ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Aθηνα προς Μοσχα: Η συνεχης ασεβεια προς την Ελλαδα πρεπει να σταματησει

Aθηνα προς Μοσχα: Η συνεχης ασεβεια προς την Ελλαδα πρεπει να σταματησει
Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και «έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ: «Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα».
«Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».
«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει και ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υπόθεσης», επισημαίνει η ελληνική διπλωματία.
Τέλος, το ΥΠΕΞ τονίζει πως «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

BLOOMBERG: ΝΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, μετά από τρία χρόνια "απουσίας'' της, βρίσκουν εμπόδια σε έναν από τους βασικούς εταίρους της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρατηρεί σε δημοσίευμά του το BloombergΌπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπό τους αυστηρούς όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το υπάρχον χρέος της χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλό για να της επιτραπεί να εκδόσει ακόμα περισσότερο χρέοςΩστόσο, υπάρχει και η επιλογή του συμβιβασμού, την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κυνηγήσει.

Η Ελληνική Δημοκρατία είχε θέσει τις βάσεις για να εκδώσει πενταετές ομόλογο ύψους έως 4 δισ. ευρώ, αφότου εξοφλήσει 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο χρέος της αυτή την εβδομάδα. Αλλά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους προέρχονταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε το συνολικό χρέος της Ελλάδας δεν μειώνεται, απλώς παρατείνεται η περίοδος λήξης του. Η αντίθεση του ΔΝΤ σε νέο χρέος, δεν εμποδίζει την Ελλάδα να επιμηκύνει την προθεσμία λήξης του χρέους της.

Το Bloomberg παρατηρεί ότι η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει φέτος. Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομολογιακό δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγει το 2019, θα αντάλλαζαν πρόθυμα ομολογίες με δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας λήξης. Η κυβέρνηση είχε ήδη προγραμματίσει να ανταλλάξει αυτά τα ομόλογα του 2019 με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Αυτή η τεχνική ανταλλαγής ήταν δημοφιλής και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στις αγορές μετά την κρίση. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά ομόλογα, προχωρώντας στην έκδοση ενός νέου, ακόμα κι αν αυτό θα είναι διαθέσιμο αρχικά μόνο στους κατόχους του υπάρχοντος χρέους της. Στη συνέχεια, μπορεί να προσελκύσει και νέους επενδυτές, μόλις διευθετηθεί η διαμάχη με το ΔΝΤ.


Εν τω μεταξύ, για την «κατ’αρχήν έγκριση» (Approval in Principle - AIP) της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ,ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην συνεδρίαση δεν αναμένονται εκπλήξεις και θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Η νέα δανειακή σύμβαση διάρκειας 13 μηνών αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα, καθώς οι 24 Εκτελεστικοί Διευθυντές δεν διατύπωσαν  αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις. Η επί της αρχής έγκριση της δανειακής συμφωνίας είναι μια τυπική παράταση της παρουσίας του ΔΝΤ  στο ελληνικό πρόγραμμα και για πρώην αξιωματούχους του Ταμείου είναι ουσιαστικά ένα  ''φύλλο συκής'' που επινοήθηκε από τους Σόιμπλε- Τόμσεν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές επιδιώξεις του Βερολίνου.

Mετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα δοθεί στη δημοσιότητα μια σειρά εγγράφων, μεταξύ των οποίων και η έκθεση που θα καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Κατά 80% στην έκθεση αναπαράγονται πράγματα που ήδη γνωρίζουμε από την προηγούμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην έκθεση θα προβλέπεται ότι η συμφωνία για την αποδέσμευση των 1,6 δισ. ευρώ  θα ενεργοποιηθεί μόνο υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Στην ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) που θα συνοδεύει την έκθεση και σε όλα τα σενάρια των τεχνοκρατών, το χρέος θα κρίνεται μη βιώσιμο και θα προτείνει μια σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημαντική παράμετρος είναι ότι γεγονός ότι στην έκθεση που θα δοθεί στην δημοσιότητα δεν θα προβλέπεται επίσημα χρονικό όριο του οποίου θα πρέπει να επαναξεταστεί  η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να αποφασιστεί οριστικά η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε ανάλογα προγράμματα στο παρελθόν, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής, σε μια «συμφωνία έγκρισης επί της αρχής» δινόταν μια χρονική διορία 30 ημερών για να αποφασιστεί η ενεργοποίηση ή μη του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση θα αναγράφεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την λήξη του προγράμματος του ΕSM, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση θα επαναλαμβάνονται, από πλευράς του ΔΝΤ τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ειδικά με τα «κόκκινα δάνεια», ενώ θα γίνεται μνεία για το ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δις ευρώΑμέσως μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης θα ακολουθήσει δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που θα επαναλαμβάνει ότι για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα  βήματα για να μπει χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ