Μέση Ανατολη: Πυραυλικη επιθεση του Ισραηλ στο Ιραν

Μέση Ανατολη: Πυραυλικη επιθεση του Ισραηλ στο Ιραν
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική Κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Παρασκευή. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ισραήλ έπληξε με πύραυλο το Ιράν, λένε οι ΗΠΑ

Η ισραηλινή αντεπίθεση άρχισε. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο CBS ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πύραυλο κατά του Ιράν. Ακούστηκαν εκρή...

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη: Έξι περιοχές στο στόχαστρο της κακοκαιρίας. ***** Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις. ***** Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη. ***** Ιράν: Διάγγελμα Ραΐσι, «λέξη» για τα πλήγματα στο Ισφαχάν. ***** «Ποια επίθεση;»: Τα ιρανικά Μέσα διαψεύδουν τις «φήμες» και… τρολάρουν με ειδυλλιακές εικόνες.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΓΚΛΕΝ ΚΙΜ: ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟ 2015

Το σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα το 2015 αποκάλυψε ο σύμβουλός του, Γκλεν Κιμ, σε εκδήλωση του κόμματος «Πέντε Αστέρων» του Πέπε Γκρίλο, στην Ιταλία. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Γκλεν Κιμ, ανέφερε ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους θα δίνονταν κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία. Αν πετύχαινε το σύστημα, θα επεκτεινόταν σε άλλες πληρωμές και τομείς της καθημερινής δραστηριότητας των πολιτών. Μάλιστα, πάντοτε σύμφωνα με τον σύμβουλο του Γιάνη Βαρουφάκη, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί, εάν υπήρχε χρόνος.

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή», ότι υπήρχε τέτοιο σχέδιο από τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν γνωστό, ωστόσο ουδείς είχε κατανοήσει ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της εφαρμογής του, καθώς αποκαλύπτονται ιδιαίτερες λεπτομέρειες που δείχνουν πόσο πολύ είχε «δουλευτεί» από τον Γκλεν Κιμ και την ομάδα του, από την οποία είχε ζητηθεί, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, «να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο "δημοσιονομικό νόμισμα" στην Ελλάδα».
«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το δημοσιονομικό νόμισμα έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», είπε στην ομιλία του ο Κιμ. Το περιγράφει, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ως ένα «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί με έκπτωση τρόφιμα από το Σούπερ-Μάρκετ.

Μόνο που στο σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη, αυτό το "δημοσιονομικό νόμισμα" θα είχε μορφή κουπονιού, στο πίσω μέρος του θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε, με την δοκιμαστική εφαρμογή του να αφορά μόνο εξόφληση οφειλών στην εφορία. Ένα ερώτημα ήταν κατά πόσον ήταν νομικά εφικτή η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος καθώς με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927, απαγορεύεται στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε, αναφέρει η «Καθημερινή», από την ομάδα του Κιμ, ο οποίος αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν, ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησής στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους. Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Γκλεν Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια». Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει, τονίζει η «Καθημερινή».

Ο Γκλεν Κιμ ανέφερε πως προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την χρήση των κουπονιών, αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος. Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν πιλοτικό και όχι μόνιμο, τονίζει ο Γκλεν Κιμ, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ