ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Συμφωνια στο Eurogroup για την Ελλαδα

Συμφωνια στο Eurogroup για την Ελλαδα
Πράσινο φως σε μία συμφωνία - πακέτο τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, όσο και για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους άναψε το Eurogroup, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, η οποία διήρκησε πάνω από 10 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 02:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα λάβει μια τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της Δ’ αξιολόγησης.
Πρόσθεσε δε, πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας τον προσεχή Αύγουστο, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, για τους επόμενους 22 μήνες.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF, όπως επίσης και μία επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος.
Περισσότερα ΕΔΩ!

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

ΓΚΛΕΝ ΚΙΜ: ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟ 2015

Το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα το 2015 αποκάλυψε ο σύμβουλός του, Γκλεν Κιμ, σε εκδήλωση του κόμματος «Πέντε Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο, στην Ιταλία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Γκλεν Κιμ, ανέφερε ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους θα δίνονταν κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία. Αν πετύχαινε το σύστημα, θα επεκτεινόταν σε άλλες πληρωμές και τομείς της καθημερινής δραστηριότητας των πολιτών. Μάλιστα, πάντοτε σύμφωνα με τον σύμβουλο του Γιάνη Βαρουφάκη, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί, εάν υπήρχε χρόνος.

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο από τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν γνωστό, ωστόσο ουδείς είχε κατανοήσει ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της εφαρμογής του, καθώς αποκαλύπτονται ιδιαίτερες λεπτομέρειες που δείχνουν πόσο πολύ είχε «δουλευτεί» από τον Γκλεν Κιμ και την ομάδα του, από την οποία είχε ζητηθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, «να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο "δημοσιονομικό νόμισμα" στην Ελλάδα».
«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το δημοσιονομικό νόμισμα έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», είπε στην ομιλία του ο Κιμ. Το περιγράφει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ως ένα «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί με έκπτωση τρόφιμα από το Σούπερ-Μάρκετ.

Μόνο που στο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, αυτό το "δημοσιονομικό νόμισμα" θα είχε μορφή κουπονιού, στο πίσω μέρος του θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε, με την δοκιμαστική εφαρμογή του να αφορά μόνο εξόφληση οφειλών στην εφορία. Ένα ερώτημα ήταν κατά πόσον ήταν νομικά εφικτή η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος καθώς με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927, απαγορεύεται στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε, αναφέρει η «Καθημερινή», από την ομάδα του Κιμ, ο οποίος αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν, ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησής στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους. Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Γκλεν Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια». Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει, τονίζει η «Καθημερινή».

Ο Γκλεν Κιμ ανέφερε πως προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την χρήση των κουπονιών, αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος. Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν πιλοτικό και όχι μόνιμο, τονίζει ο Γκλεν Κιμ, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ