ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Χωρις «μονομερεις ενεργειες» ο προϋπολογισμος στις Βρυξελλες

Χωρις «μονομερεις ενεργειες» ο προϋπολογισμος στις Βρυξελλες
Το πρώτο μεταμνημονιακό προσχέδιο προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υποβάλλει σήμερα στις Βρυξέλλες το Υπουργείο Οικονομικών, με ανατροπές της τελευταίας στιγμής και χωρίς τετελεσμένα για τις συντάξεις.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, κυβερνητική πηγή έδειχνε τον δρόμο της κατάθεσης προσχεδίου προϋπολογισμού χωρίς τις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων, αλλά με την ενσωμάτωση των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, τα οποία θα έπαιρναν τη θέση των προνομοθετημένων αντιμέτρων.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν προσχέδιο με τις περικοπές και παράλληλη ενσωμάτωση των ελληνικών εναλλακτικών προτάσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως τελικά το προσχέδιο το οποίο υποβάλλεται σήμερα θα περιλαμβάνει το «σενάριο βάσης» με τις περικοπές των συντάξεων, όπως υποβλήθηκε στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα καταγράφεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, με εκτεταμένη τεκμηρίωση, να μην εφαρμόσει τα προνομοθετημένα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, το Σάββατο, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός στην τελική του μορφή θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει μόνο αντίμετρα και όχι μέτρα.

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

ΙΟΒΕ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώνεται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες, από 103,6 τον Απρίλιο, επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνει το ΙΟΒΕ, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί.

Η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους. Στην πλευρά των νοικοκυριών, η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.

Συνολικά, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης. Πολύ σημαντικές αβεβαιότητες όμως παραμένουν τόσο για τους ακριβείς όρους εξόδου από το Πρόγραμμα όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και, συνολικά, για το αν η οικονομία μπορεί να τεθεί σε πορεία σύγκλισης προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. 

Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η προαιρετική δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Ενδεχόμενες σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων πιθανώς θα επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες κατά τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικότερα:

  • Στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητές
  • Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώνονται
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιήσεις
  • Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώνονται ελαφρά
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Μάιο χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, στις -51, από -48,8 μονάδες, αισθητά υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχου περυσινού επιπέδου (-69,7 μονάδες). Η επιδείνωση των προσδοκιών, προέρχεται κυρίως από τις προβλέψεις για την κατάσταση της χώρας, καθώς στις υπόλοιπες παραμέτρους του δείκτη δε σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές.

Καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής η αβεβαιότητα για το μετά-προγραμματικό περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά του παραμένει. Ο τρόπος και ο βαθμός αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, το εάν θα υπάρχει προαιρετικά η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι θέματα στα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Τις προσδοκίες για την κατάσταση εγχωρίως στον επόμενο χρόνο ίσως επιδεινώνουν και άλλες πολιτικές εξελίξεις, όπως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, π.χ. στις σχέσεις με την Τουρκία.

Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν τα νοικοκυριά από τη Βουλγαρία (-22,1 από -22,9), τη Ρουμανία (-24,3 από -23,2), την Ιταλία (-7,2 από -5,1) και την Ουγγαρία (-6,9 από -8,3). Ο μέσος δείκτης διαμορφώθηκε στις -0,1 (από -0,5) μονάδες στην Ε.Ε. και στις +0,2 (από +0,3) μονάδες στην Ευρωζώνη. 

Ανοδική τάση σημειώνεται τον Μάιο σε 12 χώρες, ενώ θετικό πρόσημο διατηρούν 17 χώρες: Οι σκανδιναβικές (Δανία, Σουηδία, Φινλανδία), το Λουξεμβούργο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Εσθονία, Πολωνία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.

Αναλυτικά:

Αμετάβλητες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών: Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες είναι τον Μάιο στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -45,9, από -45,8 μονάδες. Το 58% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +2 και -0,1 μονάδες αντίστοιχα.

Επιδείνωση στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας: Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώθηκε τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -47,5, από -44,4 μονάδες. Το 61%, από 59% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 9-10% το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -4 και -0,5 μονάδες.

Μεγάλη πτώση στην πρόθεση για αποταμίευση: Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί σημαντικά τον Μάιο στις -77,4, από -72,8 μονάδες. Το 89%, από 87% των νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 9%, από 11%, τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +2,6 και -1 μονάδες αντίστοιχα.

Μείωση του ποσοστού των καταναλωτών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζει πέρα»: Ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» μειώνεται τον Μάιο στο 66%, από 70%, ενώ διατηρείται σταθερό στο 11%, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν επίσης στο 10% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» αυξάνονται στο 13%, από 9%.
Euro2Day

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ