ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ. ***** Σούδα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο - Εκκενώθηκαν το Ναυτικό Νοσοκομείο και Σχολεία. ***** Στην κυκλοφορία το τμήμα Λαμία - Καλαμπάκα του Ε65: Σε 2,5 ώρες η απόσταση Αθήνα - Καρδίτσα. ***** Ν.Δ.: Μένουμε πιστοί στην τροχιά ευθύνης και προόδου του Κωνσταντίνου Καραμανλή. ***** Π. Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τώρα υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών ενώ η προθεσμία έληξε το Σάββατο. ***** ΣΥΡΙΖΑ: Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

SZ: ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι αντιδράσεις του Βερολίνου στην πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και τα σενάρια για ξέσπασμα κρίσης χρέους στην Ιταλία, κυριαρχούν στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων. «Για μια ακόμα φορά η Κριστίν Λαγκάρντ έτεινε χείρα βοηθείας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γράφει σε σχόλιο η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει:

«Στην διένεξη ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών η επικεφαλής του Ταμείου διατύπωσε μια πρόταση, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμεί να ηρεμήσει την κατάσταση εν όψει των γερμανικών εκλογών. Η Κρ. Λαγκάρντ πρότεινε στον Β. Σόιμπλε να δώσει το Ταμείο πράσινο φως επί της αρχής σε ένα δανειακό πρόγραμμα, αλλά να εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο όταν ο Β. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε σαφείς ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Με την πρόταση της κ. Λαγκάρντ μπορούν τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο να διαφυλάξουν το κύρος τους. Επιπλέον ο Β. Σόιμπλε είναι σε θέση να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν αποφασίσουν ελαφρύνσεις, τότε και το Ταμείο δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε εκταμίευση. Μόνο από την οπτική γωνία της Αθήνας η πρόταση Λαγκάρντ έχει ένα μειονέκτημα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει άμεσα σε ελαφρύνσεις ή άλλες διευκολύνσεις. Μετά την πρόταση Λαγκάρντ είναι τώρα στο χέρι του Β. Σόιμπλε να διαπραγματευτεί έναν συμβιβασμό με την Αθήνα».

Με αφορμή την πρόταση Λαγκάρντ η Süddeutsche Zeitung δημοσιεύσει στις οικονομικές της σελίδες άρθρο με τίτλο «Δούναι και λαβείν». Στον υπότιτλο σημειώνεται: «Η Κριστίαν Λαγκάρντ προσεγγίζει και ταυτόχρονα ασκεί πιέσεις στον Β. Σόιμπλε». Και η εφημερίδα σημειώνει: «Στο Βερολίνο όπου εντείνονται οι ρυθμοί του προεκλογικού αγώνα η πρόταση του Ταμείου προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις σε συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες. Το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε ότι λαμβάνει υπ' όψιν κάτι που ήταν ήδη γνωστό. Παράλληλα όμως το υπουργείο του Β. Σόιμπλε εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι "επιτέλους το ΔΝΤ άρχισε να κινείται". Την ίδια στιγμή οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης τηρούν σιγή ιχθύος σε ερωτήσεις γύρω από την πρόταση Λαγκάρντ και παραπέμπουν στο υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ κάλεσε τον Β. Σόιμπλε να αποδεχθεί την πρόταση Λαγκάρντ και να "συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στο Eurogroup έτσι ώστε να βρεθεί επιτέλους λύση". Πρόσθεσε επίσης ότι οι τακτικισμοί του υπουργού Οικονομικών εντείνουν την ανησυχία και είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους γίνονται ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Παιχνιδάκι, σε σύγκριση με την Ιταλία, η διάσωση της Ελλάδας»

Σε άρθρο στην διαδικτυακή Die Welt με τίτλο «Παιχνιδάκι, σε σύγκριση με την Ιταλία, η διάσωση της Ελλάδας», γίνεται λόγος για πιθανό ξέσπασμα κρίσης χρέους χωρίς να αποκλείεται ούτε και το ενδεχόμενο εξόδου της γειτονικής χώρας από το ευρώ. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Το χρέος της Ιταλίας είναι με 2 τρισεκατομμύρια το ψηλότερο στην Ευρώπη και οι αγορές αντιδρούν πλέον νευρικά. (..) Εδώ και μέρες το spread των ιταλικών ομολόγων βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Για το δεκαετές ομόλογο η ιταλική κυβέρνηση αναγκάζεται να καταβάλλει σχεδόν 2% περισσότερο από ότι η Γερμανία ή 1,55% περισσότερο από ότι η Γαλλία. (..) Από τις αρχές του 2017 όταν έγινε πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία επικρατεί νευρικότητα στις αγορές. Πρώτον, από φόβο μήπως επικρατήσουν λαϊκιστικές δυνάμεις που ίσως οδηγήσουν την χώρα εκτός ευρώ. Και δεύτερον, λόγω ανησυχίας για εφαρμογή ακραίων σεναρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως θα ήταν για παράδειγμα η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, με το οποίο πολίτες και επιχειρήσεις να τακτοποιούν τις οφειλές τους προς το δημόσιο». Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα: «Το ύψος του χρέος θυμίζει την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές διαφορές. Πρώτον, η Ιταλία είναι χώρα που έχει συνηθίσει να λειτουργεί με υψηλό δημόσιο χρέος και δεύτερον, το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους βρίσκεται στα χέρια Ιταλών πολιτών και ιταλικών τραπεζών».


Κομισιόν: Ξεκάθαρο μήνυμα σε αγορές και ΕΚΤ
Συμφωνία στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για το χρέος, ζητά από την πλευρά της η Κομισιόν, η οποία καλεί όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες των αξιωματούχων της Ευρωζώνης να φτάσουν σε μια τέτοια απόφαση, που θα αφήνει κάποια περιθώρια ελιγμών στην ΕΚΤ σε σχέση με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους προκειμένου να βρουν λύση στο χρέος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αφού ανέφερε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις άλλων, τόνισε ότι η Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένη που η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και εναπόκειται τώρα στους εταίρους να παίξουν τον δικό τους ρόλο.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε κομβικής σημασίας, γιατί περιλαμβάνει, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις «κλειδιά» για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, ενώ παράλληλα δημιουργεί έναν αξιόπιστο δημοσιονομικό δρόμο. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να επιτευχθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου, μια συμφωνία σε σχέση με το χρέος, βασισμένη στην απόφαση του Εurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

Αναφορικά με την ουσία, στις Βρυξέλλες υπογράμμιζαν χθες ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται υπό τον συντονισμό του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κινούνται στη βάση της πρότασης που είχε γίνει στις 22 Μαΐου στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη ΤσακαλώτοΑυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι περισσότερο σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέοςΥπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση μιλούσε για ενδεχόμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων ύψους 131,9 δισ. ευρώ του ΕΤΧΣ μέχρι 15 χρόνια. Καθόριζε επίσης την υποχρέωση της Ελλάδας για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022Για την περίοδο 2023 μέχρι 2060 δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα γιατί οι δύο πλευρές, δηλαδή οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία τους υπολογισμούς τους για την ανάπτυξη.

Το ένα ζητούμενο για τον κ. Ντάισελμπλουμ που ήταν να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα φαίνεται με τη δήλωση της κας Λαγκάρντ ότι διασφαλίζεται, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνονταν εξαιρετικά πολύπλοκα. Κι αυτό γιατί θα έπρεπε να συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαίων νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θα απαιτούσε χρόνο αλλά και την πολιτική δοκιμασία των επικυρώσεων από εθνικά κοινοβούλια. Το δεύτερο ζητούμενο τώρα είναι να υπάρξει μια απόφαση στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου που δεν θα στέλνει αρνητικά μηνύματα στις αγορές και θα δημιουργεί προσδοκίες. Με δεδομένο ότι για το χρέος δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη, το βάρος εστιάζεται στην ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή σε μια διατύπωση της απόφασης με τέτοιο τρόπο, που θα αφήνει ένα «παράθυρο» για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επικινδυνότητα των ελληνικών ομολόγων.

Πάντως, είναι αλήθεια ότι ο κ. Ντράγκι έχει βάλει ψηλά τον πήχη και αν επιμείνει στη θέση που είχε διατυπώσει πριν από λίγες μέρες ενώπιον της Ευρωβουλής, η απόφαση του Εurogroup σε σχέση με το χρέος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις, που θα επιτρέψουν και την εκταμίευση της δόσης. Το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει σαφήνεια στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους και να δοθεί με αυτό τον τρόπο ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να τοποθετήσει χρήματα στην Ελλάδα επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ζήτησε η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμβάλουν στο να υπάρξει ο «καθαρός δρόμος», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «με καλή θέληση απ’ όλες τις πλευρές, είναι εφικτή μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος». Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, τη σαφήνεια δεν επιζητούν μόνο οι ξένοι επενδυτές αλλά «και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους τη δυνατότητα να κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα».

«Η πρόγνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ασκώντας και πάλι κριτική για τη στάση του ΔΝΤ. Όσον αφορά το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον». Πρόσθεσε πάντως ότι «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν, ή εάν, το Eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
D. Welle/ΑΜΠΕ/Ναυτεμπορική

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ