Μέση Ανατολη: Πυραυλικη επιθεση του Ισραηλ στο Ιραν

Μέση Ανατολη: Πυραυλικη επιθεση του Ισραηλ στο Ιραν
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική Κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Παρασκευή. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ισραήλ έπληξε με πύραυλο το Ιράν, λένε οι ΗΠΑ

Η ισραηλινή αντεπίθεση άρχισε. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πύραυλο κατά του Ιράν. Ακούστηκαν εκρή...

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Παγκόσμια ανησυχία για μια πιθανή γενικευμένη σύγκρουση μετά την επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν - Ισραηλινοί πύραυλοι χτύπησαν το Ιράν - Για drones μιλά η Τεχεράνη. ***** «Κανένα» σχόλιο από το Ισραήλ για τις ισχυρές εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν. ***** Οι «5» του Κασσελάκη - Σήμερα ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡIΖΑ.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ



Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.




Τσίπρας προς Ερντογάν: Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ
Στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον καλωσόρισε στην Αθήνα, λέγοντας: «Καλωσήλθατε, κ. πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
Τιμές απέδωσε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι δυο ηγέτες προχώρησαν μέχρι το μνημείο όπου δύο εύζωνοι παρέδωσαν στον κ. Ερντογάν το στεφάνι το οποίο και κατέθεσε. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Τουρκίας και της Ελλάδας και η επιθεώρηση του αγήματος από τον Τούρκο πρόεδρο.



« Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν παρουσιάζει κανένα κενό και δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε πως θεωρεί αναγκαίες ορισμένες αλλαγές στη συνθήκη, η οποία, όπως είπε, «δεν εφαρμόζεται στη Δυτική Θράκη».

Tζανακόπουλος: Θα δηλωθεί με καθαρότητα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ''Realfm 97,8''. «Το γεγονός ότι σχετικές δηλώσεις έχουν επαναληφθεί σε διάφορες φάσεις, δεν σημαίνει ότι ήταν μια εξέλιξη που θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε. Μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό, γέννησε ερωτηματικά... Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, η οποία έχει έναν ιστορικό χαρακτήρα, με δεδομένο όμως το πλαίσιο που ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία για την ελληνική πλευρά είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και θα δηλωθεί με καθαρότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η ουσιαστική αναβάθμιση της σχέσης με την γείτονα χώρα είναι ο μοναδικός ασφαλής δρόμος για την Ελλάδα σε θέματα που αφορούν στο Αιγαίο είτε αφορά στα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα και προβλήματα αλλά ο μοναδικός τρόπος επίλυσης είναι η διεύρυνση του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου» συμπλήρωσε.











Τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών απαρίθμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως προϋποθέσεις για να χτιστούν γέφυρες με σταθερά θεμέλια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ποτάμι: Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη;
Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο».
Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν.


Την εκτίμηση ότι «η συνάντηση Ερντογάν - Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν «τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας» εξέφρασε, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το ότι ο κ. Παυλόπουλος έδωσε κάποιες απαντήσεις δεν διασώζει τα πράγματα, γιατί τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν».
Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι».


«Η εμφάνιση του Τούρκου Προέδρου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος να περάσει η συζήτηση από τη σχέση Ευρώπης - Τουρκίας και τη διεθνή νομιμότητα σε κατάσταση διμερούς μόνο συνεννόησης και δεσμεύσεων, όπου η τουρκική πλευρά θέλει να περάσει την αρχή της ισχύος» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ΝΕWS πρόσθεσε ότι: «Αν υπήρχε σωστή προετοιμασία δεν θα υπήρχαν τέτοιες δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη μέρα. Εδώ και 1,5 χρόνο που έχει γίνει το πραξικόπημα είμαστε η δεύτερη χώρα που προσκαλεί επίσημα τον Τούρκο Πρόεδρο. Για αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί καλά ως κίνηση, δεν πρόκειται απλά για μία εθιμοτυπική επίσκεψη Προέδρου άλλης χώρας».
«Όταν ανοίγει θέμα Λωζάνης δημόσια, ανησυχώ πολύ. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να υπάρχει διπλωματική προετοιμασία κατάλληλη, έστω και τώρα και μεγάλη προσοχή, γιατί αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εξελιχθούν πολύ εύκολα στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο» επισήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Ο ΠτΔ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις
Αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις. «Είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της», είπε και συνέχισε: «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιηθτικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο». 
Ερωτηθείς για το τάιμινγκ της επίσκεψης ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως «οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων». 


Ο τουρκικός Τύπος για το «μπραντεφέρ» Ερντογάν - Παυλόπουλου

Στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, περί της συνθήκης της Λωζάνης εστιάζουν, στα πρώτα ρεπορτάζ τους για την επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Ελλάδα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί σε ό,τι αφορά τους Τούρκους που ζουν στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος που δίνει η Daily Sabah στο ρεπορτάζ της, ενώ παραθέτει τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι, «ενώ οι Τούρκοι πολίτες ελληνικής καταγωγής δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην Τουρκία, στη δυτική Θράκη δεν μπορεί κανείς ούτε να γράψει τη λέξη "τουρκικός"». Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Sabah περιορίζεται στην αναφορά του αρχηγού του κράτους ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση».

Η Hurriyet εστιάζει, στον τίτλο της, εστιάζει στη δήλωση Ερντογάν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «δεν εφαρμόζεται στην πράξη», εστιάζοντας στο ότι οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης δεν μπορούν να εκλέξουν μουφτή. Σημειώνει δε ότι ο κ. Παυλόπουλος απέκλεισε κάθε συζήτηση για αλλαγές στη συνθήκη.

«Ερντογάν: Υπάρχουν κάποια λεπτά σημεία που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του ο ελληνόφωνος ιστότοπος της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Σε αυτό αναπαράγεται το σύνολο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λωζάνης και των μουσουλμάνων που ζουν στην δυτική Θράκη.

«Το να αρνείται κανείς στους Έλληνες μουσουλμάνους τον μουφτή τους παραβιάζει τη Λωζάνη», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του αγγλόφωνου ιστότοπου του πρακτορείου Anadolu.

Το πρακτορείο αναφέρεται πολύ συνοπτικά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σε όσα τις ενώνουν και όχι στις μεταξύ τους διαφορές.




Ιστορική χαρακτήρισε τόσο την πρωτοβουλία, όσο και την πρόσκληση του Τούρκου προέδρου ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ ΕρντογάνΣε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους δίαυλους επικοινωνίας μας. Αυτό μπορεί να γίνει στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας που είναι η συνθήκη της ΛωζάνηςΜίλησε για σεβασμό και την ανάγκη για συνομιλίες με σχέσεις εμπιστοσύνης. Υπάρχει ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις μας, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των λαών και να συμβάλουν στη σταθερότητα. Αυτός ο εκσυγχρονισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού στη συνθήκη της Λωζάνης και όχι στην αναθεώρησή της. Συνομιλήσαμε ανοικτά με τον Τούρκο πρόεδρο. Προσπαθήσαμε να μην κρύψουμε τις διαφορές αλλά και να λύσουμε τις παρεξηγήσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι μίλησε για τις παραβιάσεις στο Αιγαίου και ότι δεν συνάδει με τις καλές σχέσεις το γεγονός ότι επικρέμεται ακόμα η έννοια του casus belli. Συμφωνήθηκε όπως είπε να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης μέτρων ασφάλειας και προκριματικές συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στο Κυπριακό πρέπει να βρεθεί λύση που θα συνάδει με τις θέσεις του ΟΗΕ και πως ελπίζει να αρχίσουν οι συνομιλίες.

Έγινε πολύ κουβέντα για την προσφυγική κρίση. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι δύσκολη αλλά έχει βοηθήσει στη μεγάλη μείωση των ροών. Όπως είπε συμφωνήθηκαν μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή της. «Χαιρέτησα την προσπάθεια της Τουρκίας που φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες», τόνισε. Στάθηκε στη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.». Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει σταθερά μια δημοκρατική Τουρκία που θα κοιτά προς την Ευρώπη. Μια Τουρκία που μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα θα προχωρήσει ξανά προς τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας ο πρωθυπουργός είπε πως τόνισε ότι βασική αρχή είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που υποστηρίζει πραξικοπηματίες, αλλά είναι μια χώρα με κράτος δικαίου που ορίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομία, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τις μεταφορές. Σημείωσε ότι το 2018 είναι ορόσημο για τη χώρα καθώς βγαίνει από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σημασία η ανάπτυξη στην Ελλάδα να συμπαρασύρει ένα ευρύτερα καλύτερο κλίμα στην περιοχή. Σας καλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο που δεν θα βασίζεται στην καχυποψία και τις «εύκολες» προκλήσεις αλλά στην οικοδόμηση σχέσεων. Είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε. Αν όχι θα αποβεί σε βάρος όχι των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά των ευρωτουρκικών σχέσεων. Διατηρώ την πίστη ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να ανοίξει ένα θετικό κεφάλαιο, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιμένει για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Ερντογάν
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ευτυχής για την επίσκεψη στην Ελλάδα, πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και στις συνομιλίες που είχαμε θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που ελπίζουμε ότι φέτος θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η πέμπτη συνάντηση.

Ως προς τις εμπορικές συναλλαγές ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι έφτασαν τα 2,6 δισ. δολάρια. Είναι υποχώρηση και πρέπει να θέσουμε ανώτερους στόχους. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 Τούρκοι, ενώ 600.000 Έλληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία. Θέλουμε, σημείωσε, να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά και να αποκαταστήσουμε τα μνημεία πολιτισμού.

Αναφορικά με την τρομοκρατία η Τουρκία κάνει μεγάλο αγώνα με «αιμοσταγείς συμμορίες» όπως το PKK και ξέρουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι ένα θέμα που γνωρίζει η Ελλάδα. Είχαμε 250 νεκρούς στο πραξικόπημα και αναγνωρίζουμε τη στήριξη της Ελλάδας, δήλωσε. Όπως είπε, συζητήθηκε το θέμα των Τούρκων που έχουν έρθει στην Ελλάδα. Είπα στον πρωθυπουργό ότι είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι χώρα που κατήργησε την θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια. Πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα ακούσει την έκκληση αυτή.

Η Λωζάνη
Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε τα επιχειρήματα που είπε και στον Προκόπη Παυλόπουλο. Επανέλαβε δηλαδή ότι η Συνθήκη υπεγράφη από 11 χώρες και έχει υπογράψει ακόμα και η Ιαπωνία. Αυτές οι χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη και σε αυτή υπάρχουν προβλέψεις που δεν είναι μόνο για το Αιγαίο. Δεν υπάρχει τίποτα για το νομικό καθεστώς για τις μειονότητες; ρώτησε.

Έχουμε στη Δυτ. Θράκη μειονότητα που μπορεί να είναι τουρκική, Ρωμά ή άλλης προέλευσης. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν σκέψεις για αυτά. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, επανέλαβε, την περιοχή είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ο Αρχιμουφτής διορίζεται, ενώ η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας» και δήλωσε πως δεν υπήρξε στην Τουρκία κανένα θέμα για αποκατάσταση θρησκευτικών κτηρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στο κυπριακό λέγοντας ότι ο ίδιος είχε ενεργό ρόλο στη συμφωνία Ανάν και θύμισε ότι τότε η συμφωνία δεν προχώρησε λόγω της απόρριψής της από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Είχαμε νέα συνάντηση πρόσφατα, δήλωσε, και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποχώρησε.

Θέλουμε μια δίκαιη διαδική λύση που θα είναι βιώσιμη, και αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν υπεκφυγές. Σε ό,τι αφορά το κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει στρατό, όπως η Ελλάδα. Αν είχε εφαρμοστεί η συνθήκη Ανάν δεν θα υπήρχε γιατί είχε οριστεί αριθμός στρατιωτών. Η ελληνική πλευρά έκανε το στραβοπάτημα αλλά μπορούμε να εργαστούμε από κοινού.

Το Αιγαίο
Συζητήσαμε το θέμα. Είναι δυσεπίλητα αλλά μπορούν να λυθούν με διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Δεν πρέπει να υπογραμμίζουμε διαρκώς τα σφάλματα. Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα.

Το προσφυγικό
Η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και οι επενδύσεις που έκανε φτάνουν τα 30 δισ. δολάρια. Τι μας δίνει η Ε.Ε. 850 εκατ. ευρώ τα οποία παίρνει η Ερυθρά Ημισέλινο. Η ΕΕ υποσχέθηκε 3+3 δισ. αλλά έδωσε μόνο τα 850 εκατ. ευρώ, ανέφερε.

Η Ιερουσαλήμ
Όπως αναμένονταν ειδική αναφορά έκανε το Ερντογάν στην απόφαση Τραμπ. Η πόλη είναι πολιτιστικό κέντρο και πρωτεύουσα θρησκειών. Κανείς πλην ΗΠΑ και Ισραήλ δεν επικροτεί αυτή την απόφαση, σημείωσε.

Μήνυμα Τσίπρα για Αγια Σοφιά, Θράκη και Λωζάνη
Απαντώντας στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν έγινε κατανοητό τι ζητά για την συνθήκη της Λωζάνης. Δεν φαίνεται να ζητά την αναθεώρηση, άλλωστε αν ήθελε θα έπρεπε να ψάξουμε να βρούμε την Ιαπωνία». Είμαι λίγο μπερδεμένος αν αυτό που θέτει στο τραπέζι είναι ο εκσυγχρονισμός ή επικαιροποίηση ή την ορθή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να γίνουν μοχλός έλξης μεταξύ των δυο χωρών και όχι αυτό που θα μας απομακρύνει. Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους της Τουρκίας και συμμερίζομαι την άποψη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες πολίτες και τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι θέμα που αφορά ξένα κράτη, τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορές στο Αιγαίο και το Κυπριακό απαντώντας σε ότι είπε ο Ερντογάν θύμισε ότι είναι 43 χρονών και το θέμα είναι ανοικτό. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το θέμα υπήρξε γιατί έγινε εισβολή.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες θύμισε ότι έχουν ανοίξει μια σειρά από τζαμιά αλλά η Ελλάδα ποτέ δεν σκέφτηκε να γίνει σε ένα από αυτά ορθόδοξη λειτουργία, όπως έγινε στην Αγία Σοφιά.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πάντως ότι θεωρεί το θέμα του αρχιμουφτή σοβαρό ζήτημα και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεριμνήσει. Είναι ελληνικό θέμα, αλλά αν μας δίνεται την άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε τη θέση μας, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.



ΘΕΜΑ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΘΕΤΕΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ - ΤΣΙΠΡΑΣ: ΤΟΛΜΗΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ - ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ