ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Συμφωνια Κυβερνησης - Τραπεζων για την α΄ κατοικια: Τα κριτηρια υπαγωγης

Συμφωνια Κυβερνησης - Τραπεζων για την α΄ κατοικια: Τα κριτηρια υπαγωγης
Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της Α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015 επήλθε στη συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών, το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση είναι τα εξής:

1. Αντικειμενική αξία κατοικίας 250.000 ευρώ

2. Υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ

3. Εισοδηματικά κριτήρια:

*12.500 ευρώ για ένα άτομο
*21.000 ευρώ για το ζευγάρι
*5.000 ευρώ για κάθε παιδί


4. Κούρεμα του υπολοίπου ποσού δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Σημαντικό θεωρείται ότι στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ 80 ΑΠΟ ΤΑ 88 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Αισιοδοξία για μια συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα επικρατεί στις τάξεις της Ευρωζώνης, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη.
Η συνολική συμφωνία, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, θα αφορά: 
α) Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης 
β) Το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων 
γ) Τη ρύθμιση του χρέους 
δ) Το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί τα 80 από τα συνολικά 88 εκκρεμή προαπαιτούμενα. Σημείωσε δε, ότι η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα και θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το πρωί της Πέμπτης.

O αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξήγησε, επιπλέον, ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη τόσο για τις αγορές, όσο και για τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας δόσης, προανήγγειλε ότι «θα είναι σημαντικό, ώστε να ανεβάζει το συνολικό ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα περίπου 20 δισ. ευρώ». Μ’ αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020.

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ανάμεσα στις υπό εξέταση προτάσεις συγκαταλέγεται:
  • Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF
  • Η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM
  • Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, τα οποία υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό την προϋπόθεση τήρησης των συμφωνηθέντων.
Όσον αφορά το μεταμνημονιακή πλαίσιο, οι Βρυξέλλες αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα, ώστε να εποπτεύουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η Ελλάδα αναμένεται να υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance). Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Αναφερόμενος στις εναπομείνασες προκλήσεις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην ενσωμάτωση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, στην υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα

Μεταξύ, τέλος, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ο αξιωματούχος εστίασε στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου έως το 2021, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εντός του 2019, καθώς και σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ