LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

ΓΕΝΣ ΠΛΕΤΝΕΡ: ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΒΑΣΙΜΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αβάσιμες» και απολύτως αποκρουστικές χαρακτηρίζει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, τις υποθέσεις για οποιουδήποτε είδους ανταλλαγή μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, το προσφυγικό και την οικονομίαΣε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Πλέτνερ σημειώνει ότι «καθένα από τα θέματα αυτά παραείναι σοβαρό για να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Χαρακτηρίζει επίσης «σημαντικό επίτευγμα» το γεγονός ότι οι Ευρωπαίου ηγέτες κατέληξαν σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα και εκτιμά ότι «η συμφωνία της Πέμπτης έδειξε ότι προχωράμε μπροστά». «Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι η Ελλάδα και η Γερμανία στάθηκαν η μία δίπλα στην άλλη, σε αυτό το ζήτημα. Και οι μεν και οι δε είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε αυθεντικά ευρωπαϊκές απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα που αφορούν την Ένωση ως σύνολο» αναφέρει. 

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία-σταθμό του Eurogroup ο πρεσβευτής της Γερμανίας τη χαρακτηρίζει «καλή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» και εκτιμά πως αυτή «δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί». Προειδοποιεί πάντως ότι «μόνον αν η χώρα παραμείνει σε τροχιά μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού θα μπορέσουν οι Έλληνες να δρέψουν τους καρπούς των δύσκολων προσπαθειών που πραγματοποίησαν».
Ο κ. Πλέτνερ εκφράζει δε την πεποίθησή του ότι «η συμφωνία θα στρώσει τον δρόμο, αφενός, σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και αφετέρου, σε μεγαλύτερη δημοσιονομική σύνεση».

Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα μοιάζει με το αποτέλεσμα ενός λεπτού συμβιβασμού. Οι F.T. έγραψαν, για παράδειγμα, ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους αντανακλούν τον φόβο της Γερμανίας να μη δείξει ότι δίνει πολλά στην Ελλάδα... Εσείς τι λέτε;

Το Eurogroup έδωσε μια καλή συμφωνία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί. Η Ελλάδα θα μπορεί και πάλι να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της χωρίς εξωτερική βοήθεια. Αυτός ήταν ο σκοπός του προγράμματος και αυτός ο σκοπός τελικά επετεύχθη. Με το πρόγραμμα οι χώρες της Ευρωζώνης πρόσφεραν υποστήριξη που δεν είχε προηγούμενο για να εμποδίσουν μια χρεοκοπία της Ελλάδας και η Ελλάδα εισήγαγε μια αξιέπαινη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Παρόλο που η κοινωνική κατάσταση παραμένει δύσκολη από αρκετές πλευρές, η μακροοικονομική πορεία είναι θετική: η οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία σιγά σιγά μειώνεται. Η συμφωνία θέτει ένα πλαίσιο ώστε αυτή η ανοδική τροχιά να συνεχιστεί. Δίνει χώρο στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της μόνο μετά το 2031 και θα ωφεληθεί από χαμηλά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα δυνατό πακέτο.

Και η επόμενη μέρα; Ανησυχείτε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει στον σωστό δρόμο; Το Eurogroup φαίνεται να ανησυχεί, αφού οι δεσμεύσεις της Ελλάδας επεκτείνονται αρκετά στο μέλλον. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για ομολογία ότι η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι εύκολη.

Στις αντιδράσεις τους μετά τη συμφωνία του Eurogroup οι Έλληνες αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε δομικές μεταρρυθμίσεις και συνετή δημοσιονομική πολιτική. Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Κατ’ αρχάς, επειδή οι αγορές παρακολουθούν και θα παρακολουθούν πολύ στενά. Και δεύτερον, γιατί μόνο αν η χώρα παραμείνει σε τροχιά μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού θα μπορέσουν οι Έλληνες να δρέψουν τους καρπούς των δύσκολων προσπαθειών που πραγματοποίησαν. Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας αυξανόμενης αίσθησης ιδιοκτησίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση. Και πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε τα πιο σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα και δεν έπαιξε το χαρτί του λαϊκισμού. Αν κοιτάξει κανείς πίσω, αυτή η αίσθηση ευθύνης δεν ήταν πάντα δεδομένη, γι’ αυτό και πρέπει να της πιστωθεί.

Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα χωρίς να στραγγαλίσουν την οικονομία και την ανάπτυξη; Η Ελλάδα πού πρέπει να εστιάσει τώρα;

Η Ελλάδα έδειξε ότι κατάφερε όχι μόνο να πιάσει, αλλά ακόμη και να ξεπεράσει αρκετά τους δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ανάπτυξη. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα στρώσει τον δρόμο, αφενός, σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και αφετέρου, σε μεγαλύτερη δημοσιονομική σύνεση. Μιλάω πολύ με επιχειρήσεις και μου λένε ότι το επόμενο διάστημα το βάρος πρέπει να δοθεί στην περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Η μείωση των γραφειοκρατικών βαρών και η επιτάχυνση των νομικών διαδικασιών ανήκουν στις βασικές παραμέτρους του επιχειρείν. Το αναπτυξιακό σχέδιο που συνέλαβε η κυβέρνηση περιέχει απαντήσεις σε κάποιες από αυτές τις προκλήσεις. Θα είναι κρίσιμο και μεγάλης σημασίας να συνεχίσουν να εφαρμόζονται αποτελεσματικά οι δομικές μεταρρυθμίσεις.

Πιστεύετε ότι η απόφαση θα δώσει σήμα στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα; Και η σταθερότητα; Είτε έτσι είτε αλλιώς η χώρα θα πάει σε εκλογές μέχρι το 2019

Είμαι βέβαιος. Η συμφωνία ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αλλά πάντα υποστηρίζαμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα είναι ποτέ το μοναδικό κριτήριο για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Επίσης, πιστεύω ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι ένα κλίμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Εδώ πολλοί επιχειρηματίες μου λένε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Και ένα πράγμα είναι αρκετά προφανές: να ανοίγουν ξανά συζητήσεις και να αμφισβητούνται τα αποτελέσματα όσων επετεύχθησαν θα πήγαινε τη χώρα πίσω. Θα δημιουργούσε αβεβαιότητα στις αγορές και σίγουρα θα ήταν κακό για τις μελλοντικές επενδύσεις.

Θα έρθουν γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς; Τι τις κρατάει μακριά;

Η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Ελλάδας. Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι ήδη εδώ και συνεχίζουν να έρχονται. Η πλειονότητα των γερμανικών εταιρειών υποστήριξε τις ελληνικές επενδύσεις στις πιο σκληρές στιγμές της κρίσης. Περισσότερες από 120 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, πληρώνουν φόρους, προσφέρουν απασχόληση σε σχεδόν 30.000 ανθρώπους και δημιουργούν τζίρο περίπου 8 δισ. ευρώ. Το διμερές εμπόριο μετά την κρίση αυξάνεται με ρυθμούς άνω του 10%. Βιώνουμε το αυξημένο ενδιαφέρον των γερμανικών εταιρειών για την ελληνική οικονομία. Τώρα είναι ο καιρός να επενδύσουν και οι εταιρείες το ξέρουν αυτό.

Σε λίγο συμπληρώνετε έναν χρόνο στην Ελλάδα. Τι σας ενοχλεί περισσότερο;

Βλέπω ότι δοκιμάζετε τις διπλωματικές μου ικανότητες. Ένα πράγμα που με θλίβει κάθε φορά που το βλέπω είναι η ρύπανση, ειδικά η θαλάσσια ρύπανση. Η χώρα σας είναι πραγματικά τόσο όμορφη, που κάθε κομμάτι πλαστικού που επιπλέει εκεί έξω είναι προσβολή. Προσπαθώ να αποφεύγω τη χρήση πλαστικού στη ζωή μου κάθε μέρα όσο μπορώ. Αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είναι πάντα εύκολο: Πώς να απολαύσω τον αγαπημένο μου φραπέ (σκέτο με γάλα) χωρίς να χρησιμοποιήσω πλαστικό ποτήρι;

Αβάσιμα τα περί ανταλλαγής

Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό φαίνεται σαν η Ευρώπη να μην έχει σχέδιο. Πώς είδατε την απόφαση της Πέμπτης; Και μια ελληνογερμανική συμφωνία επ’ αυτού;

Το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα είναι σημαντικό επίτευγμα. Είναι προφανές ότι ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς είναι ακόμα μπροστά μας, πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Όμως, η συμφωνία της Πέμπτης έδειξε ότι προχωράμε μπροστά. Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι η Ελλάδα και η Γερμανία στάθηκαν η μία δίπλα στην άλλη σε αυτό το ζήτημα. Και οι μεν και οι δε είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε αυθεντικά ευρωπαϊκές απαντήσεις σε τέτοια ζητήματα που αφορούν την Ένωση ως σύνολο. Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα χώρες τις οποίες αφορά ειδικά η μετανάστευση και οι οποίες μοιράζονται ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα να φθάσουν στο μεταξύ σε επιπρόσθετες διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες.

Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική ότι οι δανειστές και ειδικά η Γερμανία ήταν πολύ επιεικείς με την κυβέρνηση ως προς το πρόγραμμα, με αντάλλαγμα το γεγονός ότι η κυβέρνηση ασχολήθηκε με θέματα όπως το προσφυγικό και το ονοματολογικό;


Οι υποθέσεις για οποιουδήποτε είδους ανταλλαγή είναι απόλυτα αποκρουστικές. Eίναι αβάσιμες και αγνοούν ότι το καθένα από τα θέματα που αναφέρατε, παραείναι σοβαρό για να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί. Δεν βλέπω καμία «επιείκεια» σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος. Αντιθέτως. Το Eurogroup συνολικά παρακολούθησε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων. Για τον απλό λόγο ότι είναι κοινή πεποίθηση, πως η εφαρμογή τους είναι προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
kathimerini.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ