LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Κορονοϊός: 4 νέοι θάνατοι και 13 διασωληνωμένοι - Ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης. ***** Στ. Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. ***** ΥΠΟΙΚ: 136.000 e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS. ***** Λευκός Οίκος: «Ανοησίες» ο ισχυρισμός της Ρωσίας για εμπλοκή της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΓΑΛΛΙΑ: Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΝ «ΠΕΘΑΝΕ»

Η πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν δεν «πέθανε» παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από αυτή, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Πρόσθεσε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αργότερα με τον ομόλογό του Χασάν Ρουχανί«Η συμφωνία δεν πέθανε. Υπάρχει η αμερικανική αποχώρηση από αυτή αλλά η συμφωνία ακόμη υπάρχει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, που μεταδίδει το ReutersΣημείωσε ακόμη ότι η επαφή Μακρόν με τον Ρουχανί θα έχει συνέχεια καθώς θα υπάρξουν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, στις οποίες θα συμμετέχουν και η Βρετανία και η Γερμανία.

Μογκερίνι: Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου

Το Ιράν εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ενέχει από τη Συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά, η Ε.Ε. θα παραμείνει προσηλωμένη στη Συμφωνία, θα ενεργήσει για να διασφαλίσει τα οικονομικά της συμφέροντα και δεν είναι στο χέρι μιας και μόνο χώρας να την τερματίσει, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, μετά την μονομερή ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ«Όπως λέμε πάντοτε, η πυρηνική συμφωνία δεν είναι διμερής συμφωνία και δεν είναι στα χέρια μιας μόνο χώρας να την τερματίσει μονομερώς», δήλωσε σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος.

Κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου

Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί η σχετική κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που δέχθηκαν την απόφαση Τραμπ «με λύπη και ανησυχία».

Οι ηγέτες των τριών ευρωπαϊκών κρατών τονίζουν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην JCPoA, συμφωνία που παραμένει όπως λένε σημαντική για την κοινή ασφάλεια και υπενθυμίζουν ότι εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 2231«Το παρόν ψήφισμα παραμένει το δεσμευτικό διεθνές νομικό πλαίσιο για την επίλυση της διαμάχης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Καλούμε όλες τις πλευρές να παραμείνουν αφοσιωμένες στην πλήρη εφαρμογή της και να ενεργήσουν με πνεύμα ευθύνης», σημειώνουν οι ηγέτες των τριών Ευρωπαϊκών χωρών.

Ξεκαθαρίζουν δε ότι σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, το Ιράν εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς που θέτει η Συμφωνία, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων«Ως αποτέλεσμα ο κόσμος είναι ένα ασφαλέστερο»«Ως εκ τούτου, εμείς, η E3, θα παραμείνουμε συμβαλλόμενα μέρη στην JCPoA. Οι κυβερνήσεις μας διατηρούν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη συμφωνία και θα συνεργαστούν με όλα τα υπόλοιπα μέρη της συμφωνίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό θα παραμείνει, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας τα συνεχιζόμενα οικονομικά οφέλη για τον ιρανικό λαό που συνδέονται με τη συμφωνία», διευκρινίζουν.

Καλούν δε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι δομές της JCPoA «μπορούν να παραμείνουν ανέπαφες και να αποφύγουν τη λήψη μέτρων που εμποδίζουν την πλήρη εφαρμογή της από όλα τα άλλα μέρη της συμφωνίας»«Καλούμε τις ΗΠΑ να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν τα κέρδη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων που επιφέρει η JCPoA, επιτρέποντας τη συνεχή επιβολή των βασικών στοιχείων της», αναφέρουν οι ηγέτες των τριών Κ-Μ.

Στη συνέχεια ενθαρρύνουν το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ: «Το Ιράν πρέπει να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της συμφωνίας, και να συνεργάζεται πλήρως και έγκαιρα με τις απαιτήσεις επιθεώρησης του ΔΟΑΕ».
Ο ΔΟΑΕ, αναφέρουν, «πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει να διεξάγει το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης επαλήθευσης και παρακολούθησης χωρίς περιορισμούς ή παρεμπόδιση". «Με τη σειρά του, το Ιράν πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα επιβολής κυρώσεων που δικαιούται, ενώ εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας», σημειώνουν.

Οι τρεις της Ε.Ε. τονίζουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να παραμείνει πάντα ειρηνικό και μη στρατιωτικό. «Παρότι λαμβάνουμε ως βάση το JCPOA, συμφωνούμε επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλα σημαντικά ζητήματα ανησυχίας", αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι «θα πρέπει να καθοριστεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά τη λήξη ορισμένων διατάξεων της JCPOA, μετά το 2025».

Διευκρινίζουν όμως ότι «επειδή η δέσμευσή μας για την ασφάλεια των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή είναι ακλόνητη, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε με ουσιαστικό τρόπο τις κοινές ανησυχίες για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τις αποσταθεροποιητικές περιφερειακές του δραστηριότητες, ιδίως στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη». «Έχουμε ήδη ξεκινήσει εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς συζητήσεις για τα θέματα αυτά και η ομάδα των E3 δεσμεύεται να τους συνεχίσει με βασικούς εταίρους και ενδιαφερόμενα κράτη σε όλη την περιοχή». «Εμείς και οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα απευθυνθούμε σε όλα τα μέρη της JCPoA για να επιδιώξουμε μια θετική πορεία προς τα εμπρός», καταλήγουν.

Φρουροί της Επανάστασης: Δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι είναι «δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του σχετικά με την ικανότητα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας να ενεργήσουν ώστε να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να λάβουν ανεξάρτητη απόφαση μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής και είναι δεμένοι στο άρμα της Αμερικής. Η τύχη της συμφωνίας του Ιράν είναι ξεκάθαρη» ανέφερε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία αποδεικνύει ότι το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ήταν απλώς μια αφορμή για να προσπαθήσουν και να περιορίσουν το βαλλιστικό πρόγραμμα της χώρας όπως και την περιφερειακή της επιρροή. «Δίνοντας προσοχή στο γεγονός ότι το ζήτημα για τον εχθρό είναι οι πολεμικές μας ικανότητες, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να φροντίσουν περισσότερο την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι «το Ιράν έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη της χώρας υπό καθεστώς κυρώσεων». «Για μια ακόμη φορά είναι απολύτως ξεκάθαρο και έχει αποδειχθεί ότι οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται σαν νταήδες. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τους Αμερικανούς σε καμία διαπραγμάτευση και καμία συμφωνία» κατέληξε ο Τζαφαρί.
ΑΜΠΕ/Reuters

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ