Η Ρωσία με την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας έφερε νέα δεδομένα στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για υπεροχή της χώρας του στον τομέα των ισχυρών προηγμένων πυραυλικών Συστημάτων. Το οπλοστάσιο της Ρωσίας διαθέτει έτσι και αλλιώς τον ισχυρότερο και μεγαλύτερο διηπειρωτικό πύραυλο στον κόσμο. Ο RS-28 Sarmat περισσότερο γνωστός ως «Satan ΙΙ», είναι ένας ρωσικός υπερβαρύς διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με υγρά καύσιμα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε μέγεθος και βάρος πύραυλο στον κόσμο και ο Ρωσικός Στρατός έχει αναφέρει ότι ο RS-28 Sarmat είναι ικανός για υποτροχιακή πτήση 35 χιλιάδων χιλιομέτρων καθιστώντας τον ως τον πύραυλο με το μεγαλύτερο βεληνεκές.
Ο RS-28 Sarmat μπορεί να μεταφέρει περίπου 10 τόνους ωφέλιμου φορτίου και κυρίως πολλαπλές κεφαλές διαφόρων τύπων. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει πει ότι ο πύραυλος αυτός είναι η απάντηση της Ρωσίας στο πυραυλικό υποτροχιακό Σύστημα Prompt Global Strike των ΗΠΑ. Ο Sarmat έχει μια σύντομη φάση ώθησης και κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εντοπίζεται από δορυφόρους με αισθητήρες υπερύθρων, όπως το Διαστημικό Σύστημα Υπέρυθρων των ΗΠΑ, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναχαίτιση του. Εικάζεται ότι ο RS-28 Sarmat θα μπορούσε να πετάξει μια τροχιά πάνω από τον Νότιο Πόλο αποφεύγοντας οποιοδήποτε τρέχον Σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και ότι έχει την ικανότητα για Κλασματικό Τροχιακό Βομβαρδισμό (FOBS).
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι τοποθεσίες εκτόξευσης του RS-28 θα είναι εξοπλισμένες με το Σύστημα ενεργητικής προστασίας «Mozyr», σχεδιασμένο να αναιρεί το πλεονέκτημα πρώτης κρούσης ενός πιθανού αντιπάλου με την εκτόξευση ενός νέφους από μεταλλικά βέλη ή μπάλες που καταστρέφουν τις εισερχόμενες βόμβες.
Η αμερικανική εκδοχή
Το Σύστημα Prompt Global Strike (PGS) που έχει μετονομαστεί σε Conventional Prompt Strike (CPS) είναι ένα στρατιωτικό πρότζεκτ των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη ενός Συστήματος που μπορεί να πραγματοποιήσει ένα χτύπημα με συμβατικά όπλα ακριβείας οπουδήποτε στον κόσμο μέσα σε μία ώρα, με παρόμοιο τρόπο που το κάνουν πυρηνικά οπλικά Συστήματα. Ένα τέτοιο όπλο θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταποκριθούν πολύ πιο γρήγορα στις ταχέως αναδυόμενες απειλές από ό,τι είναι δυνατό με τις συμβατικές δυνάμεις.
Ένα Σύστημα CPS θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής σύγκρουσης, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά έως και 30% των στόχων. Το πρόγραμμα CPS περιλαμβάνει πολυάριθμες καθιερωμένες και αναδυόμενες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών πυραύλων εδάφους και των υπερηχητικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρα και υποβρύχιο.
Naftemporiki.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom