ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Παραμένει η αφρικανική σκόνη για λίγες ώρες ακόμα στην Ελλάδα - «Εξαφανίστηκε» η Ακρόπολη: Πέπλο σκόνης στην Αθήνα το πρωί. ***** «Κόκκινη γραμμή» από Κασσελάκη: «Ποτέ συνεργασία με τη Ν.Δ.» ***** Μετακλητοί και συνταξιούχοι κατακλύζουν προεκλογικά το Δημόσιο. ***** Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνηση μεταναστών μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία». ***** Ακριβότερο από ποτέ το πασχαλινό τραπέζι φέτος - «Γονατίζουν» τα νοικοκυριά. ***** «Πέρασε» από το Κογκρέσο η βοήθεια «μαμούθ» στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα στον Ζελένσκι νέα όπλα. ***** Χεζμπολάχ: «Δεκάδες ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα. ***** Αεροπορική τραγωδία στην Αλάσκα - Συνετρίβη αεροσκάφος με δύο επιβαίνοντες.

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΛΑΘΟΣ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΓΗΠΕΔΟ VD

Στην αντεπίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πέρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας ΓαβρόγλουΣύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει έναν λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό» σημείωσε, υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν την ευθεία ιδεολογική ταύτισή του και συνεννόηση άραγε; με τους Θεσμούς. «Γιατί ακριβώς τα ίδια ακούγαμε και αντιμετωπίσαμε στην διαπραγμάτευσή μας με τους θεσμούς, τουλάχιστον αυτούς τους πείσαμε» πρόσθεσε.

Ο κ. Γαβρόγλου ειδικότερα αναφέρει πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπερασπίζεται έναν νόμο που ήταν προϊόν κομματικών μαγειρεμάτων και στην πράξη όχι μόνο απέτυχε, αλλά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα. «Δεν με εκπλήσσει η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, αφού δημοσίως έχει αποκαλέσει "πελάτες" μαθητές και φοιτητές, αποκαλύπτοντας το στυγνό νεοφιλελεύθερο πρότυπο για την εκπαίδευση» σημειώνει και υπερασπίζεται τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως σημειώνει, όχι μόνο δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση, αλλά θεσπίζει κανόνες λειτουργίας, διαφάνειας και κυρίως ποιότητας, η έλλειψη των οποίων τα τελευταία χρόνια στραγγάλισε την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενισχύει με πλήθος ρυθμίσεων το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, αποδυναμώνοντας τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία που κυριαρχούσαν στους περισσότερους νόμους του παρελθόντος.

Ο κ. Γαβρόγλου προσθέτει ότι με τις ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά μπαίνει μια τάξη σε ό,τι αφορά τις αυθαίρετες κοστολογήσεις ορισμένων τμημάτων που αμαυρώνουν κάθε έννοια ακαδημαϊσμού και δίνεται η δυνατότητα της απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σε όσους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τον αποκτήσουν. Αφήνοντας νέες αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη, λέει με νόημα πως «είναι κατανοητή η αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. γιατί τα μέτρα αυτά δεν είναι νεοφιλελεύθερα, δηλαδή δεν υπακούουν στους νόμους της αγοράς».
Αναφέρει ακόμη ότι με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται η αξία του ακαδημαϊκού ασύλου και τον πλουραλισμό στα ΑΕΙ «γιατί αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση στη χώρα μας και στην Ευρώπη, την οποία επικαλείται συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

«Το ότι έχει πρόβλημα με την επαναθέσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου, αυτολεξεί στην ανακοίνωσή του, είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό και επικίνδυνο» συμπληρώνει ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας πως είναι στην ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όσων την συναποτελούν να διαφυλάξουν τις αρχές της διαφάνειας, της ακαδημαϊκότητας και της Δημοκρατίας. Καταλήγοντας, ο υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι συμφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. «Εάν όντως το εννοεί, πράγμα που δεν προκύπτει από τη δήλωσή του, τότε στα ζητήματα Δημοκρατίας και ακαδημαϊκότητας δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε». 



Σημειώνεται ότι δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση άσκησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «αποτελεί, δυστυχώς, ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω» και επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος. Όπως ανέφερε, το ν/σ είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά, όσο γίνεται πιο γρήγορα και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία, καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια, υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας, ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών και ξαναφέρνει μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

«Η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Είναι χώρος που προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει τη διαίρεση, το διχασμό και τελικά την οπισθοδρόμηση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σχολίασε ότι «είναι κάτι που οφείλεται σε ιδεοληψία, αλλά και σε μια κοντόφθαλμη πολιτική στρατηγική». Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μια στρατηγική χωρίς ορίζοντα, «καθώς δεν βλέπει ούτε το γίνεται γύρω μας, πώς προχωρούν τα Πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες,  ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος, ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική».

Τέλος, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ν.Δ. να αγωνιστεί εναντίον του νομοσχεδίου, από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα. «Θα ενημερώσουμε τους πολίτες για τον λάθος δρόμο, στον οποίο πάει να βάλει η κυβέρνηση τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Παράλληλα, θα παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις. Ξέρουμε και τι πρέπει να γίνει και πώς θα το κάνουμε πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Τα Πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο», κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ..
ΣΥΡΙΖΑ: Πουλάει τα ξέφτια της Θάτσερ 
ως όραμα για το πανεπιστήμιο
Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον κατηγόρησε πως έχει επιλέξει τον ρόλο του γραφείου τύπου του ΔΝΤ. «Αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εκπροσώπου του Ταμείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να αποκαλέσει ''οπισθοδρόμηση'' τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων, όπως και την απαλλαγή των μεταπτυχιακών φοιτητών από τα δίδακτρα», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πίσω από το μίσος του κ. Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθειά του να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, είναι θλιβερό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πουλάει τα ξέφτια της Μάργκαρετ Θάτσερ ως όραμα για το πανεπιστήμιο. «Η γνώση και η επιστήμη είναι κοινωνικά αγαθά, όχι εμπορεύματα για τα πανέρια», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ