ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ. ***** Σούδα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο - Εκκενώθηκαν το Ναυτικό Νοσοκομείο και Σχολεία. ***** Στην κυκλοφορία το τμήμα Λαμία - Καλαμπάκα του Ε65: Σε 2,5 ώρες η απόσταση Αθήνα - Καρδίτσα. ***** Ν.Δ.: Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου του Κωνσταντίνου Καραμανλή. ***** Π. Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τώρα υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ η προθεσμία έληξε το Σάββατο. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ «ΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ» ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Είναι απολύτως σημαντικό για την διαπραγμάτευση των συντάξεων η Ελλάδα να μην δείξει συγκρουσιακό χαρακτήρα και να μην κάνει μονομερείς πράξεις», δήλωσε αποκλειστικά στο Euro2day.gr ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. στο περιθώριο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας. Προσέθεσε δε «πως αναμένει ότι την Δευτέρα η Ελλάδα θα στείλει προϋπολογισμό με τις περικοπές των συντάξεων αλλά με αστερίσκο, σύμφωνα με τις συνομιλίες που είχε τον τελευταίο καιρό με Έλληνες αξιωματούχους». «Εάν μπουν στο προσχέδιο τότε η Ελλάδα θα δείξει στο Eurogroup ότι δεν έχει πρόθεση να υπαναχωρήσει στα συμφωνηθέντα και ότι οι συντάξεις είναι απλά ένα κοινωνικά άδικο μέτρο προς διαπραγμάτευση» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Πρέπει η Αθήνα να διαπραγματευτεί με πνεύμα συνεργασίας με το Eurogroup και ειδικά με την Γερμανία, πάνω απ’ όλα με την Γερμανία και να πείσει ότι η εφαρμογή των στόχων του πλεονάσματος δεν αλλάζει».

Ερωτώμενος πώς βλέπει το θέμα της μη περικοπής συντάξεων το Eurogroup και δη ο Γερμανος υπουργός οικονομικών κ. Σολτς, ο αξιωματούχος απάντησε ότι «υπάρχει θετική διάθεση από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και απ’ ότι είδα ούτε ο κ. Σολτς είναι αρνητικός».
«Οι Έλληνες δεν θέλουν περικοπή των συντάξεων και η θέση της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% και θα τον υπερβεί. Εάν ισχύει αυτό τότε δεν θα επιμείνουμε στην περικοπή συντάξεων».

Η πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση έχει αρχίσει στο Eurogroup, αλλά το θέμα θα μπει για τα καλά προς συζήτηση τον Δεκέμβριο. Επισήμανε δε ότι δεν υπάρχει deadline για την απόφαση, όμως, έταιρος αξιωματούχος είχε πει ότι μπορεί να τραβήξει, εάν είναι δύσκολο το Eurogroup, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που κλείνει ταμειακά ο προϋπολογισμός του 2018, με αναστολή έως τότε του μέτρου. Πάντως, είπε, η σύσταση της Κομισιόν θα είναι να μην κοπούν οι συντάξεις. Μάλιστα αποκάλυψε ότι κατά τη Κομισιόν «δεν θα χρειαστούν αντίμετρα για την μη περικοπή των συντάξεων καθώς θα υπάρχει υπερπλεόνασμα». Συνεπώς οι επιλογές της Ελλάδας είναι δύο:

1. Εάν πιάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν το υπερβεί μπορεί το ποσοστό που αναλογεί στις συντάξεις να το αντικαταστήσει με αξιόπιστα μέτρα.
2. Εάν υπερβεί τον στόχο του 3,5% μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπερπλεόνασμα και για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ο Αξιωματούχος είπε ότι ακόμα και με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, ο τελικός γύρος θα είναι πολιτικός και θα έχει να κάνει με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και η οποία θα περιλαμβάνει:

1. Το προσφυγικό και νέες διμερείς συμφωνίες για επιστροφή προσφύγων στον τόπο εισόδου στην Ε.Ε.
2. Τις ιδιωτικοποιήσεις
3. Τις κινήσεις στον ενεργειακό τομέα και τις έρευνες υδρογονανθράκων

Ο ανώτατος αξιωματούχος υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις καθώς το μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι καθαρά ευρωπαϊκό. «Υπάρχει πολλή σύγχυση στον Ελληνικό τύπο απ’ ότι διαβάζω. Το ΔΝΤ έχει περιορισμένη άποψη και τεχνικό ρόλο πλέον. Η Ελλάδα πορεύεται με τις αποφάσεις του Eurogroup και μόνο. Το ΔΝΤ έχει ''input'' αλλά όχι δικαίωμα βέτο». «Έχω δει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Εκεί ήταν ανέκαθεν η διαφορά μας. Καλό είναι να συμφωνήσει και το ΔΝΤ για τις συντάξεις ώστε να υπάρξει σύμπλευση και κοινό μήνυμα στις αγορές. Όμως εάν δούμε ότι το ΔΝΤ γίνεται εμμονικό (obsessed) τότε θα πορευθούμε χωρίς αυτό».

Διασταυρωμένες πηγές είχαν ενημερώσει το Euro2day.gr ότι στο συνέδριο του ΔΝΤ δεν θα μιλήσει κανείς για τις συντάξεις. Τόσο η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο Πωλ Τόμσεν απέφυγαν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Πηγή από τη Ουάσινγκτον μας είπε πριν καν ξεκινήσει το συνέδριο ότι αποφασίστηκε από κοινού με την Ε.Ε. να μην μιλήσει κανείς για τις συντάξεις, την Ελλάδα καθώς η Ιταλία ήδη προκαλεί προβλήματα στις αγορές. Όπως και έγινε.
Μόνο ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισι απλά επανέλαβε αυτά που λέει η Κομισιόν επισήμως εδώ και δυο μήνες: Ότι περιμένουμε τα στοιχεία για να τοποθετηθούμε.

Εντός του ΔΝΤ, η ξαφνική απόφαση της Λαγκάρντ να απέχει γενικώς από ρητορικές ακόμα και η παραδοχή λάθους στο αρχικό πρόγραμμα της Ελλάδος έχει δημιουργήσει αρκετές κλειστές ομάδες. Κανείς δεν ξέρει εάν η επικεφαλής του Ταμείου αποφασίσει να διεκδικήσει μια από τις θέσεις της Ε.Ε. που ανοίγουν το 2019. Και έτσι οι διαφορετικές ομάδες συγκρούονται μεταξύ τους για διάφορα θέματα με αποτέλεσμα η λήψη αποφάσεων να εναπόκειται τελικά στην ίδια την κ. Λαγκάρντ. Κάτι που εκνευρίζει αφάνταστα τον Π. Τόμσεν που θέλει να κρατήσει σκληρή γραμμή στην Ευρώπη...
Euro2Day/Αγγελική Παπαμιλτιάδου/Μπαλί Ινδονησία ανταπόκριση

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ