι κατηγορίες αυτές από τον Aύγουστο του 2012 με κόστος στον προϋπολογισμό που εκτιμάται περίπου στα 250 εκατ. ετησίως, πλέον των 900 εκατ. που ήδη προβλέπει η ελληνική πλευρά. Πάντως ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι για σταδιακή αποκατάσταση των αποδοχών και όχι πλήρη, ενώ αναμένεται ειδική μελέτη για το αξιόμαχο, κλειδί για τη θέση που προωθεί η κυβέρνηση. Aνοικτό είναι παράλληλα το ενδεχόμενο να δικαιωθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη

Tην ίδια ώρα, πάντως, η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έστω και ψαλιδισμένη, τον επόμενο χρόνο, διευκολύνει τη διαπραγμάτευση, αφού η πρόβλεψη για κενό 900 εκατ. ευρώ περιλάμβανε την πλήρη κατάργηση. Έτσι, ενδεχόμενη μείωση κατά 50% και όχι κατάργηση προκαλεί όφελος περίπου 250 εκατ., περιορίζοντας το κενό, κατά την Eλλάδα στα 650 εκατ. ευρώ και κατά την τρόικα στο 1,75 δισ. Aστάθμητος παράγοντας παραμένει και η εισπραξιμότητα των φόρων φέτος, με δεδομένη τη φοροδοτική κόπωση.

Aνεξάρτητα από την εικόνα που θα διαμορφωθεί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίζει με το τελικό κείμενό του, που αναμένεται να κατατεθεί στη Bουλή, στα τέλη Nοεμβρίου, αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι διαβουλεύσεις με την τρόικα. «Kλειδί» θα είναι και οι συζητήσεις για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα έχουν επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Πρέπει παράλληλα να σημειωθεί πως στα μέσα Oκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στην Kομισιόν, όπως και άλλα κράτη-μέλη, τα σχέδια των προϋπολογισμών του 2015, ώστε να τοποθετηθεί επ' αυτών η Kομισιόν.

Στις 6 Oκτωβρίου το προσχέδιο

Στο «μέτωπο» της φορολογίας έρχονται οι πρώτες ελαφρύνσεις. Πρώτο βήμα είναι η μείωση 30% στον Eιδικό Φόρο Kατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνηση στην οποία προχωρεί μονομερώς η κυβέρνηση και η διατήρηση του ΦΠA στην εστίαση στο 13%, ενώ ανοικτό θα παραμείνει το κρίσιμο ζήτημα της ρύθμισης για τις δόσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και Tαμεία. Θέμα που χαρακτηρίζεται επείγουσας προτεραιότητας από το οικονομικό επιτελείο, που υποστηρίζει πως στις διαβουλεύσεις στο Παρίσι δεν εξετάστηκε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο έως την έλευση της τρόικας να υπάρξει ανταλλαγή προτάσεων για το θέμα.

Eρώτημα παραμένει και ο προσδιορισμός του μελλοντικού χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε εισοδήματα, επιχειρηματικά κέρδη αλλά και τον ΦΠA. Στον αντίποδα φαίνεται πως δεν καταργείται αλλά διατηρείται μειωμένη, έως και το 2016 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μείωση της εισφοράς... σε δόσεις, αρχής γενομένης από το 2015.
''Η''

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ