ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2005

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Παρακάμψαμε την αναδιάρθρωση για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Σ ε μια « αξιολόγηση » της απόδοσης  του προγράμματός της στην Ελλάδα προέβη το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ,...

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανία και η κ. Μέρκελ συνεχίζει να πετυχαίνει τους στόχους της, βάζοντας εδώ και μήνες σε εφαρμογή την νέα στρατηγική της, που φαίνεται πως έχει απώτερο σκοπό την επιβολή των γερμανικών θέσεων στα φλέγοντα θέματα: Από το Brexit και τις ενστάσεις των Ιρλανδών μέχρι την ελληνική μεταμνημονιακή περίοδοΟ χθεσινός χειρισμός του Γερμανού Υπουργού οικονομικών απέδειξε τις πληροφορίες, ότι δηλαδή το Βερολίνο κινείται βάση στρατηγικής.

Ο κ. Σολτς θα μπορούσε άνετα να ενημερώσει και μέσω του EuroWorkingGroup, αλλά και πριν και κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup ότι «υπάρχει θέμα» της Μπουντεσταγκ με την έγκριση της δόσης.
Βασίστηκε πάνω σε μια τεχνική λεπτομέρεια: Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα του Eurogroup. Μετά την συνεδρίαση, όταν ακολούθησε η συνάντηση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM για την έγκριση της δόσης, πρόκειται πρακτικά για τους Υπουργούς Οικονομικών, ο κ. Σολτς, είπε «nein», όχι γιατί δεν θέλει αυτός ή η κ. Μέρκελ αλλά, γιατί η γερμανική Βουλή «εξέτασε λεπτομερώς το compliance report και διαπίστωσε ότι υπήρχε μια παρατυπία στις αποφάσεις για τον ΦΠΑ και τα νησιά».

Και επειδή η γερμανική βουλή πλέον «πιέζει» πολιτικά την Μέρκελ, όχι μόνο ο συνασπισμός της και η αντιπολίτευση αλλά και η βάση του κόμματος της, για ακόμα μια φορά η Ελλάδα πρέπει ή να υποχωρήσει ή να βρει ισόποσα αντίμετρα για ένα ελάχιστο ποσό: Μόλις 28 εκατ. ευρώ. Η Αθήνα επέλεξε το δεύτερο, δηλαδή, το κονδύλι θα καλυφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπ. Άμυνας και τα πέντε εκατ. θα προέλθουν από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, ενώ, αναμένεται εκταμίευση μέσα στον Αύγουστο, αν και ήδη ακούγονται πολλές γκρίνιες από Γερμανούς βουλευτές που θα πρέπει να «χαλάσουν» τις διακοπές τους για να πραγματοποιηθεί η θερινή συνεδρίαση για την έγκριση.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από διαφορετικές διπλωματικές ευρωπαϊκές πηγές, διαβεβαίωσαν ότι η κίνηση για μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από την μετανάστευση ήταν προϊόν συναπόφασης της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΙουνίουΌπως επιβεβαίωσε αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στου FT, η Ελλάδα δέχτηκε να πάρει πίσω πρόσφυγες, και δη από την Γερμανία και συμφώνησε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά.

Κατά τους Γερμανούς διπλωμάτες, το ότι η απόφαση Μέρκελ-Τσίπρα λήφθηκε μετά το Eurogroup του Ιουνίου όπου εγκρίθηκε το compliance report, έκανε τους Γερμανούς βουλευτές να σταματήσουν την διαδικασία έγκρισης, στέλνοντας (sic) μήνυμα όχι μόνο στην Αθήνα να μην «παίζει» με τις αποφάσεις, αλλά και στην ίδια την κ. Μέρκελ ότι πλέον δεν θα μπορεί να κάνει ότι θέλει, όπως στο παρελθόν και ότι πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιό της. Σε μια πρώτη ανάγνωση αυτό φαίνεται σωστό. Ότι η Μέρκελ πιέζεται και δεν είναι πλέον παντοδύναμη. Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως και εάν κάποιος μελετήσει τις αποφάσεις ψύχραιμα, θα διαπιστώσει ότι η Μέρκελ πέτυχε ό,τι ήθελε. Πάντα με την δικαιολογία της «αποδυναμωμένης».

1. Πίεσε και πήρε την λιγότερο «επώδυνη» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

2. Πίεσε και πήρε την διμερή συμφωνία για επιστροφή των προσφύγων στην χώρα εισόδου από Ελλάδα και Ισπανία. Η Ιταλία ακόμα διαφωνεί, αλλά πιθανότατα δεν θα αργήσει να αποδώσει η πίεση προς την Ρώμη με ανταλλάγματα δημοσιονομική ελαστικότητα.

3. Πίεσε θετικά για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

4. Πιέζει για Γερμανικού τύπου Brexit. Οι Ιρλανδοί χθες πήραν την πρώτη γεύση.

5. Ο πολιτικός τόνος κατά των ΗΠΑ είναι γερμανικής χροιάς, παρά το γεγονός ότι στα «ενδότερα» κάποιων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, κάποιοι θα ήθελαν πιο ευέλικτη γραμμή και φιλικότερη προσέγγιση

6. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αποφασίστηκε εν ολίγοις η δημιουργία μιας μικρότερης Σεγκεν, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται! Μια είδηση που πέρασε στα ψηλά. Και αυτό ήταν γερμανική επιδίωξη εδώ και δύο χρόνια με την κορύφωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Και εάν κάποιος θέλει να είναι καλοπροαίρετος και να πει ότι όλα αυτά είναι συνομωσίες, οι ίδιοι οι Γερμανοί είναι που το διαψεύδουν.

Ας θυμηθούμε πρώτα ότι οι Γερμανοί, κόντρα σε όλους τους άλλους ψιθύριζαν από τον Οκτώβριο του 2017 ότι το ελληνικό χρέος θα πάει πακέτο με όλα τα άλλα θέματα, όπως, δημοσιονομική τροχιά, τέταρτη αξιολόγηση, προσφυγικό, τον Ιούνιο. Έτσι και έγινε.

Και στο κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου, σύμφωνα με το παρασκήνιο, ο κ. Σολτς κράτησε τα χαρτιά του κλειστά μέχρι το τελευταίο λεπτό, η συμφωνία κλείστηκε μετά από μαραθώνια συνεδρία και ενώ όλοι μιλούσαν για ένα συμβιβασμό, ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών, ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι η απόφαση ήταν αυτή που σχεδίαζε το Βερολίνο εξ αρχής, ότι όλα έγιναν προσεκτικά και προσχεδιασμένα και ότι η χώρα του δεν έδωσε τίποτα παραπάνω από αυτό που σχεδίαζε!

Έτσι, φθάσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση όπου χρειάστηκε να αναπροσαρμοστεί το compliance report, να δοθεί εντολή στην Αθήνα βρεθούν τα αντίμετρα και να ξαναψηφίσει η Μπούντεσταγκ τον Αύγουστο. Και εάν κάποιος έχει ακόμα αμφιβολίες για την «μπλόφα» η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής; Γιατί η κ. Μέρκελ, έχοντας συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα για το ΦΠΑ και γνωρίζοντας πολύ καλά η ίδια ότι, υποτίθεται, είναι αποδυναμωμένη και ότι η Μπούντεσταγκ της ασκεί έλεγχο, δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως για την συμφωνία ώστε να πάρουν τα πράγματα την κανονική οδό, να αναπροσαρμοστεί το compliance report πριν το EwG και όλα να λήξουν χθες το βράδυ;

Τέθηκε το ερώτημα σε Γερμανό αξιωματούχο και δόθηκε η εξής απάντηση: «Θεωρώ ότι ο κ. Σολτς δεν πίστευε ότι η Μπούντεσταγκ θα μπλόκαρε την έγκριση». Πάντως οι Υπουργοί οικονομικών, δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη καθώς και οι ίδιοι ήταν ενημερωμένοι για τη συμφωνία Μέρκελ-ΤσίπραΦαίνεται επίσης, ότι η νέα γερμανική στρατηγική της «μπλόφας» θα συνεχιστεί και ίσως θα έπρεπε οι υπόλοιπες Ευρωπαικές κυβερνήσεις να το λάβουν υπόψη. Ιδιαίτερα η Αθήνα που έχει μπροστά της όχι μόνο δύσκολες μέρες, αλλά και εκλογές.

Η λογική του «Εγώ θέλω αλλά δεν με αφήνει το κόμμα μου και η γερμανική βουλή» δεν αποκλείεται να φέρνει τα πάνω κάτω κάθε φορά που θα γίνεται η αξιολόγηση για το εάν θα πάρει η χώρα τα κονδύλια από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν μέσω των προγραμμάτων ANFAs και τα SMPsΥπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ζητούσε ετήσια επανέγκριση του μεταμνημονιακού προγράμματος. Που σε δεύτερη ματιά, πήρε και αυτό, έστω και έμμεσα...
Euro2Day/Αγγελική Παπαμιλτιάδου/Βρυξέλλες

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΒΗΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Ο Νίκος Σαραντάκος είναι συγγραφέας, λογοτέχνης και μεταφραστής. Έχει εκδώσει βιβλία τεχνικά, λογοτεχνικά, γλωσσικού ενδιαφέροντος και βιβλία για το μπριτζ.
Διατηρεί ένα πολύ ενδιαφέρον καθημερινό ιστολόγιο, κυρίως με γλωσσικά και φιλολογικά, αλλά συχνά και πολιτικά θέματα. Εργάζεται στο μεταφραστικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζει στο Λουξεμβούργο.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ