ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΣΥΡΙΖΑ για e-mail αποδήμων: Έμμεση παραδοχή από ΥΠΕΣ για «παράνομη επεξεργασία». ***** ΤτΕ: Στα 2,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το Α΄ τρίμηνο. ***** Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 4ο αίτημα πληρωμής 2,3 δισ. ευρώ για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. ***** Γάζα: «Άκαρπες» οι συνομιλίες Ισραήλ - Χαμάς για εκεχειρία και ομήρους.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΠΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ»

Ν. Κοτζιάς: Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια
Η επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα για την ονομασία της πΓΔΜ θα επιτρέψει να εκκινήσει η διαδικασία από το νεκρό σημείο για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
«Η συμφωνία για την νέα ονομασία "Βόρεια Μακεδονία" άρει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας που είχε ταχθεί κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αυτής της χώρας στην Ε.Ε.. Πρέπει να αναμένουμε ότι την απόφαση αυτή θα χαιρετίσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά την σύνοδο της 25 Ιουνίου και, εν συνεχεία οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. στην σύνοδο Κορυφής της 28-29 Ιουνίου» δήλωσε η πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο. Ωστόσο, πρόσθεσε η ίδια πηγή: «Η έναρξη των συνομιλιών δεν προκαθορίζει τις προθεσμίες ένταξης. Η πΓΔΜ θα μπορέσει να ενταχθεί στην Ε.Ε. αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εναρμόνισης της νομοθεσίας της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ν. Κοτζιάς: Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια

Της συμφωνίας για το Σκοπιανό υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας ότι «επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια». Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Έλληνας Υπουργός υποστήριξε ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνία, ειδική μνεία έκανε στα ζητήματα του σκοπιανού αλυτρωτισμού, τα οποία «μ’ αυτή τη συμφωνία τα τελειώσαμε». «Βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές» τόνισε, επιπλέον.

Αναφορά πραγματοποίησε και στο Κυπριακό, αναγνωρίζοντας βέβαια, ότι είναι ένα πρόβλημα πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα. «Νομίζω ότι η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική» πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γεωπολιτικά περιοχή, ανάμεσα σε πολλές κρίσεις -Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, σε αυτό το τρίγωνο αστάθειας». «Τώρα που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πιστεύουμε ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει να αναπτυχθούμε όλοι μαζί» κατέληξε.





Φ. Κουβέλης: Εξαιρετικά θετική η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ

Για μια εξαιρετικά θετική συμφωνία, «η οποία πρόκειται να υπογραφεί και να δρομολογηθεί η εφαρμογή της, με όλα τα ενδιάμεσα στάδια», έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης ΚουβέληςΜιλώντας στον Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε «ότι τα όσα είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγματεύσεως ως κόκκινες γραμμές, εξασφαλίσθηκαν απόλυτα, έτσι ώστε να υπάρξει η ονομασία με τον γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, η απάλειψη των όποιων αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματος της FYROM».

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. «Είναι ανάγκη να διανυθούν τα συγκεκριμένα στάδια, γιατί η ύπαρξη εντέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευση της, θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της FYROM των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Διότι υπάρχει η  «αιρεσιμότητα», δηλαδή πάντοτε με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του κ. Μητσοτάκη ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη σύμβαση, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «είναι μια κυβέρνηση η οποία προέκυψε από τη βούληση του ελληνικού λαού, δηλαδή από εκλογές. Έχει την απόλυτη συνοχή της, η οποία δεν αμφισβητείται. Εάν κάποιος θέλει να την αμφισβητήσει ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας και εκεί να κριθεί  αν υπάρχει ή δεν υπάρχει η συνοχή και το αρραγές της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για το ποιος θα πιστοποιήσει ενδεχόμενη υπαναχωρήση της πΓΔΜ από τα προβλεπόμενα στη συμφωνία, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι είναι κάτι που θα το πράξει πρωτίστως η ελληνική πλευρά, «διότι αυτή παρέχει την σύμφωνη γνώμη της για την συμμετοχή της πΓΔΜ, στο πλαίσιο πια των νέων καταστάσεων και συνθηκών, στις προενταξιακές διαδικασίες». «Οι όροι οι οποίοι τίθενται είναι αυτοί που συγκροτούν την έννοια της αιρεσιμότητας, μια αιρεσιμότητα η οποία διαγιγνώσκεται κάθε φορά από το αντισυμβαλλόμενο μέρος όπως είναι η Ελλάδα. Βεβαίως θα αποτελεί και αντικειμενικό γεγονός, διότι στο πλαίσιο της συμβάσεως θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες είναι οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη γλώσσα και την εθνικότητα των κατοίκων της γειτονικής χώρας, ο κ. Κουβέλης, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, «προσδιορίζεται η προέλευση και η αναφορά της συγκεκριμένης γλώσσας ως  νοτιοσλαβική και σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα του μέλους, νομίζω ότι πολύ αναλυτικά θα καθορίζεται τόσο στην αγγλική όσο και στην δική τους γλώσσα, με τους προσδιορισμούς και την αναφορά που γίνεται».

Τέλος, για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε πως η θέση τους τον βρίσκει αντίθετο. «Δεν έχω δείγματα για την αποχώρηση και την απόσυρση στήριξης της κυβέρνησης από τη μεριά των ΑΝΕΛ. Άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις, για να περιοριστώ στις πλέον πρόσφατες του κυρίου Καμμένου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου περί του αντιθέτου», κατέληξε.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ