ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019
Στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα φτάσει το 2019 ο «δημοσιονομικός χώρος» σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε πως μέχρι το 2022 ο «χώρος» αυτός θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Η «μορφή» του προσχεδίου του προϋπολογισμού και, το κατά πόσο υπάρχουν ένα ή δύο σενάρια, πυροδότησε διαφωνίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας πως «ο προϋπολογισμός έχει ένα σενάριο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2019».
Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε σημειώσει πως «η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση». Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων και αυτό είναι σημαντικό».
Μάλιστα σημείωσε πως «με την όποια άποψη εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει κάποιος» ωστόσο «άλλο πράγμα είναι όμως ότι το γραφείο κάνει λάθος χωρίς τεκμηρίωση».

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΕΥΝΑ PEW: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

Μία δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι πολίτες πολλών οικονομιών ανά τον πλανήτη πιστεύουν ότι οι καλές ημέρες για την οικονομία έχουν επιστρέψει, αλλά και φοβούνται ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Pew σε 27 χώρες, η οποία αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες νοσταλγούν έντονα την προ 2008 εποχή και είναι απαισιόδοξοι όχι μόνο για τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά και για τις προοπτικές της επόμενης γενιάς.

Το 48% των συμμετεχόντων από τις 18 ανεπτυμένες οικονομίες χαρακτηρίζει καλές τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, αλλά μόνο το 34% πιστεύει ότι τα παιδιά του θα ζήσουν καλύτερες οικονομικά ημέρες. Στις εννέα αναδυόμενες οικονομίες οι εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον είναι μοιρασμένες. Στο σύνολο του δείγματος των 30.133 ερωτηθέντων, τα 2/3 αποτιμούν θετικά τη σημερινή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και μόνο το 33% βλέπει καλύτερες ημέρες για την επόμενη γενιά. Η βελτίωση του κλίματος σε κάποιες χώρες είναι εντυπωσιακή. Το 2018 σχεδόν οχτώ στους δέκα Γερμανούς (78%) χαρακτηρίζουν καλή την κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 2009 το ποσοστό ήταν 50 μονάδες χαμηλότερο. Το 65% ποσοστό των Αμερικανών είναι αισιόδοξοι για το σήμερα, με το ποσοστό να είναι υψηλότερο κατά 48 μονάδες σε σχέση με το 2009. Άνοδο 40 μονάδων έχουμε στην Πολωνία, 35 στη Βρετανία, 34 στην Ιαπωνία και 24 στην Κένυα. 


Η απαισιοδοξία των Ελλήνων 

Στην Ελλάδα μόλις το 4% των συμμετεχόντων χαρακτήρισε θετικές τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Ήταν περισσότεροι, αλλά σαφώς λίγοι, εκείνοι που εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερες ημέρες, με το ποσοστό στο 18%. Με τις ελπίδες για το μέλλον περιορισμένες, η νοσταλγία για το παρελθόν απογειώνεται. Το 87% των Ελλήνων δήλωσαν ότι νοσταλγούν την προ κρίσεως εποχή, με το ποσοστό να είναι το υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της έρευνας. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι Τυνήσιοι, με ποσοστό 75% και στην τρίτη οι Ιταλοί με 72%

Σημειώνεται ότι η απαισιδοξία για το μέλλον είναι χαρακτηριστικό πρωτίστως των αναδυόμενων οικονομιών. Σχεδόν τα 2/3 των Τυνήσιων (64%) και πάνω από τους μισούς Βραζιλιάνους (53%) δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον των παιδιών τους, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα είναι σε χειρότερη θέση από τους ίδιους.  

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά. «Δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα στον Πρωθυπουργό ή Κοτζιάς ή Καμμένος, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή»

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ