ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: «Πάγωσε» τα σχέδια για αντίποινα ο Νετανιάχου, μετά το τηλεφώνημα με Μπάιντεν. ***** Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Ζητεί να αποφευχθεί κλιμάκωση. ***** Επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. στο Ιράν - Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητες η ΔΕΗ και οι διεθνείς ενεργειακές συμμαχίες


Για την επιτάχυνση των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες κυρίως και δευτερευόντως στο «επείγον» ζήτημα της ΔΕΗ, το οποίο αποτελεί μεν προτεραιότητά του, αλλά θα θα αναφερθεί αναλυτικά στις προγραμματικές του δηλώσεις το Σαββατοκύριακο, μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη σημερινή ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

«Μιλώντας και για τη διεθνή ενεργειακή μας πολιτική και με δεδομένο ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω βρει η Ελλάδα έχει ένα μόνιμο αρνητικό ισοζύγιο εξαρτώμενο κατά 68% από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες. Η πολιτική μας θα πρέπει στον τομέα αυτό της διεθνούς ενεργειακής ατζέντας να περιστρέφεται γύρω από την βελτιστοποίηση της ενεργειακής μας ασφάλειας», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι επιδίωξή του είναι είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, αλλά και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η πολιτική μας θα παραμείνει προσανατολισμένη στην διεύρυνση των πηγών και οδεύσεων στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Η υλοποίηση και προώθηση μακρόπνοων σχεδίων υποδομής θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Η ολοκλήρωση του TAP, του IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG, ο East Med, ο IGI Poseidon και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας σε συνεργασία με στρατηγικούς εισαγωγείς αποτελούν προτεραιότητες», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι, εκτός από τη ΔΕΗ, προτεραιότητά του  θα είναι η επιτάχυνση στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής απανθρακοποίησης, καθώς και ότι θα επικεντρωθεί στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών, με έμφαση τη διασύνδεση της Κρήτης. «Ασφαλώς και θα συζητήσουμε με τον συνάδελφο μου, τον Κύπριο Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σχετικά με την διασύνδεση με την Κύπρο, ωστόσο αυτό που θεωρώ άμεση προτεραιότητα είναι η σύνδεση της Κρήτης», τόνισε ο υπουργός.


ΔΕΗ: Η επιχείρηση δεν καταρρέει, αλλά…

Το μήνυμα ότι «η επιχείρηση δεν καταρρέει, ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» έστειλε  από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ  Γιώργος ΑνδριώτηςΜιλώντας στην 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, που διεξάγεται στο Λαγονήσι, παρέθεσε τα ακόλουθα στοιχεία: 

«Η ΔΕΗ μείωσε το χρέος της κατά 212 εκατ. ευρώ το τελευταίο έτος και κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ συνολικά από το 2015. Επιπλέον, επένδυσε 750 εκατ. ευρώ το 2018 και θα έχει επενδύσει 790 εκατ. ευρώ το 2019. Η Standard & Poors διατήρησε σταθερή, με θετική προοπτική, την αξιολόγηση της επιχείρησης. Τα νούμερα αυτά διαψεύδουν τις δηλώσεις περί κατάρρευσης της ΔΕΗ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», υποστήριξε ο κ. Ανδριώτης. Όπως είπε: «Τα, κατά τα άλλα, υπαρκτά οικονομικά της προβλήματα είναι διαχειρίσιμα και για την αντιμετώπισή τους η εταιρεία έχει εκπονήσει από κοινού με τη McKinsey 5ετές επιχειρησιακό πλάνο «το οποίο ήδη υλοποιείται».

Σημαντικό πρόβλημα, αναγνώρισε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, προέκυψε από τις ζημίες στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, τις οποίες απέδωσε σε παράγοντες όπως η εκτόξευση των τιμών για την εξάρτηση από τον άνθρακα και η αύξηση της επιβάρυνσης από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
«Κατανοούμε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μετακυλήσει στους πολίτες το κόστος που ενίοτε προκύπτει για τη ΔΕΗ, ωστόσο, αν αυτό είχε συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του 2018, θα είχε θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση της επιχείρησης, γεγονός που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους», τόνισε ο κ. Ανδριώτης.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η ΔΕΗ χρειάζεται σήμερα μια ενίσχυση της ρευστότητάς της, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του κόστους για τη λειτουργία της δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα τιμολόγια και αυτό «δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη». «Η ΔΕΗ θα πρέπει να κρατήσει τα περιουσιακά στοιχεία της και να αφεθεί να λειτουργήσει ως επιχείρηση, χωρίς τα ασφυκτικά δεσμά του κράτους», πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι επενδυτές δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, το απέδωσε αφενός στην πολιτική συγκυρία και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του κόστους. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ως δυνητική λύση απεμπλοκής την πώληση του 51% μαζί με το μάνατζμεντ, με προοπτική εξαγοράς και του 49%.

Συμπερασματικά, ο κ. Ανδριώτης έστειλε δύο μηνύματα. Πρώτον, προς την Κομισιόν, η οποία, όπως είπε, έχει αντιμετωπίσει με μεγάλη σκληρότητα την επιχείρηση: «Να εξετάσει τις προτάσεις μας προσεκτικά και αν είναι δυνατόν να συμφωνήσει με αυτές». Δεύτερον, προς το πολιτικό σύστημα: «Να στηρίξει τη ΔΕΗ και να λάβει σοβαρά υπόψη ότι μια ακρωτηριασμένη ΔΕΗ θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός».
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ