LIVE-ΒΟΥΛΗ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ - Σε υψηλους τονους η συζητηση


Κορονοϊός: 4 νέοι θάνατοι και 13 διασωληνωμένοι - Ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης. ***** Στ. Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. ***** ΥΠΟΙΚ: 136.000 e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS. ***** Λευκός Οίκος: «Ανοησίες» ο ισχυρισμός της Ρωσίας για εμπλοκή της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΕΦΟΡΙΑ: ΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ» ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ

Τη μορφή συνολικής περαίωσης των εκκρεμοτήτων και των ανοιχτών λογαριασμών που έχουν οι φορολογούμενοι με την εφορία έχει πάρει η ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνδέονται με «μαύρο χρήμα». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι τα ποσά που αποκαλύφθηκαν με τη ρύθμιση ανέρχονται σε 3,671 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 53.000 φορολογούμενοι, με το συνολικό ποσό των πρόσθετων φόρων που έχει βεβαιωθεί να ανέρχεται στα 316 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 200 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό έχει ρυθμιστεί και εξοφλείται σε 12 δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση. Το ποσό των βεβαιωμένων φόρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 370 εκατ. ευρώ, αφού μέχρι σήμερα έχει εκκαθαριστεί το 80% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η ρύθμιση εκτιμάται ότι το ποσό των πρόσθετων φόρων θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, χθες ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η φορολογική διοίκηση θα καταφέρει να εισπράξει τους φόρους που βεβαιώνονται, λόγω θεσμικών εμποδίων όπως είπε, υπονοώντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «μπλοκάρει» τους αναδρομικούς ελέγχους και την είσπραξη φόρων από εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί άλλωστε και στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου αναμένουν την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι συνεχείς παρατάσεις πέραν της πενταετίας. Η απόφαση θα παραδοθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα την αξιολογήσει και θα κρίνει ποιες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπορούν να ελεγχθούν και ποιες θα παραγραφούν και θα καταλήξουν οριστικά στο αρχείο.

Πάντως από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί απουσιάζουν μεγάλες υποθέσεις «μαύρου» χρήματος, καθώς οι περισσότερες αφορούν αδήλωτα κεφάλαια που δεν ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ και κινούνται μεταξύ 100.000 και 300.000 ευρώΜάλιστα, πολλοί από τις 53.000 φορολογούμενους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση δεν παρουσιάσθηκαν οικειοθελώς στην εφορία, αλλά αντίθετα προηγουμένως κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν τις διαφορές που εντοπίστηκαν μετά από έλεγχο μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, χρήση της ρύθμισης έκαναν και οι φορολογούμενοι στους οποίους είχε προσδιοριστεί φόρος με βάση τα ευρήματα του φορολογικού ελέγχου.

Όσοι λοιπόν έσπευσαν στην εφορία και εντάχθηκαν στη ρύθμιση το έπραξαν για να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα, που προβλέπει φόρους και πρόστιμα έως και 120%, και να γλιτώσουν τις ποινικές κυρώσεις. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί φορολογούμενοι για να αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια που διατηρούν στο εξωτερικό ή «μαύρο» χρήμα που κρύβουν σε θυρίδες ή και στρώματα, στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζουν τη ρύθμιση πετυχημένη καθώς φέρνει περισσότερο ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία από αυτό που προσδοκούσαν. Θεωρούν ότι η εισπραξιμότητα της ρύθμισης είναι υψηλή καθώς ο χαρακτήρας της είναι καθαρά εθελοντικός και εντάσσονται σε αυτή οι φορολογούμενοι που θέλουν να κλείσουν μια και καλή όλους τους λογαριασμούς τους με την εφορία. Από τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν:
  • Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών). Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά δήλωση.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Υποβάλλονται από φορολογούμενους που ελέγχονται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
  • Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, με τις περισσότερες να είναι μηδενικές περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
  • Εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών χρηματικών ποσών με τις οποίες δικαιολογούνται χρήματα που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εφορία διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου συνολικά των εισοδημάτων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και για τη χρήση που αφορά η δήλωση που θα υποβάλουν. Επί της ουσίας, η υποβολή της εθελούσιας δήλωσης δεν σημαίνει ότι παράγεται οριστικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο και τις επιχειρήσεις.
Euro2Day


''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ