ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ζητημα συνταξεων εθεσε ο Τσακαλωτος στο Βερολινο

Ζητημα συνταξεων εθεσε ο Τσακαλωτος στο Βερολινο
Μ’ αυτήν την ευκαιρία και στο περιθώριο των συζητήσεων, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον Όλαφ Σολτς, αλλά και τον Πιέρ Μοσκοβισί, για τη γενική πορεία της χώρας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ενώ τους διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Έθεσε μάλιστα, ζήτημα συντάξεων, αναφέροντας ότι απ’ του χρόνου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του στόχου του 3,5%, ο οποίος θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη λήψη μέτρων για να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι, μέσω της αναστολής ή και της κατάργησης του μέτρου μείωσης των συντάξεων.
Άφησε δε, να διαφανεί πως αργότερα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ενδεχομένως κι άλλα μέτρα, όπως μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Και τους κάλεσε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθούν αυτά τα περιθώρια με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, δίνοντας έμφαση στο ότι δεν θα κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.
Η ενημέρωση έγινε στο περιθώριο συνάντησης του δικτύου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. από χώρες με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως παρατηρήτρια χώρα.
Διοργανωτής ήταν το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Επρόκειτο για κομματική συνάντηση που γίνεται παραδοσιακά λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.
Ήδη ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε από το Βερολίνο για το Λονδίνο, για να παραστεί στο 13ο ετήσιο Ελληνικό Roadshow, το οποίο διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΑΠΟΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Βέβαιος ότι θα υπάρξει απόψε συμφωνία στο Eurogroup εμφανίστηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος ΣταθάκηςΌπως είπε, η συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους «αφορά από 5 έως 15 χρόνια. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε στα 9-10. Θα είναι μια ικανοποιητική βάση, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες. Η λύση που θα δοθεί απόψε πρέπει να ικανοποιεί και τις αγορές, ώστε να είναι ασφαλής η έξοδός μας για δανεισμό. Σήμερα τα επιτόκια είναι υψηλά, γιατί υπάρχει μια αναστάτωση στις αγορές, κυρίως λόγω Ιταλίας. Όμως, οι αγορές θα αντιδράσουν πολύ θετικά μετά το τέλος του προγράμματος, κι αυτό θα φανεί αμέσως» δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Κατά την εκτίμηση του κ. Σταθάκη, οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. «Έχω εντυπωσιαστεί από τις θεωρίες συνομωσίας. Κανένας συμψηφισμός δεν υπάρχει. Το κρίσιμο είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μακεδονικό, ούτε με το προσφυγικό» σχολίασε, αναφερόμενος στα σενάρια σύνδεσης της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό και του προσφυγικού με τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020, δηλαδή, μείωση συντάξεων κι αφορολόγητου, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «δεν αποτελούν θέμα συζήτησης σ' αυτή τη φάση». Διαβεβαίωσε ότι μετά το τέλος του προγράμματος, θα γίνει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα των μισθών, για αύξηση του κατώτατου μισθού. «Μπαίνουμε σε μια μεταμνημονιακή κατάσταση, που θα χαρακτηριστεί από την αυτόνομη άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης των παροχών που θα κάνουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ούτε κατά διάνοια» υποστήριξε.

Μιλώντας για τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή το μακεδονικό, τόνισε ότι χαράχτηκε μια «σημαντική διαχωριστική γραμμή στην ελληνική πολιτική ζωή και στην ελληνική κοινωνία. Η λύση του μακεδονικού είχε οριζόντια αποδοχή από ευρύτερες δυνάμεις πολύ πέρα απ' αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στην κεντροαριστερά, αλλά και στην κεντροδεξιά. Από την άλλη, έχουμε μια αδιέξοδη και μισαλλόδοξη στρατηγική που διαχωρίζει όσους κινούνται στα όρια της δεξιάς και πέρα» ανέφερε ο Υπουργός.

Σχετικά με τη στάση της Ν.Δ., ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεμπολεί την παράδοση του κόμματός του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως σφραγίστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα ΚαραμανλήΟ Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για τα επεισόδια σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το μακεδονικό. «Καθορίζονται από ακροδεξιά στοιχεία» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «η Ν.Δ. πρέπει να κόψει κάθε δεσμό με τέτοια συμβάντα και δεν το έχει κάνει».

«Η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός ενεργειακός πυλώνας»

Μιλώντας και για τη ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος. Έχει το υδροηλεκτρικό δυναμικό και μονάδες φυσικού αερίου. Καλείται να διπλασιάσει τις ΑΠΕ που έχει. Η ΔΕΗ θα μείνει με μια υπερσύγχρονη μονάδα που παράγει λιγνίτη. Η αποκλιμάκωση του λιγνίτη, όπως είναι σχεδιασμένη η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, έχει δρομολογηθεί με τους καλύτερους όρους. Η μεταλιγνιτική εποχή έχει αρχίσει. Υπάρχει ένα μεγάλο στάδιο μετάβασης για τις τοπικές κοινωνίες».

Απαντώντας στα σενάρια που θέλουν τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Υπουργός υποστήριξε ότι «η Ν.Δ. έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην καταστροφολογία και στο θέμα της ΔΕΗ. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον υπερδανεισμό, δεν πήραμε κανένα νέο δάνειο κι ενισχύσαμε τη ρευστότητά της. Οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν πλέον κανονικά τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και κλεισίματος. Στο τέλος της ημέρας η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας. Οι σχέσεις μας με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι άριστες, είναι βασικός συνομιλητής μας, με πολύ θετική αποτίμηση από την πλευρά μου» είπε.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ