ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τετ α τετ Τσιπρα - Κοτζια στην τελετη παραλαβής του ΥΠΕΞ

Τετ α τετ Τσιπρα - Κοτζια στην τελετη παραλαβής του ΥΠΕΞ
Την πρώτη τους τε α τετ συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς μετά την παραίτηση του τελευταίου από το Υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Τετάρτη.
Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις 10:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα ορκιστεί Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μισή ώρα αργότερα θα βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο από τον παραιτηθέντα Νίκο Κοτζιά με τον οποίο πιθανώς θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Χθες ο Πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την 12η Ευρασιατική Σύνοδο, επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την πλευρά τού τέως Υπουργού.
Ερωτηθείς για την παραίτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ότι το ζήτημα για εκείνον «θεωρείται λήξαν», και έπλεξε το εγκώμιο του Ν. Κοτζιά λέγοντας ότι «αφήνει πίσω του στο Υπουργείο Εξωτερικών ένα σπουδαίο έργο», προσθέτοντας πως «έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ για όλους εμάς».
Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας από εδώ και στο εξής, λέγοντας πως σε όλη αυτή τη διάρκεια των 3,5 ετών, ο κ. Κοτζιάς ήταν για εκείνον «ανοιχτό βιβλίο και ως τέτοιο θα συνεχίσω να τον συμβουλεύομαι».
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ως Υπουργού Εξωτερικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης - παραλαβής, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, μετά την αιφνίδια παραίτηση του τελευταίου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις των δύο ανδρών, μετά και τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, αλλά και στον απόηχο των όσων έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου.

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Οικονομική επιβάρυνση των φαρμακείων για κάθε μη γενόσημο φάρμακο που αγοράζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά και μείωση της συμμετοχής στη δαπάνη φαρμάκων για τους ασφαλισμένους όταν αυτοί επιλέγουν γενόσημο, είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προωθείται διάταξη με την οποία οι φαρμακοποιοί για κάθε πρωτότυπο φάρμακο, η πατέντα του οποίου έχει λήξει (off patent), που χορηγούν στους ασφαλισμένους, υποχρεούνται να «επιστρέψουν» στον ΕΟΠΥΥ το 0,8% της λιανικής του τιμής. Αυτό το ποσοστό επιστροφής, rebate, όπως αναφέρεται στη διάταξη, θα ισχύσει για το 2018 και θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Με δεδομένο ότι η συνολική αξία πώλησης των off patent φαρμάκων ανέρχεται σε περίπου 600.000.000 ευρώ ετησίως, η επιβάρυνση για τα φαρμακεία αναμένεται να είναι το 2018 στα 4,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας δύναται να καθορίζει τις ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία που οφείλουν να διαθέτουν τα φαρμακεία.

Επιπρoσθέτως, το Υπουργείο προωθεί τη θεσμοθέτηση κινήτρων και προς τους ασφαλισμένους προκειμένου να επιλέγουν περισσότερα γενόσημα. Ειδικότερα, προωθείται η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή για όλα τα γενόσημα. Σήμερα υπάρχει ένας αριθμός γενοσήμων, περίπου 800, που έχουν λιανική τιμή υψηλότερη της τιμής την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ανά θεραπευτική κατηγορία, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά. Παράλληλα, το Υπουργείο θα προχωρήσει στον μηδενισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα χρόνιων παθήσεων, για το οποία τώρα συμμετέχουν με 10% επί της τιμής τους, όταν επιλέγουν γενόσημα έναντι των πρωτοτύπων. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποσκοπούν στην αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι μόλις το 25%-30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα, τη στιγμή που ο «μνημονιακός» στόχος είναι το 40%.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που κάνει λόγο για «παγκόσμιο παράδοξο, η κυβέρνηση να επιβάλλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον ΠΦΣ εφαρμόζει νέο κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τιμωρώντας και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων». Οι φαρμακοποιοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφασή της να επιβάλει τη διατήρηση ελάχιστων ποσοτήτων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιων ελλείψεων».
kathimerini.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ