ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019
Στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα φτάσει το 2019 ο «δημοσιονομικός χώρος» σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε πως μέχρι το 2022 ο «χώρος» αυτός θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Η «μορφή» του προσχεδίου του προϋπολογισμού και, το κατά πόσο υπάρχουν ένα ή δύο σενάρια, πυροδότησε διαφωνίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας πως «ο προϋπολογισμός έχει ένα σενάριο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2019».
Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε σημειώσει πως «η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση». Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων και αυτό είναι σημαντικό».
Μάλιστα σημείωσε πως «με την όποια άποψη εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει κάποιος» ωστόσο «άλλο πράγμα είναι όμως ότι το γραφείο κάνει λάθος χωρίς τεκμηρίωση».

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

EUROBANK: ΣΤΑΣΙΜΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2014 - 2016

Στάσιμη παρέμεινε η ελληνική οικονομία την τριετία 2014, 2015 και 2016, με τη σωρευτική μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ της, να ανέρχεται σε +0,2%, όπως επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 ημέρες οικονομία». Στο δελτίο, το οποίο υπογράφει ο οικονομικός αναλυτής Στυλιανός Γ. Γώγος, τονίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τη δεύτερη εκτίμηση για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς του έτους 2016. Επιπρόσθετα προέβη σε αναθεώρηση των χρονολογικών σειρών για τα έτη 2014 και 2015.

Βάσει των νέων στοιχείων, όπως σημειώνεται στο οικονομικό δελτίο, η γενική εικόνα αναφορικά με την μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδος τα τρία τελευταία χρόνια, δηλαδή των ετών της στασιμότητας, δεν διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό. Προστίθεται ότι, με βάση τα παλαιά στοιχεία η σωρευτική μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 2016 σε σύγκριση με το 2013 ήταν 0,1%, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία αυξήθηκε οριακά στο 0,2%

Στην ανάλυση γίνονται οι εξής παρατηρήσεις:
  • Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το έτος 2014, χρονιά κατά την οποία η ελληνική οικονομία παρουσίασε για πρώτη φορά σημάδια σταθεροποίησης ύστερα από την εξαετή ύφεση 2007-2013, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω. Πιο αναλυτικά διαμορφώθηκε στο 0,7% από 0,4% προηγουμένως. Η εν λόγω αναθεώρηση αποτελεί τον αποκλειστικό λόγο για τον οποίο η σωρευτική μεταβολή του ΑΕΠ το 2016 σε σύγκριση με το 2013 εμφανίζεται οριακά υψηλότερη σε σχέση με τα παλαιότερα στοιχεία (0,2% έναντι 0,1%).
  • Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το έτος 2015 αναθεωρήθηκε επί τα χείρω στο -0,3% από -0,2%. Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank σημειώνεται πως είναι αναντίρρητα αποδεκτό ότι κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος έτους η ελληνική οικονομία δέχτηκε ισχυρές διαταραχές, π.χ. παρατεταμένη διαπραγμάτευση, τραπεζική αργία, έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, ωστόσο παρέμεινε αρκετά ανθεκτική σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις για μεγάλη ύφεση.
  • Η ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το 2016 διαμορφώθηκε στο -0,2% από 0,0% με βάση τα παλαιότερα στοιχεία. Η συγκεκριμένη αλλαγή προήλθε κυρίως από την επί τα χείρω αναθεώρηση του ρυθμού μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης από 1,4% στο 0,0%. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι επενδύσεις με θετική αναθεώρηση στο 7,4% από -0,7% προηγουμένως. Ο οικονομικός αναλυτής κ. Γώγος σημειώνει ότι το 2016 οι επενδύσεις σε πάγια κατέγραψαν για πρώτη φορά από την αρχή της ελληνικής κρίσης θετικό ρυθμό μεγέθυνσης (1,6%). Προσθέτει ωστόσο ότι είναι αυτονόητο πως το συγκεκριμένο μέγεθος είναι πολύ μικρό για να υποστηρίξει ένα μονοπάτι βιώσιμων και υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Τέλος, στις υπόλοιπες συνιστώσες της ζήτησης, η ετήσια μεταβολή της δημόσιας κατανάλωσης (-1,5% έναντι -2,1%), των εξαγωγών (-1,8% έναντι -2,0%) και των εισαγωγών (0,3% έναντι -0,4%) αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.
  • Όπως τονίζεται στην ανάλυση, δύναται να υποστηριχτεί ότι βάσει των προαναφερθέντων αναθεωρήσεων η γενική εικόνα για την μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδος την τριετία 2013-2016 δεν διαφοροποιείται σε σημαντικό βαθμό. Σημειώνεται επίσης πως, όπως έχει τονιστεί σε παλαιότερα τεύχη του δελτίου «7 ημέρες οικονομία», η παγίδα στασιμότητας ισοδυναμεί με κόστος για την οικονομία υπό τη μορφή δυνητικής απώλειας προϊόντος = εισοδήματος.
  • Βάσει των στοιχείων για την απόδοση της οικονομίας τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2017 (και για δείκτες υψηλής συχνότητας το τρίτο τρίμηνο 2017) εκτιμάται ότι το τρέχον έτος δύναται να αποτελέσει την αρχή της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την παγίδα στασιμότητας των τελευταίων ετών. Ζητούμενο, όπως τονίζεται στο οικονομικό δελτίο, είναι η πορεία ανάκαμψης να μην αποδειχτεί βραχύβια (όπως συνέβη στο παρελθόν) και πάνω από όλα να ισχυροποιηθεί (υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης).
Στο οικονομικό δελτίο της Eurobank επισημαίνεται εξάλλου ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 4.502 εκατ. ευρώ (τροποποιημένη ταμειακή βάση), μικρότερο έναντι του στόχου κατά 54 εκατ. ευρώ  Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε έλλειμμα 367 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αρνητική απόκλιση έναντι του στόχου της τάξης των 76 εκατ. ευρώ.
''Ναυτεμπορική''

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά. «Δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα στον Πρωθυπουργό ή Κοτζιάς ή Καμμένος, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή»

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ