LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ VD

Σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τους εκπροσώπους της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ εξελίχθηκε η συζήτηση αντισυνταγματικότητας που έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες για καθαριότητα, σίτιση φύλαξη στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία. Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την Ολομέλεια, ενώ τόσο ο Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ) όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) επικέντρωσαν την επιχειρηματολογία τους για απόσυρση της εν λόγω διάταξης στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία, όπως τόνισαν, θέτει ζητήματα για την συνταγματικότητά της ρύθμισης και στην έλλειψη έκθεσης από το ΓΛΚ για το ύψος της δαπάνης.

Ο Παύλος Πολάκης είπε πως πρόκειται για ρύθμιση ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που θέτουν ορισμένοι επίτροποι μη υπογράφοντας εντάλματα πληρωμής για εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και συντήρησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία με καθεστώς παράτασης των συμβάσεων τους, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής αυτών. «Η τροπολογία αυτή αφορά τον πόλεμο που έχουμε με όλους τους εργολάβους καθαριότητας που αποδύθηκαν σε έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα χρησιμοποιώντας και κομμάτια της δικαστικής εξουσίας για να μην αφήσουν να περάσουμε σε άλλη φάση μέσα στα νοσοκομεία, που προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, με μείωση του συνολικού κόστους με έως και διπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού» ανέφερε ο αν. υπουργός Υγείας. 

Εξήγησε ότι τα νοσοκομεία δεν προχωρούν πλέον σε διαγωνισμό με εργολάβους, αλλά σε συμβάσεις έργου με το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτούς στην καθαριότητα στη σίτιση ή στην φύλαξη ώστε να μην απολυθούν αυτοί. Μέχρι τον Αύγουστο του 2016, που ο νόμος «έπεσε» στο ΣτΕ, τα νοσοκομεία είχαν κάνει συμβάσεις έργου ενώ βγήκαν προκηρύξεις ως συμβάσεις εργασίας τον Νοέμβριο του 2016. Η Βουλή, νομοθέτησε εκ νέου ώστε να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται είπε ο κ. Πολάκης αφού πολλοί επίτροποι δεν θεωρούν τα εντάλματα και μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αυτοί.

O κ. Πολάκης είπε ακόμη ότι νοσοκομεία, τα οποία προβαίνουν σε προκηρύξεις, δέχονται προσωρινή διαταγή να σταματήσουν την διαδικασία και έτσι δίνονται παρατάσεις των συμβάσεων. «Αφού δεν θέλουμε να κάνουμε διαγωνισμό με τους εργολάβους, δεν εγκρίνουν την πληρωμή των εργαζόμενων με παράταση συμβάσεων για να μας εξωθήσουν να πάρει το έργο ο εργολάβος» είπε. Απευθυνόμενος δε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, που ζήτησαν να αποσυρθεί η ρύθμιση, υποστήριξε πως με την τοποθέτησή τους αυτή απέδειξαν ότι είναι οργανικοί υπηρέτες των εργολάβων και «τους έχει πιάσει σύγκρυο με αυτά που έρχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ». Ενημέρωσε τέλος, ότι η εισαγγελέας διαφθοράς κατάσχεσε σήμερα τους σκληρούς δίσκους υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, «οι οποίοι αποτελούν τον διαχρονικό παρακρατικό μηχανισμό που διακινούσε το μαύρο χρήμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο κ. Πολάκης είπε ότι το νομοσχέδιο «πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία με τις νέες γενιές οι οποίες βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, εκτός ΕΣΥ, εκτός ΕΟΠΥΥ, ή αναγκάστηκαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με 50 ευρώ», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι τα προηγούμενα χρόνια συμμάχησε «με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, στον οποίο είχατε εκχωρήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και με κάποια στρώματα παλιών γιατρών που έβγαζαν όχι μόνο τον μισθό που είχαν». 
«Αξιοποιήσατε την πτώχευση της χώρας μέσα από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης για να κάνετε καινούριο διαχωρισμό και να μοιράσετε την πίτα προς όφελος αυτών των συμφερόντων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Κατηγόρησε τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε ψέμματα όταν ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 159 τροπολογίες. «Σε 11 νομοσχέδια η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε 85 τροπολογίες, οι άλλες 74 ήταν αυτές που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των άλλων κομμάτων» είπε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου είπε: «Ετοιμάζετε μια καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση, εμείς όμως θα λειτουργήσουμε διαφορετικά». «Το κομμάτι της υγείας θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα μιας αριστερής κυβέρνησης για να επιβεβαιώσει την αριστεροσύνη της, εσείς όμως έρχεστε στην ζούλα, λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί έχουμε μπροστά την 3η αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., κινητήριος δύναμη του νομοσχεδίου είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση, και η ικανοποίηση ενός κομματικού κοινού. «Ο οικογενειακός γιατρός, όταν δεν επιτρέπετε στον πολίτη να τον επιλέξει μόνος του, γίνεται ο κομματικός ινστρούκτορας, ο κομματικός γιατρός. Υποτιμάτε, υποβιβάζετε και εξευτελίζετε την έννοια αυτή», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση: «Θέλετε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που δομεί συμφέροντα, δαπανώντας πόρους».

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι γραμμένο στο πόδι. Προσπαθείτε να μεταμορφώσετε τον χαρακτήρα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, όμως ο οικογενειακός γιατρός, η ηλεκτρονική κάρτα ασθενούς και όλα τα ωραία, δεν χρειαζόταν να νομοθετηθούν καν, το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βγει η υπουργική απόφαση» είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε συγγνώμη από τους γιατρούς οι οποίοι επί της θητείας του αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στο ιδιωτικό τους ιατρείο και το δημόσιο σύστημα υγείας. «Όσοι αδικήθηκαν από την απόφασή μου, τους ζητώ συγγνώμη - ήταν αδύνατο να μην την πάρω λόγω των μνημονιακών μας υποχρεώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμα υποστήριξε ότι ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε πως για κάθε απόλυση γιατρού, ήταν δυνατή η πρόσληψη ενός άλλου. «Δεν προσλάβατε κανέναν. Κατηγορείτε εμένα γιατί τους έδιωξα και δεν κατηγορείτε τον εαυτό σας γιατί δεν προσλάβατε. Τόσοι γιατροί έπεσαν θύμα της δικής σας ψευδολογίας. Εσείς τους υποσχόσασταν ότι μόλις έρθετε στην εξουσία θα τους επαναπροσλάβετε» είπε. «Λέτε ότι ακολουθείτε το μοντέλο της Πορτογαλίας. Λέτε μισές αλήθειες. Ο οικογενειακός γιατρός στην Πορτογαλία, υπογράφει συμβόλαιο αποδοτικότητας, που αν δεν το τηρήσει απολύεται. Εσείς παίρνετε το δικό σας, το συριζαίικο μοντέλο. Λέτε πάρτε τα λεφτά των φορολογουμένων και πετάχτε τα» σημείωσε.
ΑΜΠΕ



''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ