ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τέμπη: Έρευνα της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος. ***** Στα Δικαστήρια ο Φλώρος μετά τον ξυλοδαρμό - Θα καταθέσουν 3 μάρτυρες πριν την απολογία του. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Τολμάει ο κ. Μητσοτάκης να πει ότι δεν θέλει τις ψήφους των ακροδεξιών μορφωμάτων; ***** ΠΑΣΟΚ: Προεκλογική φιέστα της Κυβέρνησης με την κωδική ονομασία ΑΙΓΙΣ. ***** Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του - Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Καλλιάνου. ***** Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ακολουθεί η ψυχική υγεία. ***** Απίστευτες εικόνες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Εισβολή Αστυνομίας, ξύλο και συλλήψεις φοιτητών. ***** Οι ΗΠΑ κατηγορούν ανοιχτά την Κίνα για εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - πΓΔΜ

Τακτική ενημέρωση τόσο από την Αθήνα όσο και από τα Σκόπια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας είχε όλο αυτό το διάστημα το Βερολίνο, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είχε μιλήσει επανειλημμένα με τους δύο πρωθυπουργούς. Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τον πιο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο ΟΗΕ. Αναγνώρισε δε ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξαν σίγουρα οι προσπάθειες του ΟΗΕ και ιδιαίτερα του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Η γερμανική κυβέρνηση ενημερωνόταν τακτικά και από τις δύο πλευρές σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών. Η καγκελάριος ήταν συνεχώς ενήμερη για τις εξελίξεις και μίλησε επανειλημμένα και με τους δύο πρωθυπουργούς, τόσο με τον κ. Ζάεφ από τη "μακεδονική" όσο και με τον κ. Τσίπρα από την ελληνική πλευρά, τελευταία φορά στη Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΜΠΕ

Κληθείς να σχολιάσει πόσο πιθανή θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση την ολοκλήρωση της συμφωνίας το επόμενο διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα καταστεί εφικτό να υπογραφεί πολύ σύντομα και ότι θα τύχει ανάλογης υποστήριξης και στις δύο πλευρές.

«Πρώτα πρέπει να γίνει η υπογραφή, μετά ακολουθεί στις δύο χώρες η κοινοβουλευτική επικύρωση, μετά πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα στην πΓΔΜ, σε συνδυασμό με ένα δημοψήφισμα και αυτό θα συμπέσει πιθανώς με νέες εκλογές» ανέφερε, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να αξιολογήσω πόσο υψηλά είναι αυτά τα εμπόδια, μπορώ μόνο να πω ξεκάθαρα ότι χαιρόμαστε που υπήρξε κατάληξη σε αυτή τη συμφωνία μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και ελπίζουμε τώρα ότι οι δυο πλευρές θα αξιοποιήσουν και θα εφαρμόσουν αυτή την συμφωνία, η οποία μπορεί να σημαίνει μια ιστορική πρόοδο για τις δυο πλευρές». 

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι κατά βάση «η προσέγγιση στην Ε.Ε. προϋποθέτει η κάθε χώρα να πληροί για κάθε βήμα τις απαραίτητες προϋποθέσεις» και προσέθεσε ότι «για αυτό αναμένει η Ε.Ε. από όλες τις χώρες της περιοχής, βεβαίως και από αυτήν, μία αποφασιστική μεταρρυθμιστική πορεία», για να σημειώσει ότι «ο πρωθυπουργός Ζάεφ και η κυβέρνησή του έχουν καταθέσει ένα αποφασιστικό και φιλόδοξο σχέδιο».

Από την πλευρά του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρία Άντεμπαρ τόνισε ότι το Βερολίνο θα παραμείνει σε στενή συνομιλία και με τις δύο πλευρές. «Θα συνοδεύσουμε βεβαίως αυτή τη διαδικασία, και εάν μπορούμε να συμβάλλουμε για να πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση σε αυτή την υλοποίηση, η οποία θα τραβήξει μέσα στο φθινόπωρο, είμαστε βεβαίως πολύ πρόθυμοι. Οι συνομιλίες ξεκινούν ήδη αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ και έτσι θα συνεχίσουμε», κατέληξε η εκπρόσωπος του Χάικο Μάας.

Εξάλλου, αναφερόμενη στη γραφή της ονομασίας «Severna Makedonja» στα γερμανικά, η Μαρία Άντεμπαρ, δήλωσε: «Επειδή δεχθήκαμε κάποια ερωτήματα: Όχι, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα γράφεται με ή χωρίς παύλα, διότι η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανόν μόλις το Σάββατο και τότε θα έχουμε βεβαιότητα για τον ακριβή τρόπο γραφής του νέου ονόματος». H εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται στο εάν στην γερμανική του μετάφραση το όνομα θα αποδίδεται ως «Nord-Mazedonien» ή ως «Nord Mazedonien».
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ