ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Handelsblatt: ο Τσακαλωτος ενδεχεται να απογοητευτει στο Eurogroup

Handelsblatt: ο Τσακαλωτος ενδεχεται να απογοητευτει στο Eurogroup
Στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης, 21 Ιουνίου, αναφέρεται η Handelsblatt, η οποία επιχειρεί να αναλύσει τις παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποσπάσει η Ελλάδα από τους εταίρους της.
Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις».
Όπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος για την Ελλάδα για ένα διάστημα έως και 15 χρόνια. «Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σε αυτό εντός του Eurogroup, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες», αναφέρει η Handelsblatt.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη».
Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει «προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Όμως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός».
Ολόκληρη η συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ - πΓΔΜ ΕΔΩ!

Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Έξι Υπουργοί θα ενημερώσουν σήμερα στις 16:00 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Οικονομίας, ύστερα από αίτημα 36 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην οικονομία  και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Τυπικά, ουδείς αναμένει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει απώλειες στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έρχεται μέσα στον Ιούνιο για να κλείσει η 4η αξιολόγηση, καθώς ουδείς προτίθεται να καταψηφίσει.

Ωστόσο, το πακέτο που «κλείνει» την 4η και τελευταία αξιολόγηση, δεν είναι εύκολο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε και χθες στα «Ποσειδώνια», προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον όλων στην επόμενη μέρα, επαναλαμβάνοντας υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στο μέλλον, αποκλείοντας κατηγορηματικά την προληπτική γραμμή στήριξης και εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, επί τη βάσει του γαλλικού μηχανισμού.

Αυτά θα πουν και οι Υπουργοί σήμερα στους βουλευτές, που ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς η αποκάλυψη από την ίδια την Κομισιόν του κειμένου του «συμπληρωματικού μνημονίου» έδειξε το σύνολο των συμφωνηθέντων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς και όχι μόνο ένα μέρος, για το οποίο εκείνοι ήταν ενήμεροι. Γι΄ αυτό, το αίτημα για τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας από τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ανησυχήσει το Μαξίμου και προκάλεσε την παρέμβασή του. Σε συνεννόηση με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος κανονίστηκε τελικά να μη γίνει συνεδρίαση της Κ.Ο. αλλά οι Υπουργοί να ενημερώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Οικονομίας. Η πρόθεση ήταν να υπάρξει πιο ελεγχόμενη σύνθεση.  

Η παρέμβαση του Μαξίμου όμως, προκάλεσε νέα ένταση στην κοινοβουλευτική ομάδα και φωνές περί έλλειψης εσωκομματικής δημοκρατίας. Τότε, έγινε γνωστό από συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι στη σημερινή σύσκεψη μπορούν να πάνε και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι μέλη της ΕΠΕΚΕ Οικονομίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι οι βουλευτές να πάρουν απαντήσεις από τους Υπουργούς σε όλες τις ερωτήσεις που θα θέσουν. Έχουν άλλωστε προηγηθεί παράπονα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τρέχουν «γυμνοί» από επιχειρήματα στα κανάλια και τα ραδιόφωνα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ερωτήματα και κριτική που έχει να κάνει με το αν υφίσταται ή όχι 4ο  μνημόνιο, ποιοι είναι οι όροι της μεταμνημονιακής εποπτείας κ.λπ
Κάποιοι δε από αυτούς έχουν διαμαρτυρηθεί ότι κάποιες φορές αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάσουν και εκτέθηκαν, όπως για παράδειγμα στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της μείωσης των συντάξεων που έχει υπογράψει η κυβέρνηση για την 1.1.2019 και αποκαλύφθηκε ότι περιλαμβάνεται και στο κείμενο του «συμπληρωματικού μνημονίου».

Παρά την παρότρυνση του Μαξίμου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι Υπουργοί θα μπορούν να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα. Το ζήτημα του χρέους είναι ακόμα ανοικτό, ενώ σε ό,τι αφορά τους όρους της μεταμνημονιακής εποπτείας οι Γερμανοί επιμένουν να θέλουν να τους συνδέσουν με τη διευθέτηση χρέους.

Από την άλλη πλευρά, τα ερωτήματα για τα περιθώρια αλλαγής οικονομικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, θα πέσουν βροχή. Η υπερφορολόγηση και οι μειώσεις στις συντάξεις είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο, ενώ κάποιοι βουλευτές του κόμματος έλεγαν χθες βράδυ ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τον λόγο για τον οποίο στη συνάντηση σήμερα δεν θα είναι η Υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου.

Στη σημερινή συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.
naftemporiki.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ