LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) διέταξε το ΓΕΕΘΑ για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων που αφορούν την πώληση όπλων στη Σαουδική ΑραβίαΗ είδηση έγινε αρχικά γνωστή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε σχετικό του tweet έγραψε ότι «με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιγνίδι». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο ελληνικός λαός τις εμπιστεύεται».

Λίγο αργότερα ανακοίνωση για την ΕΔΕ εξέδωσε και το ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανέφερε ότι διετάχθη, μετά από επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε την απόφασή του να δώσει στα μέλη της επιτροπής Εξοπλισμών τα επίμαχα απόρρητα έγγραφα και σημείωσε ότι αποχαρακτηρίζει «όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας». 

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter o κ. Καμμένος έγραψε: «Για να σταματήσει κάθε σπέκουλα σε σχέση με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και η πώλησή τους σε εφημερίδες από τον πλασιέ, δίνω πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας». 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ακολούθησε το «κλείδωμα» των εν λόγω εγγράφων για 30 χρόνια και η απειλή του υπουργείου Εξωτερικών για κάθειρξη, εναντίον όποιου επιτρέψει σε βουλευτές να τα δουν. 

Οι παραπάνω χειρισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και καταδικάστηκαν έντονα από τα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να απαντήσει και αυτός μέσω twitter: «Μόνο όποιος έχει κάνει πολλές παρανομίες επιτίθεται με τον τρόπο που με βρίζουν και με απειλούν οι διαπλεκόμενοι, επειδή υπερασπίζομαι τη νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας». 

Προηγουμένως η Νέα Δημοκρατία συνέχισε το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως οι τελευταίοι χειρισμοί της επιβεβαιώνουν τον πανικό της. «H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης», τόνισε. «Τι άραγε έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν την Δευτέρα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος».

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος χαρακτήρισε ακατανόητη και απολύτως προκλητική την ανακοίνωση της Ν.Δ., λέγοντας ότι την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρχε μια ευρύτατη συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν ο χειρισμός του ζητήματος, με στόχο η Βουλή να μείνει έξω από αυτό το θέμα, κάτι που, όπως είπε έγινε, «με τη συνέργεια όλων μας» και τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για προσωπική απόφαση.


Οργισμένη απάντηση Ν. Βούτση στη Ν.Δ. για τα απόρρητα έγγραφα
Εν τω μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τον κατηγορεί ότι δεν επέτρεψε την πρόσβαση των βουλευτών σε απόρρητα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή αναφορικά με την πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
«H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης» ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ακατανόητη και απολύτως προκλητική την ανακοίνωση της Ν.Δ., λέγοντας ότι είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο καιρό που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στον ίδιο και μάλιστα προσωπικά. Όπως ανέφερε: 

«Την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρχε μια ευρύτατη συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε το ζήτημα, με στόχο η Βουλή να μείνει έξω από αυτό το θέμα, κάτι που, όπως είπε έγινε, με τη συνέργεια όλων μας. Πρώτα απ’ όλα με τη συνέργεια του Αντιπροέδρου της Βουλής, του Προεδρεύοντος εκείνη την ώρα, που δεν εδέχθη να κατατεθούν στα πρακτικά διότι δεν ήταν κοινοβουλευτική διαδικασία από την οποία να προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης του Κοινοβουλίου. Δεν ήταν δηλαδή ούτε κοινοβουλευτικός έλεγχος, ούτε Νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίος ένας μάρτυρας για την υπεράσπισή του "βγάζει" κάτι. Και με την εμπειρία που είχε ο Προεδρεύων, ο κ. Κακλαμάνης, πολύ σωστά τα έβαλε όπως ήτανε τα έγγραφα, τα μονόγραψε και τα έβαλε σε έναν φάκελο και τα έδωσε μετά από συνεννόηση με εμάς, στη Γενική Διευθύντρια της Βουλής. Κι ύστερα εμείς στη Διάσκεψη των προέδρων επίσης είπαμε "τα βάζουμε σε έναν ακόμα φάκελο και τα επιστρέφουμε εκεί που αφορούν", δηλαδή στην Κυβέρνηση. Δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτήν την επίθεση και δεν μπορώ να την ερμηνεύσω και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερμηνεύσω», σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: 

«Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, όπως κατά καιρούς γίνονται με τις δικογραφίες και την ειδική διαδικασία του Κανονισμού για την πρόσβαση σε αυτές τις πηγές όσων έχουν έννομο συμφέρον, όπου μπορούνε πράγματι και πηγαίνουμε και λαμβάνουνε γνώση, ούτε για τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν σε λίστες φορολογικές εξωτερικού κτλ που είναι ένα είδος, μία μερίδα απορρήτων.
Πρόκειται για το νομοθετικό πλαίσιο, συγκεκριμένα για το Προεδρικό Διάταγμα του 2005 και την σαφέστατη εφαρμογή του επί των κρατικών εγγράφων, επί των κυβερνητικών εγγράφων, επί των εγγράφων των συλλογικών οργάνων της κυβέρνησης, όπου είναι σαφέστατη η νομοθεσία, σαφέστατη η νομολογία, σαφέστατα όλα. Και ήταν σαφέστατα μέχρι πριν από 20 λεπτά που αντελήφθην εγώ αυτήν την ακατανόητη, ανακοίνωση. Αυτό ήταν σαφέστατο και για όλους τους παροικούντες εντός της Βουλής και πέριξ της Βουλής, ότι αφορούν αυτά, την ειδική κατηγορία όπου υπάρχει ο ποινικός κώδικας, ο νόμος 146 που τιμωρεί το σχετικό αδίκημα».

Όπως είπε: «Είναι μια απόφαση που δεν είναι προσωπική, σημειώνοντας ότι η διάθεση που είχε είναι να μην εμπλακεί η Βουλή και να γίνουν φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα μέσω της δημοσιοποίησής τους από τους δημοσιογράφους. Αυτό αποτρέψαμε. Όποιος θέλει ο ίδιος, βουλευτής ή Κόμμα και έχει έρθει στη διάθεσή του ένα απόρρητο έγγραφο και το παίρνει την πολιτική ευθύνη να το δημοσιοποιήσει, αναλαμβάνει και την ευθύνη να το κάνει» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταλήγοντας επανήλθε στη στάση της Ν.Δ., δείχνοντας τη δυσφορία του με μεγαλύτερη ένταση: «Φεύγω εγώ από το προσωπικό. Προφανώς θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή κι αν θέλει και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης να πάρει το θάρρος να μιλήσει για τον Πρόεδρο της Βουλής και για έμενα προσωπικά. Υπάρχουν κατά τον Κανονισμό και κατά το Σύνταγμα διαδικασίες. Δεν βγάζουν ανακοινώσεις τα κόμματα και μιλούν για τους πολιτειακούς παράγοντες. Όποιος θέλει, κάνει ό,τι θέλει βάσει των σχετικών άρθρων. Κάθε κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε ό,τι θέλει αλλά ανακοινώσεις διά του Τύπου "ο Νίκος έκανε αυτό, ο Κυριάκος εκείνο και ο Χρήστος το άλλο" είναι απαράδεκτα, ανεπίτρεπτα και προκλητικά και με υπερβαίνουν σε ό,τι αφορά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι θεωρούσα και θεωρώ ακόμα πως είναι ένα σοβαρό, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα και το ίδιο και η ηγεσία του». «Εγώ το θεωρώ ακόμα» συνέχισε, σημειώνοντας πως «αν θέλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο με ακατάληπτες ανακοινώσεις, προκλητικές, προσωπικές επιθέσεις ας το κάνουν αλλά η ευθύνη θα είναι δική τους όλη και θα είναι βαρύτατη, διότι ο καθένας μπορεί να κάνει σκέψεις πώς 24 ώρες μετά βγαίνει μια τέτοια ανακοίνωση ενώ χθες λέγαμε άλλα», συνέχισε.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ