ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΝΤΕΝΟ: ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μοσκοβισί: Δεν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο , έβαλε « πάγο » στα σενάρια παράταση...

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

ΕΣΠΑΣΕ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ ΧΙΛΙΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

«Τσουνάμι» κατασχέσεων «χτυπάει» τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία. Σε καθημερινή βάση από την αρχή του έτους γίνονται, 730 κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός έχει σαφώς επιταχυνθεί ξεπερνώντας τις 1.000! Τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων αλλά και ο ΕΝΦΙΑ που έρχεται τον επόμενο μήνα, οδηγούν χιλιάδες νοικοκυριά σε απόγνωση καθώς τα χρέη πνίγουν πολλούς φορολογούμενους. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, άγγιξαν τα 4,75 δισ. ευρώ στο τέλος Μαίου ενώ η εικόνα αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες με τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους. Οι φόροι που θα μείνουν φέτος απλήρωτοι εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν τα 12 με 13 δισ. ευρώ.

Όσο αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογούμενων τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει το γκάζι των κατασχέσεων εξαπολύοντας επίθεση με «ριφιφί» στους τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για να βάλει στο ταμείο τους φόρους που έχουν επιβληθεί. Τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων έχουν πάρει «φωτιά». Με ρυθμούς «πολυβόλου» επιβάλλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε όσους χρωστούν στο δημόσιο. Από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο, δηλαδή, 1.093 κάθε εργάσιμη ημέρα. Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφθασαν ήδη τους 930.160 ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 1.619.875 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων αλλά και των ρυθμίσεων που «τρέχουν» η ΑΑΔΕ κατάφερε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαίου να εισπράξει 1,340 δισ. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 629 εκατ. ευρώ από τις νέες οφειλές. Ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά με το ρυθμό των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων που επιβάλλονται εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισπραχθούν περισσότερα από 4 -5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τους πρώτους πέντε μήνες του έτους:
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) ανέρχονται συνολικά σε 95,186 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό 90,43 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ το 2017, ενώ 4,748 δις. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Μαίου.
  • Χρέη στην εφορία έχουν 3.881.795 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Κατασχέσεις σε τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και σε άλλα εισοδήματα επιβλήθηκαν σε 930.160 οφειλέτες. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 91.104 κατασχέσεις.
  • Με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης απειλούνται 1.619.875 οφειλέτες.
Εν τω μεταξύ, αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 691 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,250 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Euro2Day

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ