ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Handelsblatt: ο Τσακαλωτος ενδεχεται να απογοητευτει στο Eurogroup

Handelsblatt: ο Τσακαλωτος ενδεχεται να απογοητευτει στο Eurogroup
Στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, αναφέρεται η Handelsblatt, η οποία επιχειρεί να αναλύσει τις παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποσπάσει η Ελλάδα από τους εταίρους της.
Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις».
Όπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος για την Ελλάδα για ένα διάστημα έως και 15 χρόνια. «Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σε αυτό εντός του Eurogroup, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες», αναφέρει η Handelsblatt.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη».
Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει «προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Όμως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός».
Ολόκληρη η συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ - πΓΔΜ ΕΔΩ!

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή, «το τέλος της ανάγκης δανειοδότησης από τον επίσημο τομέα υπό την προϋπόθεση εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής, διαμορφώνει αντικειμενικά μια νέα κατάσταση» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας, Έφη ΑχτσιόγλουΣε συνέντευξή της στην «Εποχή» η κ. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που έχει κλειδώσει για τον Αύγουστο του 2018, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της επισφάλειας και της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, είναι οι τρεις πυλώνες στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία.

Σημειώνει ότι στη βάση αυτών των πυλώνων η κυβέρνηση ήδη ασκεί την πολιτική της και κατά τη διάρκεια του μνημονίου, χωρίς δηλαδή να περιμένει την έξοδο από το πρόγραμμα για να παρέμβει και, επί των οποίων «θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για να ενεργήσουμε μετά τον Αύγουστο».

Η Υπουργός αναφέρει ότι αναδεικνύονται με μεγάλη σαφήνεια οι διαφορές των θέσεων με τη Ν.Δ. όσον αφορά στα εργασιακά, ένα ζήτημα που είναι «ταυτοτικό». Τονίζει ότι με την ομιλία του στον ΣΕΒ, αλλά και κατά τη διάρκεια της β' αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης «εξέφρασε με πολύ καθαρό τρόπο την πιστά νεοφιλελεύθερη γραμμή: "Φθηνή, απροστάτευτη και πλήρως επισφαλής εργασία"». Στηλιτεύει, δε, το γεγονός ότι «καταγγέλλουν τη σημερινή κυβέρνηση για τους χαμηλούς μισθούς, αφού τους συρρίκνωσαν με νόμο και πάγωσαν τις συλλογικές συμβάσεις, ανακόπτοντας οποιαδήποτε δυνατότητα αυξήσεών τους». «Από τη μια καταγγέλλουν τους χαμηλούς μισθούς και από την άλλη χαρακτηρίζουν τις συλλογικές συμβάσεις "ιδεολοψίες"», σχολιάζει.

Στον αντίποδα υπογραμμίζει ότι το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση θέλει αυστηρούς κανόνες προστασίας της εργασίας, ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, κάλυψη των τυφλών σημείων που υπήρχαν στο σύστημα και άφηναν απροστάτευτους τους εργαζόμενους και πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν μιλά απλά για μια επαναφορά του καθεστώτος που ίσχυε πριν το 2010 στα εργασιακά, «αλλά για μια περισσότερο οραματική διάσταση της ενίσχυσης της εργασίας, όπου επαναφέρεις μεν μερικές βασικές σταθερές όπως οι συλλογικές συμβάσεις, ταυτόχρονα όμως θωρακίζεις το σύστημα και το κάνεις πιο ισχυρό».

Αναφορικά με τον ΕΦΚΑ, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ μετά μάλιστα από 11 διαδοχικές περικοπές συντάξεων και πως μέσα σε ελάχιστο διάστημα η κυβέρνηση έκανε μια «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, όπου ενιαιοποιούνται όλα». «Προφανώς δεν αρνούμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα καθημερινής λειτουργίας, αλλά συνειδητοποιεί κανείς το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης που προσπαθεί να υλοποιηθεί σε τόσο μικρό διάστημα;», προσθέτει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις περικοπές συντάξεων το 2019, η υπουργός επισημαίνει πως τέθηκε το ζήτημα στη β' αξιολόγηση από το ΔΝΤ που πίστευε ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα του 3,5% για το '19. Τονίζει ότι: «Είμαστε ολοένα και πιο σίγουροι σε σχέση με τις αποδόσεις, τα πράγματα όμως αυτή τη στιγμή έχουν μια δεδομένη σειρά που είναι: Κλείνουμε την τέταρτη αξιολόγηση, ολοκληρώνουμε τη συζήτηση για το χρέος, κλείνουμε τη συζήτηση για τη μεταμνημονιακή περίοδο και εν συνεχεία βλέπουμε και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα έχουμε, για να κάνουμε παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν τον κόσμο που μπορεί να επιβαρυνθεί».Μιλώντας για το νομοσχέδιο κατά της επισφάλειας που βρίσκεται σε διαβούλευση, επισημαίνει ως μια από τις πλέον κρίσιμες εργατικές διατάξεις του την πρόβλεψη μείωσης προστίμου για την αδήλωτη εργασία, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Δεύτερη σημαντική διάταξη είναι οι κανόνες στις εργολαβίες, βάσει των οποίων «ο αναθέτων το έργο θα ευθύνεται απέναντι στους εργαζόμενους για μισθούς και εισφορές σε κάθε περίπτωση».

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρεται ακόμα στην εντατικοποίηση των μέτρων για τη μείωση της ανεργίας, όπου μεταξύ άλλων μέχρι το τέλος του έτους «θα υλοποιήσουμε προγράμματα για 80.000 ανέργους», αλλά και στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που αφορούν στους πρόσφυγες.

«The New Daily Mail» 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ