ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Φαραντούρης: Δεν καταλαβαίνω πώς η επενδυτική βαθμίδα επηρεάζει την τσέπη των πολιτών - Νίκος Ρωμανός (Ν.Δ.): Πρώτο βραβείο λαϊκισμού για τον Ν. Φαραντούρη. ***** Χαϊδεύουν ακροδεξιά αυτιά στη Ν.Δ., λέει η Θρασκιά - Αποδοκίμασε Κυριαζίδη ο Μαρκόπουλος. ***** Θεσσαλία: Έβρεξε σε λίγες ώρες όσο νερό πέφτει σε 3,5 μήνες - «Η προσπάθεια έως τώρα απέδωσε», λέει ο Κικίλιας. ***** Π. Μαρινάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με μετρήσιμα αποτελέσματα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. ***** Χρ. Τριαντόπουλος: 260 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές τα τελευταία 3 χρόνια. ***** Ρέθυμνο: Άνδρας έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του και σκοτώθηκε.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Ρέγκλινγκ: Σύνδεση της μείωση φόρων με το αφορολόγητο

Πρόεδρος EwG: Θα δούμε τα πλεονάσματα αλλά... αργότερα
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό που θα σέβεται τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έστειλε από το βήμα του Economist ο Κλάους ΡέγκλινγκΠαράλληλα τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε «χαλάρωση» στο μεταρρυθμιστικό πεδίο. «Τους τελευταίους μήνες, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πολιτική. Η Κομισιόν παρουσίασε την 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, που αξιολογεί τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο ESM συμφωνεί με αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Όπως επισήμανε, η έκθεση συμπεραίνει πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και πως δεν είναι διασφαλισμένη η συνέπεια ορισμένων μέτρων πολιτικής με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους. Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις, είπε, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, αναφέροντας συγκεκριμένα την υπαναχώρηση από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και την απόφαση για νέες αυξήσεις δαπανών, ενώ οι καθυστερούμενες οφειλές παραμένουν υψηλότερες του αναμενόμενου. Για να στηριχθεί η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους, είναι ζωτικής σημασίας να τηρηθεί ο συμφωνημένος δρόμος των μεταρρυθμίσεων πέραν του τέλους του προγράμματος, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον νέο Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως ο κ. Σταϊκούρας «με διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πως οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν, όταν σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός του 2020. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προς αυτόν τον κοινό στόχο». «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα, δεν έχει αιρεσιμότητες», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM σε ερώτημα για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είπε ότι «θα υπάρχει τακτικός διάλογος». Οι τράπεζες συγκρατούνται από το πολύ υψηλό επίπεδο NPLs. Η τόνωση των επενδύσεων θα βοηθήσει και τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, είπε.

Για το τι θα ενθάρρυνε πιο πολύ τους ξένους ώστε να επενδύσουν, απάντησε ότι δεν υπάρχει μόνο ένα μέτρο. Ο προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι υπέρ της ανάπτυξης, περιμένω πολλά. Αναμένω ότι θα υπάρχει καλή συνεργασία με τους θεσμούς, υπογράμμισε.

Το μήνυμα για τους φορολογικούς συντελεστές

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει την ανάπτυξη κορυφαία προτεραιότητά της, διατηρώντας ταυτόχρονα το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα και καλλιεργώντας τη δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία». Όπως επισήμανε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα, μαζί με την ανάπτυξη, είναι οι απαραίτητες συνθήκες για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM τάχθηκε υπέρ τεσσάρων γραμμών πολιτικής, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης:
  1. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Οι μεταρρυθμίσεις που ήδη εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δεν θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Για παράδειγμα, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα, για να διατηρείται η ανταγωνιστικότητα. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένων των δυσμενών δημογραφικών προοπτικών για την Ελλάδα. Για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το οικονομικό περιβάλλον πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, θα μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση νομικών διαφορών και θα βελτιώνουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.
  2. Ιδιωτικοποιήσεις: Να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να στηριχθεί η βελτιωμένη διαχείριση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα και για να υπάρξει προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.
  3. Τράπεζες: Η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα πρέπει να διασφαλιστεί, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να στηριχθεί η ανάπτυξη, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται έναν σταθερό και κερδοφόρο τραπεζικό τομέα, για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
  4. Δημοσιονομικές πολιτικές: Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του ESM, ο όποιος επανακαθορισμός δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην καλλιέργεια της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος. Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (αφορολόγητο όριο). Επίσης, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές δαπάνες, όπως οι Δημόσιες επενδύσεις.


Ευρύτερα, όπως δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, τα μέτρα πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη δικαιοσύνη σε όλη την κοινωνία. Για παράδειγμα, οι κοινωνικές παροχές θα πρέπει να απευθύνονται σε ομάδες όπως οι νέοι και τα άτομα εργάσιμης ηλικίας, όπου είναι υψηλός ο κίνδυνος φτώχειας.

Πρόεδρος EwG: Θα δούμε τα πλεονάσματα αλλά... αργότερα

Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη ανάπτυξης και μετά οι συνομιλίες για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος του EuroWorkingGroup Χάνς Φάιλμπριφ από το συνέδριο του Economist.

Όπως είπε δεν βλέπει το χώρο για να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν για πάντα. Με τα υψηλά πλεονάσματα θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα βιώσιμη. Αν έχεις μικρότερα πλεονάσματα, δεν σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ανάπτυξη. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του EwG σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, παραμένουν οι προκλήσεις όπως τα κόκκινα δάνεια τα οποία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Το EwG όπως είπε, περιβάλλεται από έναν μυστικισμό. Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη. Θέλω να συγχαρώ τον ελληνικό λαό γιατί το 2015 η χώρα βρισκόταν στην άβυσσο, αλλά συνεργαστήκαμε με τον κ. Χουλιαράκη και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σήμερα.


Ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι το EwG δεν είναι απλά ομάδα τεχνοκρατών. Εξετάζει τις πιθανές λύσεις και πολιτικές επιλογές σε ένα θέμα με βάση την πολιτική εξισορρόπηση των δυνάμεων ανά την Ε.Ε. Αναφέρθηκε στον Ιούλιο του 2015 και στην συνδρομή του EwG στην τότε λύση που δόθηκε. Επίσης ανέφερε ότι το ΕwG είναι πρωταθλητής διαρροών ενώ θα πρέπει να περιβάλλεται από μυστικότητα. «Ένας τομέας που χρειάζεται περισσότερη δουλειά», συμπλήρωσε.
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ