Κούλουμα στον Λόφο Φιλοπάππου για τους Αθηναίους - Λαγάνα, σαρακοστιανά και μουσικές εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στους Δήμους της Αττικής - Γλέντι με δωρεάν λαγάνες και φασολάδα στη Θεσσαλονίκη. ***** Όαση Σίβα - ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε εκ των προτέρων η επίσκεψη του Πρωθυπουργού; ***** Τέμπη: Σήμερα η συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. ***** Τζόρτζια Μελόνι - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δύο γυναίκες στο «τιμόνι» της Ευρώπης που στρίβει όλο και πιο δεξιά - Η Τζόρτζια Μελόνι σε ειδικό ρόλο να στρίψει το ΕΛΚ πιο δεξιά.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΠΡΕΣΠΕΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ


Συναντόμαστε στο τριεθνές στις Πρέσπες στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με την πΓΔΜΌπως είπε: «Είμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορικής ευθύνης. Να απευθυνθούμε στους λαούς μας αλλά και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων που βασανίστηκαν από τη διχόνοια του εθνικού μίσους και της πατριδοκαπηλίας. Λαούς που χτυπήθηκαν από αδελφοκτόνες συρράξεις και αλλαγές συνόρων καθώς και από παραχαράξεις της ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Ζ. Ζάεφ τόνισε ότι «είμαστε εδώ και να πράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον». «Κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να υπάρχουν από εδώ και στο εξής μόνο νικητές για να ανοίξουμε το δρόμο της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Θύμισε ότι όταν συναντήθηκε πρώτη φορά πριν από έξι μήνες με τον Ζ. Ζάεφ πολλοί λίγοι πίστευαν ότι «θα τα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω 26 χρόνια άγονης αντιπαράθεσης». Ευχαρίστησε τους δυο Υπουργούς Εξωτερικών για την προσπάθεια που έκαναν, αλλά και τον ΟΗΕ και τον Μ. Νίμιτς που 24 χρόνια προσπάθησε για τη λύση. Θύμισε δε ότι σήμερα είναι τα γενέθλιά του.

Όπως είπε είναι μια δίκαιη συμφωνία που σέβεται τις αξίες των λαών. «Μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών, να τους ζητήσουμε να την διαβάσουν και να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Στη συμφωνία καθρεφτίζονται οι ψυχές των δυο λαών. Σε κάθε άρθρο της διαψεύδει πατριδοκάπηλες και μισαλλόδοξες δυνάμεις και στις δυο χώρες, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εύλογες ευαισθησίες των πολιτών. Αυτές οι ευαισθησίες υπήρξαν και ο οδηγός μας στη συγγραφή της συμφωνίας και θα παραμείνουν για να γίνει βιώσιμη η συμφωνία, να ριζώσει στις συνειδήσεις των πολιτών μας». Αυτός είναι, όπως είπε, ο λόγος που δίνεται βάρος στα έργα υποδομών μεταξύ των χωρών.

«Έχουμε ιστορικό χρέος να μην μείνει μετέωρο το βήμα που γίνεται σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το καταφέρουμε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ότι όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται τέτοια παραδείγματα. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας και μοναδικός δρόμος είναι μια συνεκτική στρατηγική διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε. Μια στρατηγική κοινής ευρωπαϊκής πορείας των Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε λάτρης της βαλκανικής μουσικής και υποστήριξε ότι εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση όμως έχουν και τα τραγούδια της χαράς. «Ένα τέτοιο καινούργιο τραγούδι αρχίζουμε να γράφουμε εδώ στις Πρέσπες. Στόχος να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες και στις δυο γλώσσες, από τους δυο λαούς». Κάνουμε το πρώτο βήμα για αυτό το μέλλον. Ενα βήμα γενναίο, ιστορικό και αναγκαίο.


Ζάεφ: Οικοδομούμε τη φιλία με την Ελλάδα
Παίρνοντας τον λόγο ο Ζόραν Ζάεφ επικαλέστηκε τον Αριστοτέλη. «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία και η ελπίδα είναι όνειρο όταν είσαι ξύπνιος». Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να μετακινήσει βουνά. Όταν πολλοί είχαν αμφιβολίες εμείς επιβεβαιώσαμε ότι είναι δυνατό. Βάζουμε τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές που σήκωναν τείχη, τόνισε.

Μίλησε για λύση που είναι προς το συμφέρον των δυο λαών και για τα διδάγματα από όσα προηγήθηκαν τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες. Έλληνες, Μακεδόνες και Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί από τους εκφοβισμούς, τόνισε. «Οικοδομούμε τη φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο που ο ένας πρέπει να ζει με τον άλλο». Δήλωσε ότι από την απομόνωση κανείς δεν έχει όφελος και απευθυνόμενος σε όσους διαφωνούν με τη συμφωνία είπε ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να δημιουργούν ισότητα και δικαιοσύνη μεταξύ των λαών. Η ξενοφοβία δεν πρέπει να είναι επιλογή για την Ευρώπη. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Εμείς είχαμε το θάρρος να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.


Νιμιτς: Ικανοποιούνται τα στρατηγικά 
συμφέροντα των δυο λαών
Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ευχαρίστησε τους «μεγάλους ηγέτες της περιοχής» που βρήκαν τη λύση στο πρόβλημα κάτι που χρειάστηκε όραμα και θάρρος. «Δεν βρίσκει κανείς συχνά πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα». Συγκινημένος, θύμισε ότι έχει εργαστεί πολλά χρόνια για το ζήτημα εκτίμησε ότι η συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα και των χωρών. Η διαδικασία τόνισε ήταν μακρά αλλά φτάσαμε σε δίκαιη και έντιμη συμφωνία που μπορεί να εφαρμοστεί αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα για την Ευρώπη και τον κόσμο. Πώς δυο χώρες μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα αν καταβάλλουν προσπάθεια. Θυμίζοντας τα γενέθλιά του είπε ότι φέτος δεν χρειάζεται δώρα γιατί «του τα έκαναν δυο πρωθυπουργοί».



Η τελετή ολοκληρώθηκε με την οικογενειακή φωτογραφία στην οποία ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να βγάλει την γραβάτα, κάτι που έπραξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.


«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ