ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Συμφωνια στο Eurogroup για την Ελλαδα

Συμφωνια στο Eurogroup για την Ελλαδα
Πράσινο φως σε μία συμφωνία - πακέτο τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, όσο και για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους άναψε το Eurogroup, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, η οποία διήρκησε πάνω από 10 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 02:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας.
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα λάβει μια τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της Δ’ αξιολόγησης.
Πρόσθεσε δε, πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα βοήθειας τον προσεχή Αύγουστο, με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, για τους επόμενους 22 μήνες.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, συμφωνήθηκε 10ετής επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF, όπως επίσης και μία επιπλέον 10ετής περίοδος χάριτος.
Περισσότερα ΕΔΩ!

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ EUROGROUP

Συμφωνία σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, που θα αφήνει ανοικτό παράθυρο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναζητείται από τον Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup την προσεχή Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει καταγραφεί πρόοδος, με αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες να επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για απόφαση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές ή τουλάχιστον δεν θα δημιουργεί εσωτερικό πρόβλημα σε κανέναν δανειστή και φυσικά θα μπορούσε να τη δεχτεί και η ελληνική κυβέρνηση. Όσον αφορά το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΕWG στη Σλοβενία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης και τους εκπροσώπους των χωρών μελών ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί με την ψήφισή τους από το κοινοβούλιο.

Αυτό επιτρέπει στο ΕWG να προετοιμάσει έγκαιρα την έκθεση συμμόρφωσης και να την υποβάλει για επικύρωση στο Εurogroup, εξέλιξη που απελευθερώνει την εκταμίευση της δόσης. Αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης, η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μετά από εισήγηση του επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό θα γίνει όταν τα εθνικά κοινοβούλια δώσουν το «πράσινο φως», σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα έχει έγκαιρα τα χρήματα για την αποπληρωμή ομολόγων μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί, κοινοτική πηγή ανέφερε χθες ότι θα είναι μεγαλύτερο των 7,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, θα περιλαμβάνει και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ενώ θα δοθεί τμηματικά.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το «ξεπάγωμα» ενός μέρους των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Η επιστροφή των κερδών που είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης της χώρας, το 2012, εφαρμόστηκε μόνο για το έτος 2013 και ανερχόταν σε 2,7 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 οι επιστροφές «πάγωσαν» λόγω εγκατάλειψης του προγράμματος, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ΕΜΣ 4,7 δισ. ευρώ που αφορούν κέρδη των ετών 2014 και 2015. Ένα μέρος αυτών των κερδών προτείνεται τώρα να δοθεί μαζί με τη δόση.

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το χρέος φαίνεται ότι επανέρχεται μια πρόταση που είχε κάνει αρχικά η Κομισιόν και τώρα την έχουν οικειοποιηθεί οι Γάλλοι με κάποιες παραλλαγές. Πρόκειται για τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, στην οποία πρώτος είχε αναφερθεί ο γερμανικός Τύπος. Η φιλοσοφία της εν λόγω πρότασης έγκειται στη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Με άλλα λόγια όσο υπάρχει ανάπτυξη το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά, ενώ σε περιόδους επιβράδυνσης ή ύφεσης η αποπληρωμή θα επιμηκύνεται στον χρόνο. Την πρόταση αυτή την έχει συμπεριλάβει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στα διάφορα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η πρόταση δεν έχει γίνει προς το παρόν αποδεκτή από τη γερμανική πλευρά, ωστόσο ενώ αρχικά ο κ. Σόιμπλε ήταν εντελώς αρνητικός, τώρα φαίνεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις. Είναι προφανές ότι αποδοχή της πρότασης από μόνη της δεν οδηγεί σε συνολική λύση στο Εurogroup, δηλαδή δεν θεωρείται αρκετή από το ΔΝΤ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ωστόσο, ο στόχος πλέον δεν είναι το ΔΝΤ, άλλωστε φαίνεται ότι με τον διεθνή οργανισμό υπάρχει προσέγγιση να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά χωρίς χρηματοδότηση προς το παρόν, αλλά η ΕΚΤ. Εκτιμάται ότι μια τέτοια συμφωνία για τη ρήτρα ανάπτυξης θα διευκολύνει τον κ. Ντράγκι να εντάξει κάποια στιγμή την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πάντως, στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα αυτό, αλλά την προωθεί πλέον πολύ δυναμικά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος τη συζήτησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ στη συνάντηση που είχαν στην αρχή της εβδομάδας στο Παρίσι. Ο κ. Λεμέρ έχει ήδη συναντηθεί στο Παρίσι με τον κ. Σόιμπλε, ενώ τη Δευτέρα επισκέπτεται την Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση εν όψει του Εurogroup.
Αύξηση των προσπαθειών από πλευράς των εταίρων για λύση στις 15 Ιουνίου αναφορικά με το ελληνικό χρέος ζήτησε, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «WirtschaftsWoche», ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δεν θεωρεί ότι η πρόταση συμβιβασμού του Μαΐου είναι επαρκής βάση συζητήσεων. «Κανείς δεν θα καταλάβαινε εάν δημιουργήσουμε μια κρίση από το τίποτα» σημείωσε.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την οριστική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο πρακτορείο ReutersΣτην απόφαση που σχεδιάζεται για τις 15 Ιουνίου, υπάρχει, μεταξύ άλλων, και σκέλος αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας. Η ιδέα που προωθείται είναι να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο διάστημα η εμπροσθοβαρής καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., καθώς και η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αλλά και από το επενδυτικό πακέτο ΓιούνκερΜάλιστα, η αρμόδια επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου θα βρίσκεται στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελλάδα για περιοδεία και η παρουσία της στη χώρα μας την παραπάνω περίοδο, δεν είναι καθόλου τυχαία, όπως τονίζουν στη βελγική πρωτεύουσα.
''Ναυτεμπορική''

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ