ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Χωρις «μονομερεις ενεργειες» ο προϋπολογισμος στις Βρυξελλες

Χωρις «μονομερεις ενεργειες» ο προϋπολογισμος στις Βρυξελλες
Το πρώτο μεταμνημονιακό προσχέδιο προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υποβάλλει σήμερα στις Βρυξέλλες το Υπουργείο Οικονομικών, με ανατροπές της τελευταίας στιγμής και χωρίς τετελεσμένα για τις συντάξεις.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, κυβερνητική πηγή έδειχνε τον δρόμο της κατάθεσης προσχεδίου προϋπολογισμού χωρίς τις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων, αλλά με την ενσωμάτωση των θετικών μέτρων που έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, τα οποία θα έπαιρναν τη θέση των προνομοθετημένων αντιμέτρων.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν προσχέδιο με τις περικοπές και παράλληλη ενσωμάτωση των ελληνικών εναλλακτικών προτάσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως τελικά το προσχέδιο το οποίο υποβάλλεται σήμερα θα περιλαμβάνει το «σενάριο βάσης» με τις περικοπές των συντάξεων, όπως υποβλήθηκε στη Βουλή, ενώ παράλληλα θα καταγράφεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, με εκτεταμένη τεκμηρίωση, να μην εφαρμόσει τα προνομοθετημένα μέτρα. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, το Σάββατο, δήλωσε πως ο προϋπολογισμός στην τελική του μορφή θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει μόνο αντίμετρα και όχι μέτρα.

Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018

ΣΟΥΛΤΣ: Ο ΜΑΚΡΟΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία χθες αναγνώρισε ότι για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, πρέπει και η γερμανική πλευρά να κάνει υποχωρήσεις, σήμερα ήταν η σειρά του Υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς να στείλει το μήνυμα ότι το Βερολίνο θα επιδιώξει μία συμφωνία με τη Γαλλία για βήματα βαθύτερης οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

«Ο Μαρκόν έχει δίκαιο. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά στην Ευρώπη τώρα, να διασφαλίσουμε την ακεραιότητά της» τόνισε ο Σολτς, όπως μεταδίδει το Reuters. Εξέφρασε δε αισιοδοξία ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα για το μελλοντικό ρόλο του και τη μετεξέλιξή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Πιο αργά θα είναι, ωστόσο, τα βήματα στην ενίσχυση του Ενιαίου Ταμείου Εκκαθάρισης Τραπεζών (SFR), με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να βλέπει πάντως συμφωνία πριν το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες θα έχουν μειώσει δραστικά το βάρος των κόκκινων δανείων. Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η μεγάλη προϋπόθεση, που θέτει το Βερολίνο για να πει το «Ναι» στο ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς να μιλά για πραγματική τραπεζική ένωση.

Ο κ. Σολτς έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει την μετεξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης σε μία ένωση δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. Αναφερόμενος δε στις εξελίξεις στην Ιταλία, τόνισε ότι τα προβλήματά της πρέπει να τα λύσει η ίδια. «Είναι θέμα της κάθε χώρα να αναλάβει την ευθύνη των προβλημάτων της» σημείωσε, αν και πρόσθεσε ότι η αλληλλεγγύη είναι απαραίτητη σε μία ένωση.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ