ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν: «Πάγωσε» τα σχέδια για αντίποινα ο Νετανιάχου, μετά το τηλεφώνημα με Μπάιντεν. ***** Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδικάζει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Ζητεί να αποφευχθεί κλιμάκωση. ***** Επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. στο Ιράν - Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Προς μετάθεση οι πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Έως και τις 29 Ιουλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των φυσικών προσώπων, αλλά και των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που δεν έχουν υποβληθεί και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει. Η παράταση, ήταν αναμενόμενη λόγω της επικείμενης «μάχης» των βουλευτικών εκλογών, στις 7 Ιουλίου και, φυσικά αναγκαία για τη διευκόλυνση των υπόχρεων σε υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

Νέες παρατάσεις εν όψει 

Τη σχετική απόφαση (Α.1211/ 3.6.2019) υπέγραψε η Υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ αναμένεται πλέον ανάλογη παράταση και για την καταληκτική προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως επίσης και να καθυστερήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου, οπότε και περίπου 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έπρεπε να φροντίσουν να είναι συνεπείς στο «ραντεβού» τους με την εφορία.

Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι ο αριθμός των φορολογουμένων αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά περίπου 100.000 υπόχρεους, από τους εξής λόγους:
  • Την ενηλικίωση περίπου 70.000 - 80.000 φορολογουμένων. Με την ενηλικίωση είναι πλέον υποχρεωτική η υποβολή της φορολογικής δήλωσης, εκτός και αν ο νέος καλύπτεται από τις σχετικές εξαιρέσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
  • Του γεγονότος ότι περίπου 25.000 παντρεμένοι επέλεξαν φέτος να κάνουν ξεχωριστά τη φορολογική τους δήλωση από τη σύζυγο, κάτι που σημαίνει ότι οι περσινές 25.000 δηλώσεις θα γίνουν φέτος 50.000.
Η εν λόγω παράταση, πάντως, ήταν επίσης αναμενόμενη, όχι μόνο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των υπόχρεων, αλλά και γιατί κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου πάντα παρατηρείται χαλάρωση των μηχανισμών, ενώ αποτελεί «κανόνα» ότι οι φορολογούμενοι πάντα αμελούν και καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους, στηριζόμενοι στην ανοχή που επιδεικνύει σε συγκεκριμένες περιόδους ο κρατικός μηχανισμός.

Η διαδικασία εκκαθάρισης

Θα πρέπει, άλλωστε, να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προχωρήσει στην επεξεργασία 2.930.486 δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, από την οποία το «κέρδος» του Υπουργείου Οικονομικών είναι 419,4 εκατ. ευρώΑπό την εκκαθάριση, μάλιστα, των ανωτέρω δηλώσεων έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα:
  • 798.647 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά (27,25%), με τον πρόσθετο φόρο να ανέρχεται στο ποσό των 511,4 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 640 ευρώ.
  • 334.388 εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά (11,41%), με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται σε 92 εκατ. ευρώ.
  • 1.797.451 εκκαθαριστικά είναι μηδενικά (61,34%).
Θα πρέπει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν επίσης υποβληθεί 906.878 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων), αλλά και 293.863 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Ο φόρος εισοδήματος 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παράταση υποβολής των δηλώσεων μέχρι και τις 29 Ιουλίου συμπίπτει ουσιαστικά χρονικά και με τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της πρώτης εκ των τριών δόσεων του φόρου εισοδήματος. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αλλάξει και την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης, κίνηση η οποία πάντως απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και ουσιαστικά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεδομένου ότι η Βουλή θα είναι κλειστή για όλο τον Ιούνιο.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να συμπαρασύρει και την καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που εκπνέει στις 28 Ιουνίου. Κίνηση εκ των ων ουκ άνευ, με δεδομένη την ήδη μεγάλη ανταπόκριση που υπάρχει, αλλά κυρίως από το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή εκλογών δεν θα έκλεινε την πόρτα μιας ευνοϊκής ρύθμισης σε περίπου 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους. Έτσι, και για την εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να δοθεί παράταση ανάλογη με αυτήν που αποφασίστηκε για τις φορολογικές δηλώσεις.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 

Επίσης, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι δεδομένο ότι θα παρασύρει και την τελική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και κυρίως αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, το τελικό ποσό της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται και από το ατομικό δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή εν προκειμένω του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στην περίπτωση που η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα από αυτόν που έχει ήδη προγραμματιστεί, δηλαδή εντός του Αυγούστου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ για να καταβληθεί η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020 και όχι τον Δεκέμβριο του 2019 θα χρειαστεί και πάλι νομοθετική ρύθμιση.
naftemporiki.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ