Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με 159 «όχι» - 141 ψήφισαν «ναι». ***** Σ. Φάμελλος μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας: Η Κυβέρνηση δεν απάντησε- Η κοινωνία όμως γνωρίζει. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει προκλητικός μέχρι τελικής πτώσης. ***** Στ. Κασσελάκης: Γιατί διώξατε τους δύο συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους «στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν». ***** Ακρίβεια και κοινωνική ανισότητα θα κρίνουν τις ευρωεκλογές.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΑ POS

Απαλλαγή από το πρόστιμο για τη μη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών (POS) θα έχουν τελικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είτε οι τράπεζες απέρριψαν τη σχετική αίτησή τους είτε έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα την αίτηση αλλά δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν το POS. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή. Εξάλλου, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει την εκκρεμότητα με τους δικηγόρους, οι οποίοι αντιδρούν στη χρήση POS.

Ειδικότερα, από την εγκύκλιο προκύπτουν τα εξής νέα στοιχεία:

• Υποχρεούνται να αποκτήσουν POS και όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες διαθέτουν ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της κοινής υπουργικής απόφασης 45231/2017 με τα 85 επαγγέλματα, που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο, είτε ο ΚΑΔ έχει δηλωθεί ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα. Το σημείο αυτό της εγκυκλίου προκάλεσε χθες αρκετή αναστάτωση, καθώς τόσο στον νόμο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές όσο και στην προαναφερθείσα απόφαση γινόταν αναφορά σε κύριο ΚΑΔ και όχι σε κύρια και δευτερεύουσα δραστηριότητα. Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου δόθηκαν προφορικές διευκρινίσεις ότι κύριος ΚΑΔ ονομάζεται ο τετραψήφιος αριθμός δραστηριότητας και δεν αποτελεί χαρακτηρισμό της δραστηριότητας, ενώ θεωρείτο μάλλον αυτονόητο ότι υπάρχει υποχρέωση για POS είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα δραστηριότητα.

• Δεν είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που πωλούν αγαθά ή παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις (B2B συναλλαγές).

• Οι υπόχρεοι οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (Visa, Master Card, Maestro, Union Pay) και να συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Οι κάρτες μπορεί να είναι χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες. Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή καρτών που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα πληρωμής, όπως είναι οι Diners, Discover, American Express, κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι καταναλωτές.

• Απαλλάσσονται από το πρόστιμο όσοι: 
α) επιδείξουν στους ελεγκτές έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται ότι η τράπεζα απέρριψε την αίτηση χορήγησης POS, επειδή για παράδειγμα η επιχείρηση είναι στον Τειρεσία και, 
β) όσοι υπέβαλαν αίτημα για POS πριν από την καταληκτική προθεσμία και δεν έχουν λάβει ακόμη το τερματικό με ευθύνη της τράπεζας, κάτι που θα πρέπει να βεβαιώνεται εγγράφως.

• Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Εάν ο παραβάτης το πληρώσει εντός 30 ημερών ή εάν εντός 30 ημερών καταθέσει τιμολόγιο αγοράς POS, τυγχάνει έκπτωσης 50%.

Η τροπολογία

Με τον όρο «πληρωτής» αντικαταστάθηκε ο όρος «καταναλωτής» που υπήρχε στον νόμο 4416/2016 με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, παρακάμπτεται το επιχείρημα των δικηγόρων αλλά και της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να αποκτήσουν και να χρησιμοποιούν POS επειδή οι πελάτες-εντολείς τους δεν είναι καταναλωτές.

''The New Daily Mail''
 Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ