ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τετ α τετ Τσιπρα - Κοτζια στην τελετη παραλαβής του ΥΠΕΞ

Τετ α τετ Τσιπρα - Κοτζια στην τελετη παραλαβής του ΥΠΕΞ
Την πρώτη τους τε α τετ συνάντηση θα έχουν σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς μετά την παραίτηση του τελευταίου από το Υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Τετάρτη.
Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις 10:30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα ορκιστεί Υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μισή ώρα αργότερα θα βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο από τον παραιτηθέντα Νίκο Κοτζιά με τον οποίο πιθανώς θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Χθες ο Πρωθυπουργός, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την 12η Ευρασιατική Σύνοδο, επιχείρησε να ρίξει «γέφυρες» προς την πλευρά τού τέως Υπουργού.
Ερωτηθείς για την παραίτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ότι το ζήτημα για εκείνον «θεωρείται λήξαν», και έπλεξε το εγκώμιο του Ν. Κοτζιά λέγοντας ότι «αφήνει πίσω του στο Υπουργείο Εξωτερικών ένα σπουδαίο έργο», προσθέτοντας πως «έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ για όλους εμάς».
Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας από εδώ και στο εξής, λέγοντας πως σε όλη αυτή τη διάρκεια των 3,5 ετών, ο κ. Κοτζιάς ήταν για εκείνον «ανοιχτό βιβλίο και ως τέτοιο θα συνεχίσω να τον συμβουλεύομαι».
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ως Υπουργού Εξωτερικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για την τελετή παράδοσης - παραλαβής, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, μετά την αιφνίδια παραίτηση του τελευταίου.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις των δύο ανδρών, μετά και τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, αλλά και στον απόηχο των όσων έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου.

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Δύο όψεις, η μία με τις ήδη ψηφισμένες από το 2017 περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και η άλλη με στοχευμένες αυξήσεις στις πρωτογενείς δαπάνες για την μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, παρουσιάζει το «κοινωνικό πακέτο» του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2018 – 2022. Έτσι, οι δαπάνες για τις συντάξεις θα μειωθούν κατά 2,9 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές θα αυξηθούν 1,9 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά: Καθώς πλέον, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου έχει προεξοφληθεί, η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού και της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς έως και κατά 18% του συνόλου της παροχής, είναι αυτή που «εξοικονομεί» την πλειοψηφία από τα 2,9 δισ. ευρώΤο μεσοπρόθεσμο είναι αποκαλυπτικό. Οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος 2,9 δισ. ευρώ και αντίστοιχες βέβαια απώλειες για τους συνταξιούχους. Από τις εισφορές των μη μισθωτών, το «κέρδος» θα είναι 143 εκατ. ευρώ.

Ειδικά κατά το 2019 έτος που θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, το μέτρο θα αποδώσει 2,88 δισ. ευρώ για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις ενώ επιπλέον 138 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι μη μισθωτοί από τη νέα αλλαγή στην βάση υπολογισμού των εισφορών τους. Συγκεκριμένα, από τις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου θα εξοικονομηθούν κατά την επόμενη χρονιά, 1,4 δισ. ευρώ. Άλλα 1,1 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι περικοπές στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε 232 εκατ. ευρώ εκτιμάται η εξοικονόμηση από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που εξακολουθούν να έχουν προσωπικές διαφορές. Επιπλέον 95 εκατ. ευρώ το 2019 θα εξοικονομηθούν από την μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων που θα μείνουν παγωμένες έως το τέλος του 2021. Μάλιστα, το ποσό αυξάνεται σηματικά τα επόμενα χρόνια, ώστε έως το 2022, σωρευτικά να εξοικονομηθούν τελικά από το μέτρο του «παγώματος» των συντάξεων 688 εκατ. ευρώ.

Στο Μεσοπρόθεσμο, εκτιμάται ότι φέτος η συνολική δαπάνη για συντάξεις θα φτάσει τα 28,7 δισ. ευρώ κι ένα χρόνο μετά θα περιοριστεί στα 25,48 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της περικοπής των συντάξεων που έχουν προσωπική διαφορά. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται σημαντική αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 482 εκατ. ευρώ, γεγονός που «φωτογραφίζει» τον τερματισμό της έκπτωσης κατά 15% που εφαρμόστηκε φέτος στις εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης. Η αυξητική πορεία των εισφορών θα συνεχιστεί, με αποκορύφωμα το 2022 όπου εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 14,73 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 1,63 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2018.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος περιλαμβάνονται στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης των πρωτογενών δαπανών, με στόχο τη διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, το 2019 διαδραματίζουν τα λεγόμενα «αντίμετρα» και συγκεκριμένα οι προβλέψεις για επιδότηση ενοικίου ύψους 600 εκατ. ευρώ, για επιπλέον παροχές μέσω του νέου επιδόματος παιδιού, ύψους 260 εκατ. ευρώ, για βρεφονηπιακούς σταθμούς 140 εκατ. ευρώ και επιπλέον 190 εκατ. ευρώ για σχολικά γεύματα.

Μάλιστα, την τριετία 2020-2022 το κοινωνικό πακέτο ενισχύεται με επιπλέον μέτρα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα δοθούν επιπλέον 145 εκατ. ευρώ το 2020, άλλα 412,5 εκατ. το 2021, δηλαδή συνολικά 557,5 εκατ. ευρώ και επιπλέον 738,5 εκατ. το 2022, δηλαδή συνολικά 1,296 δισ.. Στο πλαίσιο αυτό οι βασικές προτεραιότητες μπαίνουν στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της αγοράς εργασίας.

Χωρίς δημοσιονομικά μετρήσιμους στόχους, στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται 3 πυλώνες που εκτιμάται ότι θα στηρίξουν την αγορά εργασίας, και δεν είναι άλλοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ακολουθώντας το μοντέλο της Πορτογαλίας, στην οποία τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει 4 αυξήσεις, η κάθε μία της τάξης του 5%, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και η καταπολέμηση της αδήλωτης και επισφαλούς εργασίας.

Στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας πρωταγωνιστεί τέλος, η αλλαγή των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ σε προγράμματα ανοιχτού τύπου, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, σε ετήσια βάση κατά 1,7%Συνολικά, το 2019 ο Κοινωνικός Προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα εμφανίσει θετικό πρόσημο αυξημένος κατά 3,27 δισ. ευρώ.
Euro2Day

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ